Het klopt dat je alleen geld bespaart door het niet uit te geven. Daarom is het slim om zo min mogelijk (onnodige) uitgaven te doen. Zo kun je je schulden afbetalen, een financiële buffer opbouwen én natuurlijk die dingen met geld doen die jij wél belangrijk vindt. Wat mij vooral in de afgelopen jaren is opgevallen, is hoeveel geld ik liet stromen naar dingen die mij niet blij maakten, terwijl ik daardoor de leuke dingen niet kon doen. En zo kan zuinig, of beter gezegd financieel bewust leven, je super gelukkig maken.
Doorloop je uitgaven
Een grote fout die veel mensen maken is niet precies weten wat er nou eigenlijk allemaal uit gaat. Daarom is het slim om eerst eens goed in een rijtje te hebben wat je in een maand nou allemaal betaalt en koopt. Niet alleen vaste lasten, waar je wellicht op sommige plekken nog wel verrast zal worden, maar ook variabele kosten. Wat geef je nou eigenlijk uit aan boodschappen? Wat geef je uit aan kleding? Hoe vaak ga je eigenlijk naar de Action of een andere winkel waar jij vlug wordt verleid? Het is allemaal belangrijk om een goed beeld te hebben van jouw uitgaven.
Maak een budget
Als je dan weet wat je nu uitgeeft, kun je een budget maken. En een budget hoeft niet op alle punten minder te zijn. Het kan best zo zijn dat je juist vindt dat je meer uit zou moeten geven aan een bepaald punt in je leven. Maar dat geld moet dan wel ergens vandaan komen en dat ga je dus veranderen. Hoe je op bepaalde punten kunt besparen, daarover staat deze blog vol. Als je nooit op aanbiedingen let, kunnen je kosten voor huishoudelijke producten met wel 75 procent naar beneden. Geld kun je maar één keer uitgeven, daarom is het slim om voor elke euro die er binnenkomt een doel te bepalen. En die doelen kunnen van alles zijn, maar laat het eerste doel (na je vaste lasten) wel je spaarrekening zijn. Sparen op voorhand is altijd beter dan achteraf sparen. Tenminste, als dat je enige tactiek is, want het is natuurlijk nooit verkeerd om het geld dat je uiteindelijk niet hebt uitgegeven op je spaarrekening te zetten.
Zeg abonnementen op of stap over
Ik zal echt de laatste zijn om te zeggen dat als je geniet van een abonnement, of dat je het echt nodig hebt, dat je het op moet zeggen. Maar ook met abonnementen kun je verstandig omgaan. Zo is het misschien niet nodig om je abonnement op alle streamingdiensten op te zeggen, maar je hoeft ze ook niet allemaal tegelijk aan te houden. Neem er eentje per maand, kijk alles wat je wilt kijken en zeg het daarna weer op. Dit kan je meer dan 400 euro per jaar besparen. Het kan ook helpen om elk jaar even te kijken of je internetabonnement, energiecontract en andere vaste lasten niet wat omlaag kunnen. Meestal is het zo simpel als even bellen en zeggen dat je je abonnement wil opzeggen.
Stop met rentes en boetes betalen
Iets wat ik zelf echt vreselijk irritant vind, is hoe Klarna en andere achteraf betaalservices worden opgehemeld. En hoe stoer er wordt gedaan met het niet betalen van deze schulden. Want ja, dat zijn het! Stop met het uitgeven van geld dat je niet hebt en vooral dus ook de rente en boetes als je dit geld niet op tijd betaalt. Maar ook voor andere rekeningen geldt hetzelfde. Als je het niet kan betalen, wacht dan niet op een aanmaning, maar bel meteen om een regeling af te spreken. Krijg je regelmatig een aanmaning omdat je gewoon vergeet om iets te betalen? Zet dan uiterste betaaldata in je agenda, met dikke vette rode pen, of laat je digitale agenda een melding geven op een tijd dat je zeker weet dat je het direct kunt doen. Tsja, en de meest lullige boetes zijn verkeersboetes, dus daarvoor zou ik willen zeggen; gedraag je gewoon. Toen ik in de grootste financiële wanboel van mijn leven zat, had ik ook nog eens een partner die ervan hield om zich te misdragen in het verkeer. Maar als je eigenlijk amper geld hebt om leuke dingen te doen, dan is 10 kilometer per uur harder rijden of een rood licht meepakken toch niet het ‘leuke ding’ waar je dat geld aan wil besteden?
Bepaal wat je nou echt belangrijk vindt
Ik ben hier niet om te bepalen wat jij belangrijk vindt in je leven. Maar het is wel goed om te beslissen waar je nu echt gelukkig van wordt en wat nu eigenlijk een gewoonte is die je makkelijk kan veranderen. Het zijn soms echt de allerkleinste dingen die veel verschil kunnen maken; niet tanken langs de snelweg, maar voor je vertrekt bij een goedkopere pomp. Niet elke dag, maar eens per week lunch halen in de kantine en de rest van de week zelf je lunch maken. Of wel het eten, maar niet de drank kopen in de kantine. Dit soort kleine (bijna) dagelijkse bedragen kunnen uiteindelijk oplopen tot grote bedragen, grote bedragen die je tegenhouden om dingen te doen die je echt belangrijk vindt.
Geld uitgeven gaat super makkelijk, dus opletten dat je geen geld verspilt is eigenlijk geen overbodige luxe. En met deze bovenstaande tips moet dat echt heel eenvoudig gaan en je honderden euro’s per maand extra opleveren.