Besparen

5 tips die helpen binnen je boodschappenbudget te blijven

Het moeilijkste deel van besparen is het binnen budget blijven en dat ook volhouden. Het is daarom als allereerste belangrijk dat je budget realistisch is, halveer je budget niet zomaar. Kijk waar je op kan en wil besparen. Ga je eerdere uitgaven goed na en maak een budget wat een balans is tussen wat je kan missen en wat je wil uitgeven. En als je die eerste stap hebt gezet helpen de volgende tips je verder!

Boodschappen vergeten? Dat is pech!

Hoe belangrijk kunnen boodschappen zijn als je ze vergeet? Meestal zijn het niet de meest belangrijke producten voor een gezonde voeding. Maar als je nu nog speciaal naar de winkel gaat voor dat blikje tomatensaus van een paar kwartjes kom je waarschijnlijk met minstens 5 euro aan producten de winkel weer uit. Jammer dan. Je boodschappen doe je op dag x (of zoals ik; als je koelkast leeg is) en daarna niet meer. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en je zal vast wel een oplossing kunnen vinden om dit op te lossen. Kom je nu een keer wat tekort wat je écht niet kan missen? Zorg voor dit soort momenten voor klein geld en neem net genoeg mee om dat ene item te kunnen kopen, maar laat je pinpas en grote geld thuis.

Ga niet met honger naar de winkel

Deze wordt altijd genoemd maar is zo waar! Toen ik nog bijna elke dag na het werk naar de winkel ging liep ik elke keer met minstens 20 euro, maar vaker 30 euro of meer de deur uit. Ik had dan honger, lekkere trek en was ook nog eens moe van het werk. Dat leidde trouwens niet alleen tot dure boodschappen. Maar vaak genoeg ook in minder gezondere boodschappen. Dus niet met honger naar de winkel gaan zou goed nog wel eens invloed kunnen hebben op twee van je goede voornemens.

Ga naar maximaal twee winkels per week/ keer

Al die verschillende folders, met allemaal goede deals. Je zou ze allemaal wel af willen gaan, zodat je super veel bespaart. De grote vraag is alleen of je wel echt veel bespaart door dit te doen, want net als met de vergeten boodschappen zal er ongetwijfeld meer blijven hangen dan alleen de aanbieding. Ik ga zelf daarom het liefst naar maximaal twee winkels per keer. Vroeger was dat altijd eerst Lidl en dan Albert Heijn, nu is het Jumbo en Aldi of Jumbo en Albert Heijn. Maar dan blijft het daarbij en ga ik pas weer boodschappen doen als mijn koelkast leeg is. Ik kies dus de supermarkt waar de allerbeste deals zijn en ga naar die winkel. Moet ik echt ook nog naar een andere supermarkt, dan gaat er net als bij de tip voor de vergeten boodschappen een afgemeten budget mee. Maar over het algemeen merk ik dat ik vaak genoeg ook wel kan wachten tot de actie bij mijn ‘standaard’ winkels te vinden is.

Vasthouden aan standaard aankopen

Elke week worden er bepaalde dingen gekocht. Waarbij niet naar de kosten wordt gekeken van die items en zelfs niet of het al wel nodig is. Vervolgens worden er dingen gekocht die ineens veel duurder zijn geworden en die misschien wel in de vuilnisbak verdwijnen omdat er eigenlijk nog was. Zorg daarom dat je niet vervalt in een standaard riedeltje. Koop geen komkommer als hij meer dan 1 euro kost, maar zoek een alternatief van de prijs die je normaal betaalt voor komkommer. Kijk ook eens of er geen (nieuwe) alternatieven zijn voor andere producten, pijnboompitten zijn bijvoorbeeld heel lekker in een salade. Maar wist je dat je voor dezelfde voedingswaarden aan cashewnoten bijna drie keer zo weinig betaalt? Dat kan echt heel veel schelen op jaarbasis. Zorg ook dat je voorbereid naar de winkel gaat en koop niks als het nog in je koelkast of voorraad ligt. Daarom ga ik ook steeds pas boodschappen doen als er niks logisch meer bedacht kan worden met de inhoud van mijn koelkast. Het heeft gezorgd dat ik het afgelopen jaren veel minder eten ben gaan weggooien.

Pas de luxe items die je niet wil opgeven in je budget

Die pijnboompitten waar ik het net over had zijn natuurlijk een luxe item. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je ze liever niet wil ruilen voor een goedkoper alternatief. Ofja, eigenlijk snap ik dat niet want ik vind cashewnoten echt veel lekkerder dan pijnboompitten, haha. Maar goed het gaat nu niet over mijn smaak. We kunnen ook andere voorbeelden nemen natuurlijk, punt is dat ik begrijp dat je sommige luxe niet op wil geven. Doe dat dan ook niet, maar pas het wel in je budget. Als jij gewoon zegt dat je een x bedrag minder wil uitgeven aan boodschappen, maar je maakt geen plan hoe, dan is het gedoemd te mislukken. Je besparing zal ergens vandaan moeten komen. Ga dus eens zitten met je boodschappenlijstje en bekijk wat er anders kan en wat niet. Misschien wil je de pijnboompitten niet opgeven, maar kun je wel een dag minder vlees gaan eten of je veranderd wat anders. Zo pas je je luxe aankoop in je budget en hoef je niks op te geven. Sinds ik bespaar ben ik alleen maar luxer gaan leven, maar geef ik wel veel minder uit.

Misschien heb je nu al het gevoel dat je budget aanhouden mislukt is, maar geef het nog een kans. Wees niet te streng voor jezelf. Elke euro die je bespaart is er eentje en al die euro’s bij elkaar kunnen uiteindelijk samen een groot bedrag worden.