Geen categorie

Dit is hoe een dynamisch energiecontract je geld kan besparen

Met de energieprijzen van dit moment is elke manier om te besparen erg welkom. Een dynamisch energiecontract zou daarbij een oplossing kunnen zijn. Er zijn inmiddels ook best wel wat verschillende aanbieders op de markt. Maar de grote vraag is; wat is het voordeel voor de consument? Ik heb meerdere aanbieders bekeken en tussen de verschillende aanbieders zullen wel verschillen zijn, zie dit dus vooral als een inspirerend artikel en bij werkelijke interesse is het goed om je verder te verdiepen.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Meeste mensen zijn de afgelopen tientallen jaren gewend geraakt aan een vast energiecontract. Je spreekt dan met je energieleverancier af dat je de komende 1, 2 of 5 jaar hetzelfde bedrag gaat betalen per kWh of kuub gas. Er zijn ook systemen, zoals stadsverwarming, waar met andere eenheden wordt gerekend, maar het belangrijkste is; de prijs per eenheid stond vast. Nu we in een energiecrisis zitten worden deze niet meer afgesloten en komen steeds meer mensen met een variabel energie contract te zitten. Dit betekent dat de energieleverancier, de prijzen twee keer per jaar (of zelfs vaker als ze dat willen) mogen verhogen en dat gebeurd nu ook. Dynamische energieprijzen wisselen dan weer zelfs per dag of zelfs per uur. En dat kan heel erg in je voordeel werken als je de kans hebt om gebruik te maken van de meest voordelige momenten op de dag, meestal midden op de dag. 

Voorschot, betaling en eindafrekening

De aanbieders van het dynamische energiecontract regelen het eigenlijk allemaal anders. Zo werken sommige aanbieders gewoon zoals je gewend bent; met een voorschot zodat je over een jaar gewoon betaald wat je verbruikt hebt. Anderen sturen aan het einde van de maand al meteen een afrekening als je meer hebt verbruikt dan je voorschot was. Het is dus wel handig om even te controleren hoe jouw leverancier dit regelt, want je moet dat dan wel kunnen betalen en nu we de (duurste) wintermaanden in gaan dat dus wel iets wat je moet afwegen.  

Dynamische prijzen en het energieplafond

Ook met de dynamische prijzen ga je gewoon gebruik maken van het prijsplafond. Tot een stroomverbruik van 2900 kWh per jaar betaal je gewoon maximaal 40 cent per kWh. En tot  1200 m3 per jaar betaal je maximaal 1 euro en 45 cent. Maar dat is van beide wel het totaal, dus als je meer dan 2900 kWh/ 1200 m3 gebruikt betaal je gewoon de prijs die je leverancier rekent. Ook als je die eerste 2900 kWh/ 1200 m3 niet boven het prijsplafond bent uitgekomen. 

Geld verdienen met een dynamisch contract

Op de energiemarkt, die een beetje werkt zoals de aandelenmarkt, verandert de prijs van energie per uur. Met een dynamisch contract maak je daar gebruik van én kan je deze schommeling in prijs ook zien in de app die de meeste aanbieders hebben. Je kan er dan voor kiezen om je zware apparaten, zoals je (af)wasmachine en droger te laten draaien als je ee laag bedrag betaald. In sommige gevallen kan de prijs zelfs onder nul gaan, dan kun je zelfs geld toekrijgen op je (af)wasbeurt. Maar laten we realistisch zijn, ik denk dat dat vooral een leuke gimmick is en uiteindelijk zal je echt wel voor je verbruik betalen. Maar als je op een machine was al 2 euro kunt besparen, dan heb je na een jaar wassen al ruim 700 euro bespaard! 

Ik denk dat het voor iedereen best de moeite is om eens te kijken naar een dynamisch energiecontract. Met de huidige onzekerheid over prijzen is het niet voor iedereen heel erg als ze nog meer wisseling krijgen. Al kan ik me voorstellen dat als de markt bekoeld, de energieprijzen weer normaliseren en er weer vaste contacten worden afgesloten dat de rust daarvan een stuk fijner is. Maar tot die tijd, lijkt het een erg voordelige keus te zijn!