Enquetes en onderzoek

Een extra zakcentje voor december – dit zijn mijn favoriete apps om enquêtes in te vullen

Het is niet de meest lonende side hustle; ik zal de laatste zijn die zegt dat je hier rijk van kunt worden. Maar juist in tijden dat ik krap zat en weinig mogelijkheden had om meer te werken, waren enquêtes wel echt fijn om wat ‘speelgeld’ te hebben. Bijvoorbeeld om cadeautjes te kunnen kopen of juist iets leuks voor mezelf. Juist met de feestdagen die eraan komen, is dat erg handig. Daarom vind ik enquêtes invullen nog steeds een leuke manier om wat extra te verdienen. Dit doe ik vooral op verloren momenten; als ik anders misschien niets had gedaan, verdien ik nu een paar centen. De enquêtes vul ik vooral in via drie verschillende aanbieders: Panelclix, Attapoll en Panelwizard. Laat ik eens de voor- en nadelen benoemen van ze allemaal!

Dit artikel bevat affliatelinks. Meer weten hierover? Klik dan hier.

Vergoeding en uitbetaling

Laat ik beginnen bij de belangrijkste reden waarom we enquêtes invullen: het zakcentje. Want we doen het natuurlijk niet voor de kat z’n viool. Nou moet je niet verwachten dat je je hypotheek kunt aflossen met de bedragen die je hiermee verdient. Maar ik vind het wel altijd leuk om hiermee van die kleine ‘verwennerijen’, die ik mijn normale geld niet waard vind, te betalen. Op dit moment vul ik vooral enquêtes in voor moestuinzaden, maar als ik die genoeg heb, verzin ik wel weer wat anders. Het is in elk geval handig om te weten hoe mijn favoriete enquête-aanbieders je belonen.

Panelclix aff – Bij Panelclix geen euro’s, maar punten die ‘clix’ worden genoemd. Deze punten tellen op tot steeds hogere bedragen. Zo krijg je voor 1000 clix 10 euro uitbetaald, maar als je doorspaart, krijg je voor 2000 clix alweer 25 euro. Dit telt vervolgens op tot je voor 50.000 clix 850 euro krijgt, dat is 70 procent meer. Naast dat je geld kunt verdienen met het invullen van enquêtes, kun je met het Euroclix-programma, wat onder dezelfde spaarpot valt, cashback krijgen op online aankopen. Je kunt dit op elk moment laten uitbetalen.

AttaPoll aff – De wisselende bedragen die je krijgt voor elke enquête en de (geschatte) tijd die je ermee bezig zult zijn, maken van Attapoll een beetje een puzzel. Dat vind ik helemaal niet erg, want het verdient wel lekker en vooral; je krijgt al 1 cent als je een poll start. Kijk, dat is beter dan niets! Het bedrag dat je bij elkaar spaart met enquêtes invullen kun je hier laten uitbetalen via Paypal (vanaf 3 euro), Revolut (dat ken ik verder niet, maar dat kan vanaf 2,50 euro) of (ook vanaf 2,50 euro) doneren aan een goed doel. Het fijne is dus dat je hierbij al kleine bedragen kunt laten uitbetalen en zo vlug toegang hebt tot je geld. Ik verdien hier ongeveer even snel aan als bij Quickthoughts met een week tot tien dagen om 10 euro te verdienen.

Panelwizard aff – De best betalende enquête-aanbieder van Nederland, want je krijgt 10 cent per vraag. Elke vraag, van wat je leeftijd is tot de vragen die echt tot de enquête behoren. Het grootste voordeel vind ik dat de enquêtes altijd rond de tijd dat ik sta te koken binnenkomen. Dan sta ik vaak toch alleen in een pan te roeren en kan ik dus makkelijk even een enquête invullen. Betaling vindt (ongeacht je balans) twee keer per jaar plaats. In juni en in november en het geld uit je spaarpotje, zoals zij dat noemen, komt dan gewoon op je bankrekening binnen. Dit is voor mij steeds tussen de 10 en 20 euro per half jaar.

Hoeveel enquêtes kan je verwachten?

Panelclix aff – Over het algemeen zie ik vijf tot tien enquêtes voorbijkomen op een dag. Ik kies er zelf voor om alleen de enquêtes met een verwachte duur van tien minuten of minder in te vullen. Dat kan de ene dag beter uitpakken dan de andere dag, maar meestal vul ik er wel een paar in. Het zal ook per periode, in alle genoemde apps, veel schelen hoeveel er wordt aangeboden. Zo zul je met kerst minder enquêtes online zien komen dan op andere dagen. Soms gebeurt het dat de enquête na een aantal basisvragen (geslacht, leeftijd, woonplaats) wordt afgesloten, maar dit komt vrij weinig voor.

AttaPoll aff – De meeste diskwalificaties heb ik bij Attapoll. Maar daar heb ik ook bijna altijd wel meer dan vijf opties van enquêtes om in te vullen. Omdat de enquêtes vrij makkelijk en vlug in te vullen zijn, verlies je maar weinig tijd, al is het natuurlijk altijd balen! Daarom vind ik het fijn om te merken dat veel van de enquêtes op Attapoll ook pas achteraf vragen om je ‘persoonlijke’ informatie, zoals geslacht en leeftijd.

Panelwizard aff – Helaas krijg ik bij Panelwizard niet heel veel enquêtes, maar daarom is het zo fijn dat je een mail krijgt als ze er wel zijn. Het kost geen tijd of energie om aan de app te denken en als er wel eentje binnenkomt, is hij zo ingevuld. Het gebeurt niet vaak, maar als je na een hele reeks vragen niet de doelgroep van de enquête blijkt te zijn, krijg je toch betaald voor wat je wél hebt ingevuld. Dat voelt heel eerlijk.

Is het betrouwbaar?

Een vraag die ik nog regelmatig krijg als het gaat over het invullen van enquêtes is of het wel betrouwbaar is. Nou kan dat natuurlijk verschillen per aanbieder, maar van de aanbieders die ik in dit artikel noem, heb ik altijd netjes mijn geld ontvangen. Panelclix was al een ding toen ik in 2004 voor het eerst op het Ellegirl forum rondbanjerde, dus dat bestaat ook echt al heel lang. Van Attapoll vind ik het zelf heel fijn dat je kunt laten uitbetalen met Paypal, maar bij Panelclix en Panelwizard is het uitbetalen ook altijd goed gegaan.

Ik vind het nog steeds leuk om enquêtes in te vullen, maar in tijden dat ik het financieel zwaarder had, was het echt een fijne manier om extra tientjes bij elkaar te sparen. Dat deed ik dan op momenten dat ik toch niks anders kon doen. Normaal sta je maar te wachten op de bus of zit je op de wc niks te doen, maar nu verdiende ik mijn kerstcadeautjes bij elkaar. Lekker toch?