kerstboodschappen bestellen online supermarkt
Kerst

Waarom ik mijn kerstboodschappen het liefst laat thuisbezorgen

Op dit moment zit ik als een havik op de bezorgmomenten voor kerst, ik wil mijn boodschappen namelijk graag laten bezorgen. Overigens liever 23 december in de avond, dan 24 december. Als mijn boodschappen namelijk niet helemaal compleet zijn zou ik nog even de supermarkt in kunnen vliegen. Al is dat eigenlijk niet waarom je je boodschappen laat bezorgen en ik moet zeggen dat het meestal ook wel goed komt.

Waar ik mijn bestelling plaats

In de afgelopen jaren heb ik mijn boodschappen bij zo´n beetje alle bezorgservices laten bezorgen. Albert Heijn, Jumbo en Picnic hebben allemaal in de dagen voor kerst aan mijn deur gestaan. Allemaal hadden ze hun voordelen en nadelen. Vorig jaar bestelde ik bij Picnic en wat ik daarvan erg prettig vond is dat ze de items die niet geleverd konden worden zelf hebben vervangen door een vervangend product, maar wel een duurdere variant. Ook bij Albert Heijn werd dit gedaan, waar mogelijk en bij Jumbo heb ik eigenlijk altijd geluk gehad dat alles leverbaar was. Maar daar mochten we bij het Pick up point wel een cadeautje van onder de boom meenemen, wat weer erg leuk was. Alleen bij Plus heb ik nog nooit besteld voor de feestdagen, en dat komt vooral door mijn negatieve ervaring die ik had bij een bestelling tijdens een gewone week. Omdat alles toen gewoon uit de winkel kwam ben ik erg bang dat mijn producten niet geleverd zullen worden. Maar misschien moet ik het gewoon eens proberen. Net als een feestdagen box van bij HelloFresh, waarbij je je complete kerstmaaltijd geleverd krijgt. Het grote nadeel is dan wel dat je voor de rest nog wel naar de winkel moet en dat is dan weer een beetje tegen de redenen waarom ik bestel in.

Waarom ik zweer bij bezorging met kerst

Ik word niet verleid door al het lekkers – Als ik boodschappen bestel ben ik eigenlijk nooit aan het ‘browsen’. Ik zoek gewoon op in de zoekbalk wat ik nodig heb en gooi het in mijn mandje. Ik word niet verleid door tactisch geplaatste bakken met kerst snoep, lekkere geuren en andere marketingtrucs die op klanten worden losgelaten. Zo voorkom ik dure impulsaankopen!

Ik kan makkelijk vergelijken wat het goedkoopste is – Je zoekt op aardbeienjam en meteen krijg je alle opties die er beschikbaar zijn voor je neus. Makkelijk om te kiezen welke het goedkoopst is, vaak staat er zelfs ook nog bij of een product in de aanbieding is dus extra handig. Niet alleen de prijs die je moet betalen staat er bij, bij de meeste producten staat ook de prijs per eenheid (liter, kilo of stuk) zodat je helemaal de juiste keuze kunt maken. Al is Kerst natuurlijk ook het moment om vooral de lekkerste optie te kiezen!

Mijn lijstje maken en meteen bestellen – Normaal bestaat boodschappen doen uit twee stappen; het lijstje maken en vervolgens de boodschappen doen. Als ik online bestel is een lijstje maken dezelfde stap als je boodschappen zelf doen. Het is meestal makkelijk om te controleren of er niks vergeten is en als dat wel zo is, kan er nog tot ongeveer 24 uur voor het bezorgmoment boodschappen worden toegevoegd. Alleen bij Picnic is je bestelling meteen definitief en kan je alleen nog dingen toevoegen. Niet hetzelfde doen als ik, dus als je het moment wil reserveren en je mandje volgooien met wijn.

Ik grijp niet naast je ingrediënten – Het kan ook bij online bestellingen altijd gebeuren dat een item niet leverbaar is, maar de kans aanzienlijk kleiner dan in de winkel zelf. Als je op 24 december je kerstboodschappen gaat doen ben je niet de enige en zo kan het gebeuren dat een item wat op je lijstje staat op is. Je zult dan op zoek moeten naar een vervanging en door frustratie ben je minder prijsbewust of ben je misschien sowieso aangewezen op een (veel) duurder product. Is het ingrediënt dat ik voor ogen had online niet leverbaar? Dan kan ik rustig op zoek naar een passend alternatief. Google is daar altijd wel heel erg behulpzaam bij.

Geen stress en tijd voor andere dingen – De boodschappen bestellen doe ik lekker in mijn pyjama, met een mok thee of, beter nog, een glas wijn erbij. Op het moment dat het mij echt uitkomt, in alle rust. Ik kan me ook voorstellen dat als je kinderen mee naar de winkel moeten, dat alleen maar stressvoller is. En toen ik nog een relatie had was het altijd mijn partner die van alles in het wagentje gooide wat niet gepland was. Waardoor ik bij de kassa veel meer kwijt was dan gepland. Dus in alle rust en mijn eigen tijd kerstboodschappen doen vind ik heerlijk.

De nadelen aan bestellen

Ik ben er echt ontzettend fan van om kerstboodschappen te bestellen, maar er kleven ook zeker wel nadelen aan. Deze wil ik dan ook zeker even genoemd hebben!

Minimaal bestelbedrag – Voor een pick-up-point moet je meestal een minimale bestelwaarde van 25 tot 50 hebben. Voor thuisbezorgen is dit vaak nog hoger, tot wel 70 euro. Dat bedrag moet je maar net halen met je gewone boodschappen. Als je extra dingen gaat bestellen om aan dit bedrag te komen, is het helemaal niet zo voordelig.

Bezorgkosten – Afhankelijk van het moment dat je boodschappen geleverd wil hebben, betaal je meer of minder bezorgkosten. Ze zijn er echter (bijna) altijd wel, zeker met de feestdagen want dan is de bezorgservice natuurlijk heel populair. Bij Picnic heb je geen verzendkosten, maar daar kun je pas kort vooraf je moment reserveren. Dat is niet erg, maar zou mij dan wel weer (onnodige) stress opleveren. Zeker in deze tijd, waarin ik drukke plekken nog steeds liever vermijd.

De bezorgtijden zijn vroeg bezet – Nou zeg ik al dat je dus bij Picnic pas laat je bezorgmoment kan reserveren. Bij Jumbo zijn ze al beschikbaar en bij Albert Heijn komen ze later deze week. Dat betekent dat je nu al moet beslissen waar je wil bestellen, want deze tijden zitten heel vlug vol. Ik bestel dan gewoon een paar kratten bier of een bult wijn om maar aan 70 euro van Albert Heijn te komen. Later ga ik dan zitten om mijn bestelling serieus te doen, maar dan ben je wel al zeker van de tijd die is afgesproken.

Kratten waarvoor je betaald – Ook altijd zo’n nadeel; de kratten waarin de boodschappen worden geleverd. Ja, het is statiegeld, dus bij inlevering krijg je het geld weer terug, maar als je maar sporadisch een bestelling doet zit je wel met al die kratten te kijken. Al zijn ze wel ook heel handig als je je hobbykamer opruimt. Just saying. Ook de onvermijdelijke plastic tasjes vind ik een groot nadeel, omdat ik dat soort plastic juist probeer te minderen. Gelukkig zijn ze erg stevig en dus goed te hergebruiken en bij Picnic kun je ze weer inleveren en krijg je de 35 cent per bestelling ook weer terug. Daar heb je ook nog eens geen last van kratten.

Bestellen niks voor jou?

Is boodschappen bestellen, om welke reden dan ook, niets voor jou? Dan raad ik je aan om zoveel mogelijk van je boodschappen te doen vóór de 22ste. Haal vast alle (tot kerst) houdbare dingen in huis terwijl het in de winkels nog lekker rustig is. Als het even kan verspreid dan nog meer zodat je je niet in één keer met een lens sjouwt. Zeker als het om zware producten als flessen frisdrank of kratten bier gaat. Al zou je die voor de beste prijs en niet als je ze nodig hebt moeten kopen, natuurlijk!

Ik bestel mijn boodschappen niet met grote regelmaat door het jaar heen. Wel alleen als ik veel en ‘ongewone’ boodschappen moet doen. Vooral verjaardagen en andere feestmomenten dus. Als ik alleen al kijk hoeveel stress dat scheelt, is het het dubbel en dwars waard en dus ook met kerst.

Dit artikel bevat affiliatielinks