supermarkt

Wat is de goedkoopste supermarkt?

Elk jaar worden voor verschillende plekken onderzoeken gedaan naar de goedkoopste supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan Kassa, die nu elk moment wel weer kan komen met een nieuwe test, maar ook de Consumentenbond heeft elk jaar wel een test welke supermarkt het goedkoopst is. Nou zijn dit super leuke testen, maar ik ben er niet altijd even groot fan van. Er zijn namelijk heel veel factoren die een supermarkt goedkoper of duurder kan maken. Dus je krijgt in dit artikel geen antwoord op de vraag ‘Wat is de goedkoopste supermarkt?’ Maar wel een uitleg hoe je dit voor jezelf kunt bepalen en dat is toch veel waardevoller?

Er is geen ‘one size fits all’ goedkoopste supermarkt

De conclusie die ik ook in 2018 al trok, toen ik al eens een YouTube video maakte over de boodschappentest van Kassa, blijft dat er niet één goedkoopste winkel is. Je kan prijzen van verschillende producten vergelijken, en dat moet je ook zeker doen. Maar zoals al wordt gezegd door Kassa zelf; de prijs zegt niets over de kwaliteit. Daarnaast verschilt ieders leefsituatie, dieetvoorkeuren en woonplaats waardoor de antwoord op de vraag ‘wat is de goedkoopste supermarkt’ al kan veranderen. Als je 200 km moet rijden om naar Dirk te gaan kan dat nooit de goedkoopste optie zijn. Woon je op loopafstand van de ‘dure’ Plus dan kan het zijn dat je zo goed mogelijk gebruik kan maken van de anti-verspillingsstickers, waardoor deze winkel voor jou situatie het beste past.

Weinig transparantie

Voor het item in de uitzending worden de prijzen van de mandjes met elkaar vergeleken. De supermarktexpert die voor dit soort items altijd uit de kast wordt getrokken verteld wel netjes elke keer: ‘Deze vergelijking gaat over prijs, niet kwaliteit.’ Maar dat is eigenlijk wel de enige transparantie die wordt gegeven. Dat bij Lidl enkele van de huismerken niet leverbaar zijn en daarom de goedkoopste andere optie wordt gekozen bijvoorbeeld. Aldi had schijnbaar als reactie gegeven dat het een moment opname is en die opmerking werd weggewuifd, terwijl ik het daar wel mee eens ben. Uiteraard is ‘moment opname’ geen excuus voor de prijsstijgingen an sich, maar door dit tekort aan transparantie wellicht wel voor het grote verschil in prijs van de mandjes bij de verschillende winkels. Want hierdoor zou het kunnen dat alles volgende week totaal omgedraaid is.

Gierige Gerda’s boodschappentest

Kijk je kan commentaar hebben, maar ik vind altijd dat als je vind dat je iets beter kan doen, dat je het ook moet laten zien. Daarom heb ik zelf ook regelmatig vergelijkingen gedaan en het kan soms echt verschillen wat er bij welke winkel het goedkoopst is. En nee, daarmee bedoel ik niet dat je langs zes verschillende winkels moet. Wat en hoeveel je in je mandje gooit kan echter wel uitmaken voor wat de goedkoopste optie voor jou is. En het is leuk dat een supermarkt goedkoop is, maar als je er 100 kilometer voor moet rijden is het voordeel ook wel weg. Ik zal komende tijd weer beginnen met de vergelijkingen dus als je wil weten wat de goedkoopste supermarkt voor jou is moet je mijn social media zeker in de gaten houden!

Ik vind het altijd best jammer dat ik niet zomaar antwoord kan geven op de vraag wat nou eigenlijk de goedkoopste supermarkt is. Zelfs op de vraag ‘is online bestellen of zelf boodschappen doen?’ is het antwoord niet zo makkelijk. Want ik had toen ik nog samenwoonde vaak al moeite om aan het minimale bestelbedrag te komen, wat betekende dat ik dus meer ging uitgeven dan nodig was. Hup, duurder dan even naar de Jumbo lopen. Dus ja, doe eens boodschappen bij verschillende winkels en bekijk wat voor jou de goedkoopste optie is!