kerstboodschappen bestellen online supermarkt
Kerst

Waarom ik mijn kerstboodschappen het liefst laat thuisbezorgen

Op dit moment zit ik als een havik op de bezorgmomenten voor kerst, ik wil mijn boodschappen namelijk graag laten bezorgen. Overigens liever 23 december in de avond, dan 24 december. Als mijn boodschappen namelijk niet helemaal compleet zijn zou ik nog even de supermarkt in kunnen vliegen. Maar daar bestel je je boodschappen natuurlijk niet voor!

Waar ik mijn bestelling plaats

Het is inmiddels gewoonte voor mij dat ik mijn kerstboodschappen online bestel. Vorig jaar bestelde ik ze bij Jumbo. Zij hadden eerder namelijk heel veel lekkere kant-en-klaar gerechten en ik wilde het mezelf makkelijk maken. Helaas bleven alle kant-en-klaar gerechten zo’n beetje uit. Waar ik ze wel zag? Bij Albert Heijn. Daarom kies ik dit jaar voor Albert Heijn. Vorig jaar deed ik mijn boodschappen voor oudjaar bij Picnic, daar is het minimum bedrag veel lager en er was nog plek voor bezorging. In principe heb ik met alle drie de bezorgdiensten positieve ervaringen, ook als het gaat om pick-up-points van Albert Heijn en Jumbo, Picnic heeft die optie helaas niet. Alleen met Plus heb ik zelf minder positieve ervaringen, maar dat heeft er meer mee te maken dat de producten gewoon uit de winkel moeten komen en er dus veel producten niet leverbaar zijn. Naast de bezorging door supermarkten kun je ook kiezen voor een speciale kerstbox bij HelloFresh. Het grote nadeel is dan wel dat je voor de rest nog wel naar de winkel moet en dat is dan weer een beetje tegen de redenen waarom ik bestel in.

Waarom ik zweer bij bezorging met kerst

Je wordt niet verleid door al het lekkers – Als ik boodschappen bestel ben ik eigenlijk nooit aan het ‘browsen’. Ik zoek gewoon op in de zoekbalk wat ik nodig heb en gooi het in mijn mandje. Ik word niet verleid door tactisch geplaatste bakken met kerst snoep, lekkere geuren en andere marketingtrucs die op klanten worden losgelaten. Zo voorkom ik dure impulsaankopen!

Je kunt makkelijk vergelijken wat het goedkoopste is – Je zoekt op aardbeienjam en meteen krijg je alle opties die er beschikbaar zijn voor je neus. Makkelijk om te kiezen welke het goedkoopst is, vaak staat er zelfs ook nog bij of een product in de aanbieding is dus extra handig. Niet alleen de prijs die je moet betalen staat er bij, bij de meeste producten staat ook de prijs per eenheid (liter, kilo of stuk) zodat je helemaal de juiste keuze kunt maken. Al is kerst natuurlijk ook het moment om vooral de lekkerste optie te kiezen!

Je lijstje maken en meteen bestellen – Normaal bestaat boodschappen doen uit 2 stappen; het lijstje maken en vervolgens de boodschappen doen. Als je online bestelt is een lijstje maken dezelfde stap als je boodschappen zelf doen. Je kunt eenvoudig checken of je niks bent vergeten en als dat zo is kun je vaak tot 24 uur vooraf je bestelling nog aanpassen. Alleen bij Picnic is je bestelling meteen definitief en kan je alleen nog dingen toevoegen. Niet hetzelfde doen als ik dus als je het moment wil reserveren en 35 euro aan wijn bestellen.

Je grijpt niet naast je ingrediënten – Het kan ook bij online bestellingen altijd kan gebeuren dat een item niet leverbaar is, is de kans aanzienlijk kleiner dan in de winkel zelf. Als je op 24 december je kerstboodschappen gaat doen ben je niet de enige en zo kan het gebeuren dat een item wat op je lijstje staat op is. Je zult dan op zoek moeten naar een vervanging en door frustratie ben je minder prijsbewust of ben je misschien sowieso aangewezen op een (veel) duurder product. Is het ingrediënt dat je voor ogen had nu ook niet leverbaar? Dan kun je rustig op zoek naar een passend alternatief.

Geen stress en tijd voor andere dingen – De boodschappen bestellen doe je lekker in je pyjama, met een mok thee of, beter nog, een glas wijn erbij. Op het moment dat het je echt uitkomt, in alle rust en als de kinderen op bed liggen. Geen stress van de drukte in de winkels, geen kinderen waar je ook nog eens op moet letten, geen partner die allerlei dingen in je wagentje gooit wat je niet nodig hebt en vooral alle tijd van de wereld. Ik vind het heerlijk.

Heb je niet veel tijd in een keer? Dan splits je je boodschappen op in categorieën. Begin vandaag met alle drank, doe morgen het ontbijt en overmorgen het kerstdiner. Je kunt je bestelling toch nog tot de dag voor levering aanpassen! Daarnaast heb je in de tijd dat je eigenlijk door de supermarkt moest racen tijd om extra op te ruimen, lekker te koken of even te ontspannen met een kerstfilm. Win!

De nadelen aan bestellen

Ik ben er echt ontzettend fan van om kerstboodschappen te bestellen, maar er kleven ook zeker wel nadelen aan. Deze wil ik dan ook zeker even genoemd hebben!

Je moet aan een minimaal bedrag komen – Voor een pick-up-point moet je meestal een minimale bestelwaarde van 25 tot 50 hebben. Voor thuisbezorgen is dit vaak nog hoger, tot wel 70 euro. Dat bedrag moet je maar net halen met je gewone boodschappen. Als je extra dingen gaat bestellen om aan dit bedrag te komen is het helemaal zo voordelig niet meer.

Bezorgkosten – Afhankelijk van het moment dat je je boodschappen geleverd wil hebben betaal je meer of minder bezorgkosten. Ze zijn er echter (bijna) altijd wel, zeker met de feestdagen want dan is de bezorgservice natuurlijk heel populair. Bij Picnic heb je geen verzendkosten, maar daar kun je pas kort vooraf je moment reserveren. Dat is niet erg, maar zou mij dan wel weer (onnodige) stress opleveren. Zeker in deze tijd, waarin ik drukke plekken nog steeds liever vermijd.

De bezorgtijden zijn vroeg bezet – Nou zeg ik al dat je dus bij Picnic pas laat je bezorgmoment kan reserveren. Bij Jumbo zijn ze al beschikbaar en bij Albert Heijn komen ze later deze week. Dat betekent dat je nu al moet beslissen waar je wil bestellen, want deze tijden zitten heel vlug vol. Ik bestel dan gewoon een paar kratten bier of een bult wijn om maar aan die 70 euro van Albert Heijn te komen. Later ga ik dan zitten om mijn bestelling serieus te doen, maar dan ben ik wel al zeker van de tijd die is afgesproken.

Kratten waarvoor je betaald – Ook altijd zo’n nadeel; de kratten waarin de boodschappen worden geleverd. Ja het is statiegeld, dus bij inlevering krijg je het geld weer terug, maar als je maar sporadisch een bestelling doet zit je wel met al die kratten te kijken. Al zijn ze wel ook heel handig als je je hobbykamer opruimt. Just saying. Ook de onvermijdelijke plastic tasjes vind ik een groot nadeel, omdat ik dat soort plastic juist probeer te minderen. Gelukkig zijn ze erg stevig en dus goed te hergebruiken en bij Picnic kun je ze weer inleveren en krijg je de 35 cent per bestelling ook weer terug. Daar heb je ook nog eens geen last van kratten.

Bestellen niks voor jou?

Is boodschappen bestellen, om welke reden dan ook, niets voor jou? Dan raad ik je aan om zoveel mogelijk van je boodschappen te doen vóór de 22ste. Haal vast alle (tot kerst) houdbare dingen in huis terwijl het in de winkels nog lekker rustig is. Als het even kan verspreid het dan nog meer zodat je je niet in 1 keer een lens sjouwt. Zeker als het om zware producten als flessen frisdrank of kratten bier gaat. Al had je die eigenlijk allang in huis moeten hebben, natuurlijk!

Ik bestel mijn boodschappen niet met grote regelmaat door het jaar heen. Wel alleen als ik veel en ‘ongewone’ boodschappen moet doen. Vooral verjaardagen en andere feestmomenten dus. Als ik alleen al kijk hoeveel stress dat scheelt is het het dubbel en dwars waard en dus ook met kerst.

Dit artikel bevat affiliatielinks