Hoewel Kassa pas in september voor het eerst in drie jaar besloot dat het weer eens tijd werd voor een boodschappentest, vonden ze het nu wel weer tijd worden om dit te doen. Tja, stijgende prijzen zijn natuurlijk talk of the town en ze doen maar wat graag mee. Toch ben ik nooit zo’n enorme fan geweest van de boodschappentest van het consumentenprogramma. Waarom dat is én hoe je zelf een boodschappentest kunt doen die bij jou past ga ik je in deze blog vertellen!
Er is geen ‘one size fits all’ goedkoopste supermarkt
De conclusie die ik ook in 2018 al trok, toen ik al eens een YouTube video maakte over de boodschappentest van Kassa, blijft dat er niet één goedkoopste winkel is. Je kan prijzen van verschillende producten vergelijken, en dat moet je ook zeker doen. Maar zoals al wordt gezegd door Kassa zelf; de prijs zegt niets over de kwaliteit. Daarnaast verschilt ieders leefsituatie, dieetvoorkeuren en woonplaats waardoor de antwoord op de vraag ‘wat is de goedkoopste supermarkt’ al kan veranderen. Als je 200 km moet rijden om naar Dirk te gaan kan dat nooit de goedkoopste optie zijn. Woon je op loopafstand van de ‘dure’ Jumbo dan kan het zijn dat je zo goed mogelijk gebruik kan maken van de anti-verspillingsstickers, waardoor deze winkel voor jou situatie het beste past.
Vergelijk de inhoudsprijs, niet de verpakkingsprijs
Wat me tijdens het doen van de vergelijkingsvideo’s voor Instagram heel erg op is gevallen is dat winkels niet altijd het goedkoopst zijn in vergelijkbare verpakkingen. Om spaghetti even als voorbeeld te nemen; alle winkels hebben een 500 gram verpakking en die heeft bij alle supermarkten ongeveer dezelfde prijs. Maar sommige winkels hebben een kilo verpakking en zijn daarmee ineens écht veel goedkoper. Hetzelfde merkte ik op bij vloeibaar wasmiddel, alle winkels hadden een verpakking van 20 wasbeurten. Deze bleek echter wel bijna dubbel zo duur als de 40 wasbeurten verpakking van verder precies hetzelfde product, maar niet elke supermarkt heeft deze in het assortiment. Het is dus soms voordelig om uit te zoeken wat je opties zijn bij verschillende winkels. En altijd omrekenen naar liter, kilo of stukprijs om zo goed te kunnen vergelijken.
Vergelijk de producten die jij graag gebruikt
Op de website van Kassa kon ik ook even spieken wat er nou precies allemaal in de boodschappenmandjes zat. En ik moet zeggen dat ik het nou niet echt een gemiddeld boodschappenlijstje vond. Maar iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en lijstje met boodschappen en niet iedereen heeft dezelfde winkels in de buurt. Leuk dat Dirk de goedkoopste is, maar daar hebben wij in het Zuiden van Nederland natuurlijk he-le-maal niks aan. Sterker nog; ik heb lange tijd Aldi als enige budgetsupermarkt (al weet ik niet of ze die naam nog wel mogen dragen) in de buurt gehad en daar kwam ik graag. Alles wat er duurder of in elk geval té duur was haalde ik wel bij Albert Heijn of Jumbo. En daarnaast is prijs een feit, maar smaak een mening en een mening waarover niet te twisten valt.
Ik denk dat je nog steeds het meeste geld bespaart door je favoriete huismerken te combineren met de beste aanbiedingen op A-merken. En daarvoor naar een budgetsupermarkt te gaan (zoals Aldi of Lidl dus), dit te combineren met bijvoorbeeld een Albert Heijn of een Plus voor de allerbeste aanbiedingen (en stickerkorting op versproducten). Voor de aanbiedingen op huishoudelijke producten is Kruidvat (of Trekpleister) dan weer een goede keus. Maar kijk dus ook vooral naar wat past bij jouw leven, omgeving en wensen.