supermarkt

De bespaarvoordelen van de 5 grote supermarkten op een rijtje

We hebben in Nederland stiekem best wel veel supermarkten. Ondanks dat ze elke keer worden samengevoegd en failliet gaan zijn het er toch nog een hoop. Maar elke supermarkt heeft zo hun krachten. Daarom ga ik voor verschillende redenen naar verschillende supermarkten. Niet allemaal in één week, maar soms kun je bij een bepaalde supermarkt best zorgen voor een goede voorraad zodat je daar even niet meer naar terug hoeft.

Albert Heijn

Hamsterweken – Niet alleen de hamsterweken, maar ook alle andere speciale aanbiedingsweken van Albert Heijn zijn gewoon heel goed. Zolang je weet wat je moet kopen en welke deals je moet laten liggen kun je er zo goed mogelijk gebruik van maken. Ik ben wel blij dat de hamsters weer terug zijn gekomen bij de Zaanse grootgrutter, want aan het begin van de pandemie waren ze even in quarantaine, maar het maakt winkelen toch wel een stuk leuker!

Verspil-me-niet korting – Albert Heijn is super goed bezig met het voorkomen van voedselverspilling. Ze verkopen het brood van gister voor een prikkie. Groenten en fruit dat niet meer verkocht kan worden gaat in een zakje voor een euro. En nu gaan ze zelfs ook werken met dynamische korting op producten die op de datum zijn, was het vroeger standaard 35% korting, nu begint de korting op 25% en loopt het op tot 70%. En als klap op de vuurpijl worden de ‘overgebleven’ producten ook nog in een box zoals Too Good To Go gestopt en verkocht voor ongeveer 1/3 van de normale prijs onder de naam ‘Overblijvers’.

Goede basisproducten – Helaas zijn de Albert Heijn Basic producten inmiddels al een paar jaar uit het assortiment verdwenen. Toch betekent dat niet dat je per se meer bent gaan betalen. Tegenwoordig moet je vooral naar de Prijsfavorietjes kijken. Reken dan ook vooral uit bij welk product je het minst betaald per stuk, liter of gram om te vergelijken of je wel echt een goede prijs te pakken hebt.

Jumbo

Anti-verspillingsbak – Het is vast géén verrassing dat ik deze noem. De bak met producten die op de datum zijn en daarom voor weinig worden verkocht is echt mijn holy grail. Mijn vriezer ligt eigenlijk altijd helemaal vol met dingen uit deze bak. Dat terwijl ik dus niet eens elke dag, soms weken niet, naar Jumbo ga. Het is voor mij een goede manier om te besparen en te kiezen voor duurzaamheid. Ik heb ook bedacht dat deze bak een goede plek is om mijn nieuwe hobby op te oefenen voor ik met zelfgekweekte dingen aan de slag ga; ik kan naar hartenlust uitproberen om dingen te wecken, in te maken, te drogen of te fermenteren. Maar goed het ging nu om tips voor jullie, jullie kunnen dit meteen opeten. Haha.

Goedkope onverwachte producten – Soms vind ik bij Jumbo producten die ik of helemaal niet, of voor de hoofdprijs bij andere supermarkten tegen kom. Het ligt een beetje aan het product, maar als ik iets nodig heb, kijk ik tegenwoordig voortaan eerst even bij de Jumbo voor ik bij duurdere opties ga zoeken. Denk bijvoorbeeld aan panko, iets wat bij andere winkels de hoofdprijs kostte was bij Jumbo maar een paar dubbeltjes. Ook noedels zijn bij andere winkels stukken duurder dan bij Jumbo. Vaak zijn ze dan van vage merken, maar who cares?

Soms net wat voordeliger – Sowieso is Jumbo op sommige vlakken net even wat voordeliger, dan zijn groenten en fruit net wat dubbeltjes goedkoper dan bij Albert Heijn. Of dan hebben ze kleinere verpakkingen van iets waar je niet zoveel van nodig hebt. Bij mij liggen Albert Heijn en Jumbo aan hetzelfde winkelcentrum. Het is dus een kleine moeite om even in een app te checken welke winkel het goedkoopste is.

Plus

Goede aanbiedingen – Vooral voor A-merken zijn bij Plus regelmatig in de aanbieding, maar ook dingen als zuivel en vleesvervangers worden bij Plus vaak en flink afgeprijsd. Plus is altijd een folder die ik even bekijk, zodat ik kan beslissen of we er even langs moeten gaan.

Doet mee met Too Good To Go – Plus is één van de supermarkten waar je Too Good To Go boxen kan halen, ik weet niet of het bij alle filialen zo is. Maar hier doen ze allemaal mee. Ook Jumbo en Albert Heijn hebben op sommige plekken de mogelijkheid om Too Good To Go boxen op te halen. Hier zitten dan de producten in die niet verkocht werden voor ze over de datum zouden gaan. Veel is nog prima op te eten of zelfs in te vriezen en dus later te gebruiken. Enige nadeel, is dat er vaak vage producten in zitten met smaken die  misschien niet zo populair zijn. Dus ja dat moet je dan wel opmaken.

 Aldi

Goede groente en fruit aanbiedingen – Waar bij andere supermarkten veel op A-merken wordt gefocust voor aanbiedingen, doet Aldi dit vooral op groente en fruit. En veel van deze aanbiedingen zie ik zelden ergens anders. De aangeboden artikelen zijn niet heel exotisch en de keuze is vrij beperkt, maar de kwaliteit is wel gewoon super en de prijzen zijn ook heel voordelig.

Drank voor weinig – De kwaliteit van de wijn is volgens de kenners niet slecht, maar toch is de drank echt heel voordelig. Schültenbrau heeft een slechte naam, maar eigenlijk is het helemaal geen slecht bier. Zo hebben ze regelmatig een IPA van dit merk in het tijdelijke assortiment waarover ik goede recensies heb gehoord. En de samenwerking met Brewdog was natuurlijk ook erg ludiek. Met hun eigen Hard Seltzer, die echt heel lekker is én meer dan 50% goedkoper dan bij andere supermarkten, was Aldi in de zomer ook al echt heel erg on trend. Maar ook de wijnen worden door kenners met hoge cijfers bestempeld.

Lidl

Ruim assortiment groente en fruit – Moet je bij Aldi zijn voor de goede aanbiedingen. Lidl is weer goed in het ruime assortiment. Natuurlijk ook allemaal voor een goede prijs, want Lidl groente en fruit is altijd scherp geprijsd. Het zal misschien per filiaal verschillen, maar ik ben over de kwaliteit van ook altijd heel erg te spreken geweest. Inmiddels kun je bij Lidl ook gebruik maken van Too Good To Go, voor boxen waar alleen groente en fruit in zit en daar heb ik ook al een paar keer over geschreven.

Thema-aanbiedingen – Elke week hebben de aanbiedingen bij Lidl een speciaal thema. Dat kan een land zijn, een speciale gelegenheid of speciaal voeding. De producten die Lidl hierbij aanbiedt zijn niet altijd even voordelig, maar het is het rekenen altijd even waard. Zeker omdat het meestal gaat om lang houdbare producten gaat die je dus goed in je voorraadkast kan zetten.

XXL weken – Ook de XXL weken, wat eigenlijk ook een soort thema is, kan heel voordelig zijn. Meestal krijg je bij deze acties een paar stuks, grammen of liters gratis in speciale XXL-verpakkingen. Dit kan voor bepaalde producten heel erg voordelig zijn! Reken dus altijd even en sla je slag. Oh Lidl is trouwens ook goed voorzien in bakspullen. Super random om dit ook nog even te noemen, maar ik mis veel uit dat assortiment bij Aldi!

Verspil-me-nietjes – Natuurlijk kan ik deze serie niet afsluiten zonder de versil-me-nietjes van Lidl te noemen. Voor 25 of 50 cent kun je producten kopen die op de datum zijn. Eerder worden ze al afgeprijsd met 30% en daarom zijn het vaak maar weinig producten die ’s morgens in de bakken worden gelegd en zul je vlug achter het net grijpen. Maar als je wel geluk hebt of er producten uit de thema, danwel XXL weken met zo’n sticker eindigen kan je flink besparen.

Elke supermarkt heeft zo hun eigen voordelen en nadelen. Soms overlappen ze wat, soms hebben ze echt verschillende ‘krachten’. Het is goed om te weten waar je welke krachten vindt, want dan kun je daar zo goed mogelijk gebruik van maken. Ook heeft elke supermarkt wel een eigen app met voordelen, maar daarover zou ik een aparte blog kunnen vullen!