Elk jaar worden er op verschillende plekken onderzoeken gedaan naar de goedkoopste supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan Kassa, die nu elk moment wel weer kan komen met een nieuwe test, maar ook de Consumentenbond heeft elk jaar wel een test over welke supermarkt het goedkoopst is. Deze tests zijn superleuk, maar ik ben er niet altijd even groot fan van. Er zijn namelijk veel factoren die een supermarkt goedkoper of duurder kunnen maken. Dus je krijgt in dit artikel geen antwoord op de vraag ‘Wat is de goedkoopste supermarkt?’ Maar wel een uitleg over hoe je dit voor jezelf kunt bepalen, en dat is toch veel waardevoller?
Er is geen ‘one size fits all’ goedkoopste supermarkt
De conclusie die ik ook in 2018 al trok, toen ik een YouTube-video maakte over de boodschappentest van Kassa, blijft dat er niet één goedkoopste winkel is. Je kunt prijzen van verschillende producten vergelijken, en dat moet je ook zeker doen. Maar zoals al wordt gezegd door Kassa zelf, de prijs zegt niets over de kwaliteit. Daarnaast verschilt ieders leefsituatie, dieetvoorkeuren en woonplaats, waardoor het antwoord op de vraag ‘Wat is de goedkoopste supermarkt?’ al kan veranderen. Als je 200 km moet rijden om naar Dirk te gaan, kan dat nooit de goedkoopste optie zijn. Woon je op loopafstand van de ‘dure’ Plus, dan kan het zijn dat je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van de anti-verspillingsstickers, waardoor deze winkel voor jouw situatie het beste past.
Weinig transparantie
Voor het item in de uitzending worden de prijzen van de mandjes met elkaar vergeleken. De supermarktexpert die voor dit soort items altijd uit de kast wordt getrokken, vertelt elke keer netjes: ‘Deze vergelijking gaat over prijs, niet kwaliteit.’ Maar dat is eigenlijk wel de enige transparantie die wordt gegeven. Dat bij Lidl enkele van de huismerken niet leverbaar zijn en daarom de goedkoopste andere optie wordt gekozen, bijvoorbeeld. Aldi had schijnbaar als reactie gegeven dat het een momentopname is, en die opmerking werd weggewuifd, terwijl ik het daar wel mee eens ben. Uiteraard is ‘momentopname’ geen excuus voor de prijsstijgingen an sich, maar door dit tekort aan transparantie wellicht wel voor het grote verschil in prijs van de mandjes bij de verschillende winkels. Want hierdoor zou het kunnen dat alles volgende week totaal omgedraaid is.
Gierige Gerda’s boodschappentest
Kijk, je kunt commentaar hebben, maar ik vind altijd dat als je vindt dat je iets beter kunt doen, je het ook moet laten zien. Daarom heb ik zelf ook regelmatig vergelijkingen gedaan en het kan soms echt verschillen wat er bij welke winkel het goedkoopst is. En nee, daarmee bedoel ik niet dat je langs zes verschillende winkels moet gaan. Wat en hoeveel je in je mandje gooit, kan echter wel uitmaken voor wat de goedkoopste optie voor jou is. Het is leuk dat een supermarkt goedkoop is, maar als je er 100 kilometer voor moet rijden, is het voordeel ook wel weg. Ik zal binnenkort weer beginnen met de vergelijkingen, dus als je wilt weten wat de goedkoopste supermarkt voor jou is, moet je mijn social media zeker in de gaten houden!
Ik vind het altijd best jammer dat ik niet zomaar antwoord kan geven op de vraag wat nou eigenlijk de goedkoopste supermarkt is. Zelfs op de vraag ‘Is online bestellen of zelf boodschappen doen goedkoper?’ is het antwoord niet zo makkelijk. Want ik had, toen ik nog samenwoonde, vaak al moeite om aan het minimale bestelbedrag te komen, wat betekende dat ik dus meer ging uitgeven dan nodig was. Hup, duurder dan even naar de Jumbo lopen. Dus ja, doe eens boodschappen bij verschillende winkels en bekijk wat voor jou de goedkoopste optie is!