Boodschappen

Deze fouten kun je op je kassabon tegenkomen en zo spot je ze razendsnel

Vorige week was in het nieuws dat  kassabonnen bij de meeste supermarkten niet kloppen met de schapprijs, meestal in nadeel van de consument. Ik werd er zelfs ook even over geïnterviewd door Kay op Q Music. Reacties op nieuwsberichten deden me ook wel schrikken, want het gros van de Nederlanders kijkt het bonnetje dus niet na. Zonde van je geld! Maar zoals ik ook las; we hebben niet de tijd om elk bonnetje minutieus te controleren. Daarom neem ik even de drie meest voorkomende fouten met je door en hoe je makkelijk kunt controleren of deze zijn gemaakt.

Schapprijs anders dan kassabon prijs

Dankzij digitale schapkaartjes wordt de kans dat dit gebeurt kleiner. Maar het is wel de onopvallendste fout. Als consument ken je waarschijnlijk de meeste van de prijzen niet uit je hoofd. Zelfs ik weet niet alle prijzen uit mijn hoofd, alleen van mijn meest gekochte boodschappen. Voor ik deze in mijn mandje gooi kijk ik daarbij ook vaak wel even naar het prijskaartje, want dan weet ik wanneer ze duurder worden. Andere producten kijk ik natuurlijk wel even wat het kost, maar dat onthou ik ook alleen maar ongeveer. Ik zal het pas doorhebben dat de prijs niet klopt als het echt minstens een euro teveel is, want dan klopt het verwachte prijs bij de kassa niet. Deze foutjes zou ik dus niet vlug opmerken, ook niet als ik mijn bon nakijk! Door in elk geval altijd even op het schapkaartje te kijken voor je iets in je mandje gooit, heb je meer kans dat hele gekke verschillen je wel opvallen.

Korting niet verrekend

Wat me dan (meestal) wel direct opvalt, is als korting niet wordt verrekend. Maar ja wat wil je als je ineens € 12,00 moet betalen in plaats van de verwachte € 6,00. Daarom kijk ik altijd graag mee op het scherm van de kassamedewerker dan kan ik zien of alles naar verwachting gaat. Als dat niet zo is vraag ik even of iets is verrekend en dan kijk ik zeker de bon na. Het is wel altijd goed om hier op te letten, want als er geen korting op het product zat had je het waarschijnlijk niet gekocht. Ook bij producten met uitverkoopsticker is het altijd slim om op te letten, want het kan ook altijd zijn dat een kassamedewerker de sticker over het hoofd ziet. Ik leg deze dingen daarom altijd vast bij elkaar, vooraan op de lopende band. Daarachter komen de alle andere aanbiedingen en als laatste pas de ‘losse’ items. Zo kun je makkelijk controleren op het scherm van de kassa, maar ook daarna op de bon.

Verkeerd geplaatst product

Dit zijn de fouten die de meeste mensen wel opvallen. Sterker nog, er zijn hele Instagramaccounts die er speciaal voor zijn opgericht. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen; de aanbiedingsbordjes met ‘drinkontbijt’ erop en vervolgens in de bak ervoor flessen wijn. Toch is het niet altijd zo opvallend als bij zo’n groot schap, want de kaartjes bij de schappen zijn een stuk kleiner. Door toch even, zoals bij de eerste veelvoorkomende fout, goed te lezen wat er op een schapkaartje staat voorkom je de fout al. Zeker als een prijs te mooi lijkt om waar te zijn is een dubbele check niet verkeerd.

Het is dus altijd slim om de (volledige) bon aan te nemen en even na te kijken of het allemaal klopt. Het liefst nog voor je de supermarkt uit bent want dan kun je altijd terug gaan naar de klantenservice en wordt het rechtgezet. Bij sommige supermarkten zijn daar nog extra voordelen aan verbonden, dus kijk zeker even de voorwaarden van jouw favoriete supermarkt na zodat je weet wat ze doen in deze gevallen! Ook online bestellingen kloppen niet altijd, maar de bezorger kan daar in de meeste gevallen niets aan doen. Betaal in dat geval gewoon en neem daar na contact op met de klantenservice. Als er tegoed aangeboden wordt hoef je dit niet aan te nemen, ze kunnen het geld ook gewoon terugstorten, zeker als het om grotere bedragen gaat en je niet vaak besteld zou ik daar voor kiezen.