Bespaartips

Dit heb ik veranderd om (meer) te besparen

Ik begon met besparen omdat ik moest kiezen tussen wc papier en eten. Of tenminste dat is de overdreven versie van het verhaal dat ik altijd vertel als media ernaar vraagt, het was niet écht het een of het ander. Toch viel me in een meer financieel zware periode vooral op dat wc papier zoveel duurder is als je het niet in de aanbieding koopt, terwijl als je het wel in de aanbieding koopt je echt veel kan besparen. Sindsdien ben ik voorraad aan gaan leggen en beter gaan letten op aanbiedingen, maar dat zijn niet de enige veranderingen die ik heb gemaakt.

Minder vlees, meer groente

Wij zijn in de afgelopen vijf jaar zo’n 60% minder vlees gaan eten. Sowieso eten we meerdere dagen in de week gerechten zonder vlees, maar als we vlees eten dan is dat ook (meer dan) gehalveerd. Dat scheelt een heleboel. Van 500 gram gehakt eten we nu dus drie keer, met twee personen voorheen was dat twee keer. Kipfilet ging vroeger makkelijk een hele filet per persoon in de pan, nu is dat over het algemeen één kipfilet met twee personen. Hoe je het ook went of keert; groenten zijn nu eenmaal een stuk goedkoper dan vlees en vleesvervangers. Dus als wij maaltijden zonder vlees eten zitten daar ook zelden vervangers bij. Maar het vlees dat we eten is vaker van goede kwaliteit en luxe, en dat vind ik eigenlijk wel belangrijker dan dat het veel is.

Roeien met de riemen die er zijn

Bij de meeste huishoudens beslist de kok wat er gegeten wordt. En meestal is dat dus waar die kok op dat moment zin in heeft. Sommige mensen werken met een weekmenu, eventueel gebaseerd op aanbiedingen van die week. Maar wel met extra aankopen om gerechten compleet te maken. De meeste tijd beslissen wij wat er gegeten wordt op basis van wat al in huis is. Ik heb een uitgebreid kruidenrek en andere smaakmakers, dus er is altijd wel een oplossing te vinden om iets te maken wat in de smaak valt. En wat ik koop aan ingrediënten zijn dus vooral de dingen uit (goede) aanbiedingen en acties tegen voedselverspilling. Hierdoor zijn zelfs de meest luxe maaltij den, met veel ingrediënten vaak niet duurder dan € 3,00 per persoon. Op de maaltijden waar ik soms wel enorm naar verlang zijn wij ook voorbereid en deze kunnen we dus ook gewoon eten als we daar zin in hebben.

Niet uit gewoonte handelen

Dit vind ik een heel moeilijk punt om goed uit te leggen. Maar er zijn mensen die elke week hetzelfde vaste boodschappenlijstje afwerken, want zij hebben zulke vaste eet- en leefgewoonten dat alles elke dag hetzelfde gaat. Zij drinken elke dag een kop koffie bij het ontbijt en één om tien uur. Met de lunch al 25 jaar een boterham met kaas en een glas melk. En elke woensdag is het gehaktdag. Bij mij gebeurt eigenlijk niks uit gewoonte en ook mijn boodschappenlijstje of boodschappenmoment zijn nooit voorspelbaar. Soms kan ik zomaar een week geen boodschappen doen, andere dagen ga ik elke dag. Er is dus weinig structuur, maar dat zorgt wel dat er structuur is op mijn bankrekening. Een gewoonte van veel  huishoudens is trouwens ook dat er bij elke maaltijd allerlei sauzen op tafel komen. Mayonaise, curry, ketchup en weet ik wat nog meer, maar dat doen wij ook niet en ik denk dat dat veel geld scheelt.

Genoeg is genoeg

Ik ben nooit een grote eter geweest, op een gegeven moment is het genoeg. Maar mijn vriend eet door tot zijn bord leeg is. Dat wil niet zeggen dat hij dat ook allemaal nodig heeft, als het smaakt eet hij gewoon door. Hij heeft geen zwaar lichamelijk werk en niet heel groot (wat perfect is want ik ben ook maar klein). Hij hoeft zeker geen honger te lijden, te weinig eten zorgt ervoor dat je meer gaat snacken en dat is alleen maar duur. Maar er is ook niet teveel. Gewoon genoeg dus. Ook met feestdagen, zoals Kerst en Pasen zorg ik liever voor extra lekker dan extra veel. Als wij een keer barbecueën met vrienden weet ik inmiddels hoeveel ik moet kopen. Reserve ligt in de koelkast, zodat het niet  Weggooien is zonde, ook op deze dagen. En ik moet zeggen; ik heb nog nooit klachten gehad dat mensen niet genoeg gegeten hadden.

Geen weekbudget maar een jaarbudget

Wat vooral veel financiële rust heeft gegeven is dat ik op een gegeven moment ben over gegaan naar een jaarbudget voor boodschappen, in plaats van een week- of maandbudget. Hierdoor kon ik (zonder over budget te gaan) flink voorraad aanleggen in de weken en maanden dat er veel acties zijn. Terwijl ik op de maanden dat er geen acties zijn juist extra bespaar en zo blijf ik op die manier toch binnen budget. Je kan dit natuurlijk ook oplossen door je budget op te splitsen in ‘vers’ en ‘voorraad’ maar dat werkt voor mij veel te verwarrend want waar hoort de spaghetti dan bij die ik deze week extra meeneem? Het zorgt wel dat ik me dus verder geen zorgen hoef te maken, al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik die € 2600,00 die ik voor een jaar budgetteer in januari niet op mijn bankrekening heb staan, maar ik weet wel dat als ik in februari € 300,00 uitgeef dat dat wel weer wordt rechtgetrokken in een zuinige maand waarin ik maar € 100,00 uitgeef.

Als je alles wat je doet om te besparen op een rij zet lijkt het altijd super extreem. Maar ik moet ook zeggen dat ik sindsdien juist luxer ben gaan leven. Ik drink nog steeds een glas wijn als ik daar zin in heb. Van een aantal producten ben ik van het ‘gewone’ huismerk product overgestapt naar biologische A-merken. Juist door deze dingen te veranderen en dus op iets anders in te leveren kan ik juist meer doen met mijn geld, vooral omdat er niets verspild wordt, en dat is het allerbelangrijkst!