huismerken

Waarom huismerken niet (altijd) goedkoper zijn

Bovenaan alle lijstjes met bespaartips staat eigenlijk altijd ‘koop huismerken’. Niet zo gek dus dat alle onderzoeken die er de laatste tijd over goedkoopste supermarkten en goedkope boodschappen uit komen zich daar op richten. Maar bij mij is het eigenlijk nooit de standaard tip om maar voor een huismerk te gaan. Ik ga graag een stapje verder en dan kom je er al vlug achter dat besparen niet (altijd) zo simpel is als een A-merk inwisselen voor een huismerk. Wel is het altijd slim om je verschillende opties met elkaar te vergelijken voor je ze in je mandje gooit en dat doe je met deze tips.

Vergelijk huismerk met aanbiedingsprijzen

Het gebeurt vaker dan je verwacht, dat  A-merken in de aanbieding goedkoper zijn dan het huismerk. Voorbeelden hiervan zijn houdbare melk, groenten in blik en wasmiddel. Ook vaatwastabletten zijn van de A-merken redelijk vaak goedkoper dan de huismerken. Blijf daarom altijd rekenen als je favoriete producten in de aanbieding zijn. Kijk dan ook vooral naar de inhoud van de producten en reken het prijsverschil uit in liter, kilo of stuk, niet het verschil in verpakkingsprijs. En laat je helemaal niet verleiden door ‘het gevoel’ dat een bepaalde verpakking groter of kleiner is, maar kijk echt naar de inhoud!

Bij sommige winkels is er een goedkoper merk dan huismerk

Het huismerk is niet standaard het goedkoopste product wat een winkel verkoopt, soms hebben ze naast een huismerk ook nog een budgetmerk. En in andere gevallen hebben ze voor bepaalde items een goedkopere optie met een ‘gewoon’ merk. Dit kan echt een hoop schelen, soms wel 75 procent, bij de kassa en scheelt meestal weinig tot niets met elkaar. Het vergt vaak wel wat (uit)zoekwerk. Maar als het meer dan de helft scheelt is dat best wel de moeite van (eens in de zoveel tijd) naar een andere supermarkt gaan waard. En bij Albert Heijn krijg ik zelfs nog Bonus Box aanbiedingen op de producten met de beste prijs, waardoor het nog goedkoper wordt!

Vergelijk ook voordeelverpakkingen

Wat mij al een tijdje geleden op is gevallen; voordeelverpakkingen zijn niet altijd voordeliger. Gewoon per liter, kilo of stuk, niet eens omdat het niet altijd voordelig is om een grote verpakking te hebben als je met een klein huishouden bent. Soms, ik zou haast zeggen ‘vaak’, is de inhoud van een voordeelverpakking per liter, kilo of stuk helemaal niet zo voordelig als je zou verwachten. Steeds vaker zie ik dat de prijs hetzelfde is of zelfs wat duurder. Het is dus echt altijd slim om goed te tellen en te rekenen. Eigenlijk hetzelfde als heel hoge kortingen op A-merken, wat overkomt als een heel goede deal maar eigenlijk niet zo voordelig is als je denkt.

Vergelijk niet (alleen) met dezelfde winkel

Nou ja, zoals ik al zei; grote kortingen op A-merken kunnen aantrekkelijk lijken. Maar vergelijk de prijzen niet alleen met huismerken van dezelfde winkel, vergelijk ook acties van andere winkels en weet waar je het voordeligst shopt. Vaatwastabletten en wasmiddel zijn bijvoorbeeld goedkoper bij de drogist en dan kan het daar zelfs wel eens goedkoper zijn dan het huismerk van de supermarkt. Terwijl je voedingswaren juist wil vergelijken bij de verschillende (voor jou beschikbare) supermarkten. Dat wil niet zeggen dat je in een week vijf winkels langs moet. Maar als je kunt je vijf mogelijke supermarkten wel afwisselen en zorgen dat je er je meeste voordeel haalt.

Kies voor prijs/ kwaliteit niet alleen voor prijs

Kijk, er zijn altijd mensen die weigeren om een ander merk cola te drinken dan Coca Cola. En dat is een prima keuze (zolang je er geen ruzie over gaat maken) en die moet En ook bepaalde andere voorkeuren buiten smaak; die keuzes zijn helemaal aan jou. Kies daarmee wat jou het gelukkigst maakt en kies daarvoor. Dat is niet altijd de laagste prijs, daarom zeg ik ook altijd dat je de beste en niet de laagste prijs moet nastreven! Jouw geld, jouw boodschappen en jouw leven!

Natuurlijk koop ik ook gewoon heel veel huismerken. Het is vaak goede kwaliteit, voor een heel goede prijs. Het is alleen, net als bij zoveel dingen, dat je er niet automatisch van moet uitgaan dat je de beste prijs betaalt voor jouw boodschappen. Rekenen is gewoon super belangrijk. En dat zegt degene die op school  altijd afvroeg waarvoor ik mijn rekenkennis in hemelsnaam later zou gebruiken…