Storytel review luisterboek
Actualiteiten

Wat is het verschil tussen Storytel en de Online Bibliotheek

De winter is bij uitstek geschikt om lekker te lezen of boeken te luisteren als dat meer je ding is. Al sinds een aantal jaar maak ik daarvoor zelf met veel tevredenheid gebruik van Storytel. Dit is een app waarbij je kan luisteren naar luisterboeken of als je liever zelf leest kun je ook e-books downloaden. Hiervoor betaal je dan bijna 13 euro per maand. Niet zo gek dus dat, als ik het hier wel eens over heb op dit blog of mijn social media, dat veel mensen tippen dat de Online Bibliotheek veel goedkoper is. Hiervoor betaal je 42 euro per jaar, wat neer komt op drie euro 50 per maand. Ik besloot dit eens uit te proberen, want als ik meer dan 100 euro per jaar kan besparen is dat natuurlijk geweldig!

De allernieuwste boeken

Het grootste verschil tussen de Online Bibliotheek en Storytel is dat ik bij Storytel de nieuwste boeken kan lezen. Zo was ik in december simultaan de biografie van Matthew Perry en Langste. Kerst. Ooit. van Lisette Jonkman aan het luisteren, die allebei net waren uitgekomen. Beide waren toen nog niet te vinden in de Online Bibliotheek, inmiddels staat het boek van Lisette Jonkman er wel in, maar kerst is nu voorbij. Veel andere nieuwere boeken die ik heb proberen te zoeken staan ook niet in de Online Bibliotheek. Dat vind ik wel echt een voordeel want laat ik gewoon eerlijk zijn; ik beslis vaak wel welk boek ik wil lezen/ luisteren doordat het boek in de media is. Ook moet ik zeggen dat ik het aanbod luisterboeken in de Online Bibliotheek erg klein vind, ten opzichte van de Storytel app.

Aantal boeken dat je mag luisteren/ lezen in een maand

Bij de Online Bibliotheek mag je niet oneindig veel boeken luisteren/ lezen per maand. Maximaal tien luisterboeken en tien e-boeken mag je lenen, deze heb je dan ook voor maximaal drie weken. Maar ik denk niet dat dat per se negatief is. Twintig boeken is best wel veel en ik kom daar nooit aan, zelfs niet als ik wel eens boeken open en maar één of twee hoofdstukken lees. Ben je een lezer in plaats van een luisteraar en maak je daarbij graag gebruik van een e-reader? Dan heb je niks aan een Storytel abonnement, want je kan de boeken van Storytel alleen lezen op hun eigen e-reader. De boeken uit de Online Bibliotheek kunnen dan weer wel op een gewone e-reader. En natuurlijk kan je bij beide gewoon lezen op een telefoon, tablet of laptop.

Gebruiksgemak van de apps

Ik vind de zoekfunctie bij beide apps eigenlijk wel even makkelijk. Alleen als ik nogal specifiek op boeken over bijvoorbeeld WOII zoek, wat ik erg interessant vind, vond ik het erg lastig zoeken. Veel boeken zijn bij de Online Bibliotheek alleen als e-boek te lenen, terwijl ik toch echt vooral wil luisteren. Om nog even terug te komen op het onderwerp waar ik graag over lees, bij de Online Bibliotheek krijg ik daarover 19 luisteropties. Met hetzelfde zoekwoord krijg ik op Storytel meer dan 100 opties, in zowel Nederlands als Engels. Maar ik moet de Online Bibliotheek dan wel weer meegeven dat het daar makkelijker is om voor alleen audio- of alleen e-boeken te zoeken.

Conclusie

Voor mij is dus Storytel nog steeds het geld waard, want ondanks dat het per maand bijna tien euro duurder is dan de Online Bibliotheek sluit deze service wel beter aan bij mijn wensen. Ik denk dat als ik zou switchen van abonnement dat ik veel minder gebruik zou maken van de app en dan is het in een jaar toch 42 euro weggegooid. Storytel kun je per maand opzeggen, dus nu ik even niet zoveel tijd heb om boeken te luisteren heb ik mijn abonnement gepauzeerd. Wil ik dan weer starten? Dan zijn er eigenlijk altijd wel acties waardoor ik de eerste maand niets betaal, dat bespaart dan nog eens een beetje extra.

Wil je de Online Bibliotheek eerst proberen, voor je er een jaar aan vast zit? Dan kun je voor bijna negen euro een proefperiode van vier weken aan gaan waarin je tien luisterboeken en tien e-boeken mag lenen en verder alle voordelen van de Online Bibliotheek  kunt ontdekken. Storytel kun je dan weer gratis proberen, en wel voor 30 dagen. Ik gebruik trouwens ook Podimo, waar je ook luisterboeken kan luisteren. Die app gebruik ik op dit moment eigenlijk alleen voor podcasts, maar misschien moet ik die app ook eens uittesten voor luisterboeken? Deze kan je trouwens zelfs drie maanden gratis uitproberen als je dat zou willen!

Dit artikel is uit eigen initiatief geschreven, maar bevat wel affiliate links.