Black Friday 2019
Geen categorie

Mijn haat/ liefde verhouding met Black Friday

Ik moet heel eerlijk zeggen dat mijn relatie met Black Friday een haat/ liefde verhouding is. Want laten we eerlijk zijn; ik ben echt dol op goede deals.  Maar er wordt in mijn ogen niet echt geprofiteerd van de (eventueel) goede deals op deze ‘feestdag’, maar het wordt gebruikt als excuus om te consumeren. En dat is natuurlijk niet een manier om te besparen.

Vul je voorraad van verzorging en huishoudproducten aan

De mooiste Black Friday acties vind ik aanbiedingen op houdbare voorraadproducten. Denk daarbij aan persoonlijke verzorging zoals shampoo en make-up, waarop soms flinke kortingen worden gegeven. Vorig jaar scoorde ik nog wc-papier voor een absolute bodemprijs. En ook de jaren daarvoor scoorde ik juist in deze categorie deals die ik de rest van het jaar nooit tegen kom. Maar het is dan wel goed om vooraf vast na te denken wat je zou willen kopen, wat je dan een goede prijs zou vinden en hoeveel je dan zou willen kopen. Dan voorkom je dat je overweldigd wordt en dus alsnog gekke dingen gaat kopen voor veel te veel geld.

Wensenlijstje

Dat laatste geldt natuurlijk ook voor grotere aankopen, want het kan best slim zijn om te wachten met grote aankopen tot Black Friday. Maar dan moet je wel goed weten wat je precies wil gaan kopen. Hiervoor is het altijd slim om vast je wensen op een rij te zetten en misschien zelfs wel een paar specifieke opties te hebben. Hou er ook rekening mee dat over een paar weken de gewone sale weer begint, dus met sommige aankopen kun je misschien beter nog even wachten. Maar er zijn ook items die echt wel hun allerlaagste prijs in het jaar zullen bereiken. Gebruik hiervoor sites als Tweakers en Kieskeurig.nl om goed te kunnen vergelijken.

Green Friday

Ik ben niet de enige die een haat/liefde verhouding heeft met Black Friday. Daarom zijn er ook (steeds meer) leuke initiatieven die juist richten op minder consumeren en meer met het milieu bezig zijn. Vorig jaar kon je bij Kringloopwarenhuis Het Goed bijvoorbeeld kleding inleveren, waarvoor je dan een bon kreeg die kon inleveren als je een nieuw kledingstuk had gevonden en ook Ikea doet aan Green Friday in plaats van Black Friday. Dat is toch wel heel erg leuk. En ik hoop eigenlijk dat er vooral vaker duurzamere manieren worden bedacht om hoge kortingen te krijgen, want besparen is leuk. Maar besparen en weten dat je een duurzamere keus hebt gemaakt is nog leuker!

Belangrijkste wat je in je achterhoofd moet houden tijdens Black Friday is dat je niks moet kopen wat je normaal ook niet zou kopen. Dat je je niet laat verleiden door een hoge korting. En dat je je bewust bent dat het enige geld dat je bespaart, het geld is dat je niet uitgeeft. Maar als je echt wil weten wat de beste deals zijn, dan kun je de komende week in elk geval mijn Instagram of deze pagina op mijn website in de gaten houden, want daarop deel ik alle aanbiedingen die de Gierige Gerda goedkeuring hebben gekregen. En wil je nog meer weten over Black Friday? Luister dan ook even de Geld Met Een Zachte G podcast van deze week die over dit onderwerp gaat!