Boodschappen

Zo beslis ik wat mijn boodschappenbudget voor de maand is

Gemiddeld over een jaar is mijn weekbudget € 50,00 voor twee volwassenen. Sterker nog; omdat ik hoop in de zomer geen groenten te hoeven kopen heb ik mijn ‘wensbudget’ op € 40,00 per week gezet. Wij hebben geen kinderen of huisdieren. Alleen planten, maar die zijn niet zo veeleisend. Maar ik heb ook al regelmatig verteld dat mijn budget niet statisch is, dat ik elke maand opnieuw beslis wat mijn budget is. Hoe ik dan beslis wat mijn budget is voor een maand vertel ik in dit artikel.

Welke speciale gelegenheden en challenges heb ik?

Voor ik bepaal wat ik in een maand uit mag geven kijk ik even naar de kalender. Zijn er speciale gelegenheden zoals feest- of verjaardagen? Dat kan wel invloed hebben op het budget, maar ook dingen als een voorraad challenge (waarbij ik een maand uit de voorraad eet), dry january of het moestuinseizoen hebben invloed op mijn budget. Ik zorg dus dat ik dat allemaal goed weet wat er aan de hand is. En maak een apart budget als dat nodig is, want voor een feest- of verjaardag is het wel leuk als je wat extra’s uit kan geven!

Verwacht ik grote acties?

Als er grote aanbiedingen worden verwacht is het slim om daar mijn budget op aan te passen. In januari, februari, maart, september en november geef ik mezelf daarvoor budget. Terwijl ik weet dat in juni, juli en augustus de kans op deals die het waard zijn om in te slaan nihil is. Ik pas dat inmiddels ook een beetje aan op wat ik verwacht aan te kopen, want ik weet inmiddels wel wanneer ik bijvoorbeeld mijn favoriete wc papier deal kan verwachten. Alhoewel het natuurlijk altijd kan gebeuren dat een aanbieding die je verwacht niet meer terugkomt.

Hoe ziet mijn voorraad en koelkast eruit?

Natuurlijk kijk ik ook even in de koelkast, vriezer en voorraadkast voor ik bepaal wat mijn budget gaat zijn. Als ik weet dat mijn vriezer zo vol zit dat er eigenlijk niks meer bij kan is het misschien slim om mijn budget wat omlaag te schroeven en dat gewoon een maandje niet aan te vullen, maar juist op te maken. Op andere momenten zie ik juist dat een bepaald item, meestal iets eetbaars, uit mijn voorraad juist goed aangevuld kan worden. Dat ga ik natuurlijk op zoek naar deals, maar zorg ik ook dat daar budget voor is.

Hoelang moet ik nog en wat heb ik nog over?

Mijn boodschappenbudget voor 2022 is gebaseerd op 365 dagen in een jaar en 52 weken. Dat betekent dat ik (met mijn wensbudget) ongeveer € 5,70 per dag heb, over het algemeen heeft een maand natuurlijk 30 of 31 dagen, maar februari heeft er maar 28. Dus is in februari is mijn budget dus € 160,00 zou zijn terwijl het in januari € 176,00 was. Uiteraard kijk ik daarna nog naar de andere punten, want er zit hopelijk ook een uitje naar Duitsland aan te komen én ik ben jarig in februari. Dus daar moet ik wel rekening mee houden, want ik moet dus ook taart bakken!

Wat valt er allemaal onder het kopje ‘boodschappenbudget’?

Alleen gebruiksproducten gekocht bij de supermarkt of drogist vallen bij mijn onder boodschappen. Als ik bloemen koop bij Jumbo tel ik deze niet mee als boodschappen en onze take-out bij McDonalds komt ook uit een ander potje. Deodorant en shampoo komt wel uit ons boodschappenbudget, mijn mascara weer niet. Verdeling moet je zo doen dat het past bij jouw leven en monetaire flow. Voor ons is het logisch om het zo te doen, maar dat betekent niet dat dat voor iedereen zo werkt.

Als mensen mij vragen wat nou een goed boodschappenbudget is dan zeg ik altijd: het is een middenweg tussen wat je kunt missen en wat je wil uitgeven. Een budget gaat niet altijd op beknibbelen of zuinig doen. Het gaat er vooral om dat je geld rolt in de richting waarheen jij wil dat je geld gaat. Zo kan een goed budget je helpen om meer uit je geld te halen dan dat je eerst deed.