Review

Wildplukken, genieten van wat de natuur ons te bieden heeft

Afgelopen zomer ben ik begonnen met wandelen en daarbij ben ik ook gaan wildplukken. Het begon ermee dat ik de Wildpluk app downloadde om te zien wat er hier in de buurt groeit. Dat was niet veel, maar door zelf goed op te letten merkte ik ook op dat er o.a. bramen, vlierbessen, hazelnoten en tamme kastanjes te vinden zijn. Dit zijn de planten die ik kon herkennen en daarom niet zo eng om te plukken. Over andere planten heb ik altijd geleerd dat het allemaal giftig is, haha. Graag wil ik wel meer leren over alle bloemen, planten, bomen en het (mogelijke) gebruik ervan. Ik vond het dan ook heel leuk dat ik van uitgeverij Bertram + de Leeuw de herziene versie van ‘Het Grote Wildplukboek’ van Edwin Florés mag reviewen voor dit blog.

Waarom een boek in het internet tijdperk?

Voor veel kennis kun je heel goed op internet terecht. Mijn zoektocht naar eetbare opties voor wildplukken hield echter al snel op. Toen ik wilde nagaan of de vlierbessen uit ons bos wel echt vlierbessen waren, kwam ik vooral op veel waarschuwingen uit.  Dat frustreerde me enorm. Ook van de foto’s die ik online vond, kon ik geen chocola maken. Een boek met duidelijke foto’s en uitleg over gebruik en gevaren was dus erg welkom. Toen kwam dit boek op mijn pad.

Duidelijke indeling van het boek

Het boek is ingedeeld op verschillende manieren, waardoor het opzoeken heel gemakkelijk is. Zo kun je op soort zoeken (planten, bessen, noten, paddenstoelen etc.) maar ook op seizoen en daarbij maanden. Hierdoor kun je het op twee manieren gebruiken. Als je iets gevonden hebt, kun je de plant, bes of paddenstoel opzoeken in het boek. Als je van plan bent om de natuur in te gaan kun je opzoeken wat je tijdens je wandeling of fietstocht tegen kan komen.

Uitleg per bladzijde

Voor elke plant, noot, bes of zwam die het wildplukboek hebben gehaald is een aparte pagina gereserveerd. Hierop worden zowel de Nederlandse als de Latijnse naam genoemd. Verder staat er een super duidelijke foto. Waar op alle belangrijke kenmerken van het geplukte te zien is. Tegen een witte achtergrond, dus je kunt goed vergelijken met wat je zelf bent tegengekomen. Ook de kenmerken die worden benoemd kunnen hier goed bij helpen. Als je iets specifieks zou willen plukken is het handig dat ook vernoemd staat waar je alles kan vinden. Gebruik, inclusief heilzame werking en bijzonderheden de pagina compleet. Bij de paddenstoelen staat er ook nog bij met welke zwammen ze te verwarren zijn. Dit is erg handig omdat van paddenstoelen nogal vlug gezegd wordt dat je er ver van weg moet blijven. Zelf ben ik dan ook heel angstig om paddenstoelen te gaan plukken.

Overige informatie

De inleidende hoofdstukken zijn erg handig voor de beginnende wildplukker. Er wordt gesproken over o.a. basiskennis, gevaren en zelfs het bewaren van je geplukte voedsel. Er is dus ook genoeg informatie om gewoon lekker te lezen op een regenachtige zondagmiddag als het geen weer is om naar buiten te gaan. Al voorzie ik daar dan wel problemen als het dan gaat kriebelen om te gaan kijken of je wat kunt vinden. Verder werkt het perfect als naslagwerk. Voor wie niet bang is om in een boek als deze te schrijven zou ik als tip willen geven om in het boek te schrijven waar en wanneer je een plant hebt gevonden/ geplukt. Eventueel met de coördinaten, want dan kan je het jaar erop ook weer makkelijk op zoek naar dezelfde lekkernijen.

Het enige nadeel

Wat mij betreft, is het enige nadeel van dit prachtige boek dat het door de prachtige kwaliteit erg zwaar is en dus niet makkelijk mee te nemen is de natuur in. Het boek kost € 29,95 voor de hardcover en is een prachtig decembercadeau voor de natuurliefhebber. Als je echt zelf wil gaan wildplukken en het boek voor jezelf zou kopen is het een heel mooie investering. Door alles wat je uit de natuur kunt halen in plaats van de supermarkt bespaar je natuurlijk een hoop. Je koopt het boek bij de boekwinkel of bijvoorbeeld bij bol.com.

Als laatste wil ik nog even zeggen dat je alleen moet wildplukken op plekken waar de natuur niet is beschermd en wildplukken wordt toegestaan. Het is belangrijk dat je de natuur op de eerste plek laat staan en dus zo min mogelijk verstoord of vernield. Neem zoveel als je zelf zult gebruiken, geen tassen vol. En laat genoeg achter voor de dieren.

Ik heb dit boek gekregen om een artikel over te schrijven, de link naar bol.com is een affiliatelink.