beginnen met besparen
Bespaartips

Beginnen met besparen – Met deze 5 tips ga je goed van start

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom men begint met besparen. Soms is het noodzakelijk, bijvoorbeeld als een inkomen (ineens) niet meer genoeg is om alles te betalen. Het lastige van deze situaties is dat er vaak ook geen ruimte is om voorraad aan te leggen of op een andere manier voor te bereiden op de toekomst. Dit is schrijnend en oplossingen zijn vaak erg afhankelijk van de persoonlijke situaties. Gelukkig zijn er ook nog een heleboel mensen die vrijwillig besparen. Sommigen omdat zij sparen voor een specifiek doel, anderen omdat ze financiële onafhankelijkheid nastreven.

Waarom je gaat besparen maakt niet zoveel uit. Het probleem is wel dat als je keuze vrijwillig maakt er altijd de mogelijkheid is om op te geven. De grootste reden om te stoppen is zoals bij zoveel dingen; als het mislukt. Het is alleen wel ontzettend zonde als je het ‘laat’ mislukken en daarom heb ik 5 tips die de kans om falen met besparen verkleinen.

1 Deel je budget op in potjes

Om te beginnen is het slim om je geld op te splitsen in verschillende potjes. Je begint met het geld dat je overhoudt nadat vaste lasten (huur/ hypotheek, verzekeringen, telefoonabonnement etc.) zijn betaald. Deze verdeel je in verschillende variabele kosten die je elke maand hebt: voedsel en kleding, maar ook bijvoorbeeld uitstapjes. Er zijn verschillende manieren om deze potjes op te splitsen, mijn voorkeur gaat uit naar het enveloppensysteem. Dit houdt in dat elk budget dat je maakt in een envelop wordt gestopt en het geld alleen gebruikt wordt voor op de envelop gespecificeerde doel. Dit systeem is gebaseerd op contant geld, maar je kunt het ook doen met verschillende bankrekeningen. Wellicht is het beter om daar een eigen artikel aan wijden.

2 Betaal contant

Als je je budget contant in je portemonnee doet kun je niet meer uitgeven dan dat. Het is daarom ook meestal een van de eerste tips die wordt gegeven in lijstjes met bespaartips. Overigens maak ik hier zelf niet altijd meer gebruik van, maar dat is omdat ik nu gewoon heel goed weet wat mijn budget is en wat ik daar voor kan kopen. Daarvoor heb ik wel ‘ervaring’ op moeten doen en dat heb ik uiteindelijk wel gedaan door te werken met gezette budgetten en dus contant geld.

3 Wees niet te streng

Waarschijnlijk ga je besparen om een bepaald aantal euro’s of een percentage van je wekelijkse uitgaven in de supermarkt te verminderen. Ga er maar meteen vanuit dat het even duurt voordat je dit doel bereikt hebt. Je moet beginnen om een voorraad op te bouwen, een basis te leggen om te kunnen besparen. Daarnaast is het ook nog moeilijk om bepaalde gewoontes in de supermarkt los te laten (lees: impulsaankopen.) Je vergeet wat en gaat daarom een keertje extra naar de winkel waarbij weer wat blijft hangen. Kortom; het is moeilijk om in 1 klap alles om te gooien. Helaas zijn ‘fouten’ vaak de grootste reden om de handdoek volledig in de ring te gooien. Na een ongezonde maaltijd stoppen mensen met dieet, een sportles missen resulteert vaak in stoppen met sporten en het gebeurt ook maar al te vaak dat mensen stoppen met besparen als ze 1 keer over budget zijn gegaan. Neem daarom kleine stapjes en samen worden ze een grote afstand. Kijk naar mij; vroeger besteedde ik €20,00 aan één zondag en nu €50,00 voor een hele week!

4 Stel doelen voor jou en je gezin

Met besparen komen doelen, zoals ik dus al zei gaat het meestal om een bepaald aantal euro’s of een percentage dat je wil (be)sparen. Toch is dat misschien niet de beste stok achter de deur, het is niet tastbaar. Geld op de bank of een aankoop is dat wel. Ik heb ooit als doel gesteld om in 1 maand €100,00 te besparen, zodat ik mijn toenmalige vriend voor zijn verjaardag mee kon nemen naar zijn favoriete restaurant. Vooral om onnodige aankopen te beperken kan dat een stok achter de deur zijn, maar met een einddoel op zo’n korte tijd heb je wel weer kans dat het besparen daarna ook op houdt. Een beetje zoals met een crashdieet, dus het is goed om je volgende doel vast klaar te hebben staan. Een bepaald bedrag op een (speciale) spaarrekening kan ook al een goed doel zijn. Bij de meeste banken kun je spaardoelen opstellen zodat je ook precies kunt zien hoe ver je bent met je

5 Verander je dure gewoonten

Heel veel dingen die ons (onnodig veel) geld kosten zijn gewoonten die je makkelijk kunt veranderen. Het is slim om eens naar al je gewoontes te kijken om na te gaan of ze misschien onnodig veel geld kosten, de ‘key’ is daarin wel het woord onnodig. Je kunt heel veel besparen door alleen nog droog brood te eten, maar natuurlijk heb je ook nog andere voedingsmiddelen nodig voor je vitaminen, vezels, eiwitten en andere voedingsstoffen om gezond te blijven. Maar is het nodig om elke dag duur (exotisch) fruit te eten of aardbeien in de winter? Of kun je ook voldoen met bananen, appels en mandarijnen? En wat denk je van al dat voedsel wat elke week in de vuilnisbak beland? Misschien is het verstandiger om een restjesdag in te plannen voor je vaste boodschappen-dag of is het juist verstandig om je boodschappen moment te veranderen. Kun je zelf koffie van thuis meenemen, in plaats van deze op het station te kopen? Het zijn juist die kleine bedragen die bij elkaar opgeteld heel veel euro’s zijn onder de streep.

Wel even een kleine disclaimer; want als je het geluk hebt dat besparen een keus is en het lukt je budget met een paar veranderingen omlaag te schroeven kan dat enorm verslavend werken. Maar het is wel belangrijk dat je de keuzes maakt die voor jou (en je partner/ gezin) goed voelen, anders hou je het gewoon niet vol.

Ben jij al lang bezig met besparen?

5 reacties op “Beginnen met besparen – Met deze 5 tips ga je goed van start”

 1. Ik laat mijn boodschappen voortaan 1x per week thuisbezorgen door picnic. Ze hebben minder goede aanbiedingen dan gewone supermarkten maar ik geef wel zo’n 15 euro per week minder uit (dat zijn dus de impulsaankopen). Plus ik pin nog 10 euro voor evt vergeten dingetjes en vers brood tussendoor.

 2. Ik pin juist alles, dat vind ik veel fijner dan elke week contant geld opnemen.
  Dan heb ik niet de ruimte om bijvoorbeeld in te slaan als er een goede aanbieding is.
  Ik heb een maandbudget voor de boodschappen en andere huishoudelijke uitgaves en dat wordt bijgehouden in een excelbestand. Omdat ik alles pin kan ik alle uitgaves makkelijk terug vinden en hoef ik geen bonnetjes te bewaren o.i.d. Voor ons gezin werkt dit het beste, maar dat is persoonlijk natuurlijk.
  Ik zorg wel dat ik altijd een klein bedrag contant geld in huis heb, voor noodgevallen.
  En een potje kleingeld voor collectes en dergelijke.

 3. Inmiddels werkt pinnen voor mij ook beter, hoor! Als je begint net besparen moet je alleen nieuw inzicht krijgen en je gewoontes doorbreken. Contant (en vooral beperkt) geld om uit te geven helpt daar dan goed bij. 😊

 4. Ik ben gisteren begonnen met geld pinnen, 50 euro contant per week voor een gezin van 4 personen. Ik pin gemakkelijk en koop online teveel en te gemakkelijk. Ik ben een enorme 1+1 gratis fan en impulsief met kopen. Daar wil ik echt van af. Dus maak ik nu ook een weekmenu vd aanbiedingen en van wat ik in voorraad heb. En ik wil nu alleen kopen wat ik nodig heb voor ons.
  En dat is bittere noodzaak helaas.

 5. Leuk om al je tips door te lezen.
  Zelf pin ik tegenwoordig €70 per week voor de boodschappen (2 personen)
  Ik doe dan 1x op zaterdag of zondag mijn boodschappen voor de komende week.
  Wat ik overhoud gaat meteen in een spaarpot waarmee we (extra) sparen voor onze volgende vakantie.
  Dit is voor mij een extra stimulans, ik maak er een sport van zoveel mogelijk over te houden voor mijn vakantie. Eenmaal in de spaarpot kom ik er niet meer aan. Waar ik merkte dat als ik pinde en het op mijn rekening bleef staan het toch ongemerkt opgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *