Waarom zou je alles wat je nodig hebt meteen kopen als je veel spullen ook van elkaar kunt lenen? Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, vooral als je iets misschien maar één keer of één keer per jaar gebruikt. Ook voor het milieu zouden we beter moeten opletten wat we wel en niet (nieuw) aanschaffen.
Welke spullen kun je uitlenen?
Er zijn best wel heel veel spullen die je kunt (uit)lenen. Denk bijvoorbeeld aan spullen die weinig te verduren hebben tijdens het gebruik, zoals boeken. Maar ook dingen die je niet zoveel nodig hebt en tegen een stootje kunnen, zoals gereedschap. En ook (gelegenheids)kleding is iets wat je makkelijk uit kunt lenen aan een ander. Leen niet iets uit met een emotionele of praktische waarde of van een waarde die je niet zomaar zou kunnen vervangen. Zelf zou ik bijvoorbeeld mijn fiets of auto niet vlug uitlenen, omdat ik niet zomaar op een andere fiets of in een andere auto kan rijden. Krukken mogen bekenden dan weer altijd komen lenen, want ik heb toch twee sets.
Leen aan (en van) mensen die je vertrouwt
Het is belangrijk dat je weet aan wie je je spullen uitleent of van wie je leent. Je wil namelijk niet bij Meester Frank Visser in het tv-programma terechtkomen omdat je uitgeleende spullen stuk zijn teruggekomen. Of omdat je wordt beschuldigd dat je iets kapot hebt teruggegeven, terwijl je zeker weet dat het niet zo was. Uiteraard kunnen mensen altijd een kant van zichzelf laten zien die je niet kende, maar als je mensen goed kent, is dat een klein risico.
Maak goede afspraken over wat je van de ander leent
Als je spullen uitleent is het slim om daar duidelijke afspraken over te maken. Maak duidelijk dat je het item terug wil hebben als ze het niet meer gebruiken of binnen welke termijn je het graag terug wil. Je gaat er natuurlijk van uit dat de ander zuinig is op je spullen, maar maak ook vast afspraken over wat er gebeurd als er wel schade is. Ik kan me voorstellen dat de één het vreselijk vind als een uitgeleend boek terugkomt met een koffievlek, de ander vind het helemaal niet erg. De persoon die het boek leent kan dan zelf beslissen of ze het risico willen nemen.
Delen zonder het uit handen te geven
Als je graag de controle houdt over wat je met een ander deelt, kun je alsnog wat voor een ander betekenen. Denk er bijvoorbeeld eens aan om te carpoolen met die collega die in dezelfde wijk woont als jij. Als we in de file staan en we kijken om ons heen zien we meestal allemaal autootjes met één persoon erin om ons heen. Natuurlijk kan het niet altijd, maar carpoolen is vaker wel een optie dan niet. En ook dat is belangrijk voor het milieu én met de huidige brandstofkosten alleen maar aantrekkelijker!
Lenen bij bedrijven
Wil je niet altijd bij vrienden, familie of buren lenen? Dan zijn er ook bedrijven waar je dingen kunt lenen. Het beste en bekendste voorbeeld daarvan is natuurlijk de bibliotheek. Niet gratis, maar wel veel goedkoper dan steeds zelf boeken kopen. De speel-o-theek is dan weer juist bedoeld voor speelgoed en spelletjes. Maar ook veel gereedschap is te huren bij de meeste bouwmarkten en zelfs voor je witgoed kun je huurcontracten afsluiten. Handig als je voor kortere tijd je apparatuur hebt, bijvoorbeeld omdat je in een tijdelijke woning zonder voorzieningen zit.
Ik vind het erg fijn dat ik mensen kan helpen door iets uit te lenen wat ik zelf niet gebruik. Zoals bijvoorbeeld de vaatwasser die hier maar in de schuur stond. Omdat wij hem niet kwijt konden in onze keuken. Vrienden van ons hebben er toch ruim een jaar met veel plezier gebruik van kunnen maken en nu we hem weer terug hebben kan hij op Marktplaats. En op de foto zie je mij met de hogedrukreiniger die ik van mijn ouders leende, zo gaat het alle kanten op en staat ons huis niet vol met spullen die ik toch niet gebruik.