Kerst

5 keer besparen zonder te beknibbelen tijdens de feestdagen

Met de feestdagen heeft niemand zin om op de kleintjes te letten. Dat snap ik maar al te goed, want ook ik let echt niet op de kleintjes tijdens de feestdagen. Besparen zit echter wel zo in mijn bloed dat bepaalde dingen automatisch gaan. Daarom wil ik toch wat tips geven, die je misschien niet per se ‘besparen’ hoeft te noemen, maar wel geldbewust! Want geld weggooien is ook niet erg feestelijk, wel?

1. Koop genoeg, niet teveel

Soms lijkt het of mensen die boodschappen voor kerst doen, zich voor aan het bereiden zijn voor het einde der tijden. Natuurlijk kan het zijn dat er een hoop mensen komen eten. Natuurlijk wil je wat extra’s en wat meer luxe, maar hou er ook rekening mee dat je maaginhoud niet groter wordt. Zorg dus dat je niet zoveel koopt dat je het weg moet gooien. Ga je gourmetten? Leg niet alles in één keer op tafel, maar zorg dat je bij kan vullen als wat er op tafel staat op raakt. Zo voorkom je dat alles wat op tafel heeft gestaan weg kan worden gegooid omdat het te warm is geworden. Ook met andere etenswaren kun je zo omgaan dat je niet tekort komt, maar ook verspilling voorkomt. Alles wat niet op gaat kan in de koelkast blijven liggen voor een feestmaal op derde kerstdag. Maar kijk dus wel uit met ingrediënten die niet goed houdbaar blijven. En koop ook geen voedsel ‘voor de show’. Ik wil niet weten hoeveel kerststollen er onaangeraakt in de kliko belanden elke kerst. Kies dan liever voor een feestelijk alternatief wat je wél op gaat eten!

2. Maak bewuste keuzes

Koop de dingen die je echt lekker vindt en laat de rest achterwege of vervang het door iets wat je wel lekker vind. Kun je gewone witte champignons gebruiken in een recept of moeten het per se shii take zijn? Beide keuzes zijn goed, als je maar weet waarom je de keus maakt. Hetzelfde met gemaksproducten. Wil je alles zelf snijden of betaal je wat extra om voorgesneden groenten te hebben? Zo maak je bewuste keuzes, soms is de gemakkelijkere keus ook echt wel goedkoper, dus dan is het win-win!

3. Bewaar kerstdingen voor kerst

Met kerst is het misschien niet erg om wat extra geld uit te geven. In de maand aanlopend tot kerst liggen de lekkernijen al in de winkel. Als je de hele maand geld uitgeeft alsof het al kerst is, dan gaat het pas echt geld kosten. Laat dus alle kerstige etenswaren lekker liggen tot het daadwerkelijk 24 december is. Oké, misschien op de gewone amandelroomboter kransjes na, want dat kan er vast nog wel af de rest van de maand. Dat betekent trouwens niet dat wij vies eten de rest van december. Wij eten altijd lekker, maar met kerst eten we biefstuk met rode wijnsaus, terwijl we op een gewone dag erwtensoep eten. Wat mij betreft net zo lekker, maar wel in een heel andere prijsklasse. En ik weet dat ik nu toch een beetje een onpopulaire mening aan het delen ben, dus ik ga er nog even mee door. Ik zeg namelijk wel dat ik biefstuk eet, maar een goede manier om kerst een beetje minder duur te houden is om te kiezen voor een vega optie. Er zijn echt wel veel feestelijke recepten zonder vlees!

4.  Maak een lijstje (en hou je daar aan!)

Zoals altijd is plannen super belangrijk. Zorg dat je goed weet wat je allemaal wil kopen en waarvoor je het nodig hebt en maak een boodschappenlijstje. Zorg dat je op tijd naar de winkel gaat of natuurlijk besteld wat je nodig hebt. Het zijn de impulsaankopen die zowel met kerst als de rest van het jaar flink op je budget inhakken. En de dingen die je vergeet of niet kan vinden zijn waar je stress van krijgt. Zorg daarom dat je voor je ingrediënten ook een tweede keus hebt. Is er geen bimi? Dan kun je ook gewone broccoli gebruiken. Platte peterselie nergens te vinden? Dan kun je ook voor gewone peterselie gaan.

5. Vermijd producten met kerstlogo

Er zijn best wel wat producten met een kerstlogo die niet in het gewone assortiment zitten. Producten die wel in het normale assortiment zitten, maar voor kerst in een speciaal jasje zijn gestoken kunnen echter wel twee tot drie keer zo duur zijn. Voor sommige dingen heeft dat misschien meerwaarde, voor andere is het echt weggegooid geld. Geld dat je dan liever uit zou geven aan iets wat je centen wel waard vindt. Ik vind het zelf de pannenkoekenmix voor gourmet altijd een mooi voorbeeld. Dat is zo’n ‘alleen water toevoegen’ flesje, maar half zo klein en twee keer zo duur als de normale huismerk variant. Let dus goed op en loop even door een extra gangpad om geen onnodige uitgaven te doen.

Geld is het laatste waar je aan wil denken tijdens de feestdagen, maar met deze tips hoeft dat ook niet. Samen zijn met je dierbaren is het meest belangrijke van deze tijd van het jaar. Dat je dan ook nog wat geld overhoudt om ook in januari nog te genieten is alleen maar mooi meegenomen.