Bespaartips

Dit heb ik veranderd om (meer) te besparen

Ik begon met besparen toen ik met mijn laatste tientje op mijn rekening voor twintig euro producten in mijn mandje had.  En het viel me in die meer financieel zware periode vooral op dat wc papier zoveel duurder is als je het niet in de aanbieding koopt. Terwijl als je het wel in de aanbieding kocht je echt veel kan besparen. Sindsdien ben ik voorraad aan gaan leggen en beter gaan letten op aanbiedingen, maar dat zijn niet de enige veranderingen die ik heb gemaakt.

Minder vlees, meer groente

Ik ben in de afgelopen vijf jaar zo’n 60% minder vlees gaan eten. Sowieso eet ik meerdere dagen in de week gerechten zonder vlees, maar als ik vlees eet dan is die portie ook (meer dan) gehalveerd. Dat scheelt een heleboel. Van 500 gram gehakt eet ik nu dus zes keer, voorheen was dat vier keer. Kipfilet ging vroeger makkelijk een hele filet per maaltijd in de pan, nu is dat over het algemeen één kipfilet met twee porties. Hoe je het ook went of keert; groenten zijn nu eenmaal een stuk goedkoper dan vlees en vleesvervangers. Dus als ik maaltijden zonder vlees eet zitten daar ook zelden vervangers bij. Maar het vlees dat we eten is vaker van goede kwaliteit en luxe, en dat vind ik eigenlijk wel belangrijker dan dat het veel is.

Roeien met de riemen die er zijn

Bij de meeste huishoudens beslist de kok wat er gegeten wordt. En meestal is dat dus waar die kok op dat moment zin in heeft. Sommige mensen werken met een weekmenu, eventueel gebaseerd op aanbiedingen van die week. Maar wel met extra aankopen om gerechten compleet te maken. De meeste tijd beslis ik wat er gegeten wordt op basis van wat al in huis is. Ik heb een uitgebreid kruidenrek en andere smaakmakers, dus er is altijd wel een oplossing te vinden om iets te maken wat in de smaak valt. En wat ik koop aan ingrediënten zijn dus vooral de dingen uit (goede) aanbiedingen en acties tegen voedselverspilling. Hierdoor zijn zelfs de meest luxe maaltijden, met veel ingrediënten, vaak niet duurder dan 3 euro per persoon. Op de maaltijden waar ik soms wel enorm naar verlang ben ik ook voorbereid en deze kan ik dus ook gewoon eten als ik daar zin in heb.

Niet uit gewoonte handelen

Dit vind ik een heel moeilijk punt om goed uit te leggen. Maar er zijn mensen die elke week hetzelfde vaste boodschappenlijstje afwerken, want zij hebben zulke vaste eet- en leefgewoonten dat alles elke dag hetzelfde gaat. Zij drinken elke dag een kop koffie bij het ontbijt en één om tien uur. Met de lunch al 25 jaar een boterham met kaas en een glas melk. En elke woensdag is het gehaktdag. Bij mij gebeurt eigenlijk niks uit gewoonte en ook mijn boodschappenlijstje of boodschappen moment zijn nooit voorspelbaar. Soms kan ik zomaar een week geen boodschappen doen, andere dagen ga ik elke dag. Er is dus weinig structuur, maar dat zorgt wel dat er structuur is op mijn bankrekening. Een gewoonte van veel  huishoudens is trouwens ook dat er bij elke maaltijd allerlei sauzen op tafel komen. Mayonaise, curry, ketchup en weet ik wat nog meer, maar dat doe ik ook niet en ik denk dat dat veel geld scheelt.

Genoeg is genoeg

Ik ben geen grote eter, dus mijn porties pas ik daar gewoon op af. Ik maak niet te weinig, maar zeker ook niet teveel. Want ik vind het enorm zonde om eten weg te moeten gooien. Ook met feestdagen, zoals Kerst en Pasen zorg ik liever voor extra lekker dan extra veel. Als ik een keer barbecue met vrienden weet ik inmiddels hoeveel ik moet kopen. Reserve ligt in de koelkast, zodat het niet te warm ligt. Wat nodig is wordt dan uit de koelkast gepakt, wat over is gaat de vriezer in en gaat de keer er op als eerste op de barbecue of ik eet het de volgende dag nog op. Weggooien is zonde, ook op dit soort momenten. En ik moet zeggen; ik heb nog nooit klachten gehad dat mensen niet genoeg gegeten hadden.

Geen weekbudget maar een jaarbudget

Wat vooral veel financiële rust heeft gegeven is dat ik op een gegeven moment ben over gegaan naar een jaarbudget voor boodschappen, in plaats van een week- of maandbudget. Hierdoor kon ik (zonder over budget te gaan) flink voorraad aanleggen in de weken en maanden dat er veel acties zijn. Terwijl ik op de maanden dat er geen acties zijn juist extra bespaar en zo blijf ik op die manier toch binnen budget. Je kan dit natuurlijk ook oplossen door je budget op te splitsen in ‘vers’ en ‘voorraad’ maar dat werkt voor mij veel te verwarrend want waar hoort de spaghetti dan bij die ik deze week extra meeneem? Het zorgt wel dat ik me dus verder geen zorgen hoef te maken. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik die 2600 euro die ik voor een jaar budgetteer in januari niet op mijn bankrekening heb staan. Maar ik weet wel dat als ik in februari 300 euro uitgeef dat dat wel weer wordt rechtgetrokken in een zuinige maand waarin ik maar 100 euro uitgeef.

Als je alles wat je doet om te besparen op een rij zet lijkt het altijd super extreem. Maar ik moet ook zeggen dat ik sindsdien juist luxer ben gaan leven. Ik drink nog steeds een glas wijn als ik daar zin in heb. Van een aantal producten ben ik van het ‘gewone’ huismerk product overgestapt naar biologische A-merken. Juist door deze dingen te veranderen en dus op iets anders in te leveren kan ik juist meer doen met mijn geld, vooral omdat er niets verspild wordt, en dat is het allerbelangrijkst!