Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan eigenlijk niet geloven dat het alweer bijna Pasen is. Ik heb het gevoel dat mijn laatste kerstkransje pas net achter de kiezen is. Maar goed het is dus wel zo en het is weer een momentje om even wat extra’s te doen. Ontbijt en/of brunch zijn altijd de maaltijden geweest waar vooral voor uitgepakt werd met Pasen, maar inmiddels wordt er ook steeds vaker uitgepakt met het paasdiner. Nou maakt het natuurlijk helemaal niet uit hoe je het viert, je kan altijd proberen om je budget zo laag mogelijk te houden, maar natuurlijk wel zonder te beknibbelen op smaak en kwaliteit!
1. Producten met een paasthema zijn extra duur
Net als met kerst zijn met Pasen de producten waarop een paaslogo staat extra duur. En dat niet alleen, winkels komen vaak ook met kant-en-klare gerechten. Gebak, borrelhapjes, alles in de vorm van paashazen en eieren. En ik moet zeggen dat ik uit ervaring spreek, maar lang niet alles is nou echt lekker, bij mij zijn deze hapjes met grote regelmaat in de vuilnisbak terecht gekomen. Nu probeer ik dat in mijn achterhoofd te houden als ik verleid lijk te worden. Maar goed als het alleen al om de vorm gaat zijn producten soms wel twee of drie keer zo duur. Ben je bereid meer uit te geven aan Pasen? Kies dan liever voor kwaliteit dan voor schattigheid, daar wordt je toch veel gelukkiger van?
2. Bak, prak en kleur zelf
Veel van de paasproducten zijn (redelijk) eenvoudig te maken. Eieren koop je niet kant-en-klaar geverfd, dat is sowieso veel te leuk om dat zelf te doen! Zeker als je kinderen hebt. Maar ook salades voor op brood kun je zelf maken, zodat je daarop flink bespaard en misschien is het zelfs wel veel lekkerder. Oh en zelfs een paascake kun je zelf bakken, voor een fractie van de kosten van een kant-en-klare optie.
3. Verspillingsvrije Paashaas
Net vertelde ik al dat ik de kwaliteit van de kant-en-klare feestproducten niet zo denderend vind, dat komt natuurlijk niet omdat ik die voor de volle prijs heb geprobeerd. Ik koop deze producten vaak in de aanloop naar de feestdagen of juist net daarna, voor een flink lagere prijs omdat het bijna over de datum is. Maar veel van deze producten zijn prima in te vriezen. En de opties die lekker zijn bleven in mijn ervaring ook net zo lekker na het invriezen, haha. Na de feestdagen blijven veel mensen ook zitten met allerlei restjes. Bij Pasen zijn dat bijvoorbeeld gekookte, gekleurde eieren die niet zijn opgegaan. Dan is het slim om lekker de dagen na Pasen in te plannen dat je de koelkast leeg gaat eten en geen (nieuwe) boodschappen gaat doen. Op deze manier gaat alles op en wie weet verzin je nog wel een creatief sterrengerecht.
4. Maak een goed boodschappenlijstje en doe niet te gek
Natuurlijk geldt het niet alleen met Pasen, maar juist ook met feestdagen is goed plannen super belangrijk. De eerste stap daarvoor is zorgen dat je goed weet wat je allemaal wilt kopen en waarvoor je het nodig hebt. En stap twee is dan het maken van een boodschappenlijstje. Zorg dat je op tijd naar de winkel gaat of natuurlijk bestelt wat je nodig hebt. De dagen net voor Pasen is het super druk in de winkels ga dus alvast op donderdag of zelfs woensdag. Het zijn de impulsaankopen die zowel met Pasen als de rest van het jaar flink op je budget inhakken. En de dingen die je vergeet of niet kan vinden zijn waar je stress van krijgt. Daarom is het slim als je voor je ingrediënten ook vast weet wat een goede vervanging is, zodat je niet in de winkel nog moet uitzoeken wat een goede vervanging is en daar veel te veel voor betaald. Overigens kun je thuis ook uitzoeken of je ingrediënten wel de dure variant moeten zijn. Misschien kun je in plaats van ‘fijne witlof’ wel gewone witlof gebruiken of broccoli in plaats van bimi. Scheelt vaak weinig in smaak maar veel in de portemonnee.
5. Verstop eens wat anders dan eieren
Misschien niet voor Pasen zelf een besparing, maar in het algemeen misschien wel. Ik vind het een leuk idee om wat andere dingen te verstoppen dan eieren. Of om kleine cadeautjes in herbruikbare plastic eieren te stoppen, in plaats van chocolade. Deze eieren zijn bijvoorbeeld bij Action of Hema te koop en gaan jaren mee. Je kan er dan dingen in doen die de eier-zoekers toch nodig hebben; denk aan haarclips of leuke sokken. Zoals ik zeg scheelt het je misschien voor Pasen zelf geen geld, omdat je die cadeautjes ook nog moet kopen, maar omdat je er alleen dingen in doet die leuk zijn én nodig spaar je in elk geval het geld van de zoekeieren uit. En ik kan je zeggen toen in nog een kleine Minke was nam ik écht geen genoegen met alleen chocolade eieren, het moesten verrassingseieren en dat ging me echt niet om de chocola. Tegenwoordig kosten die verrassingseieren volgens mij dik een euro per stuk. Daar kan je veel nuttige cadeautjes van kopen. Overigens kreeg ik voor Pasen op een gegeven moment ook gewoon een dvd van mijn ouders, in plaats van paaseieren want dat was dan een nuttiger cadeau maar toen was ik volgens mij wel al bijna volwassen.
Zo zijn er best wel wat leuke manieren om te besparen op Pasen terwijl je eigenlijk niets op smaak of kwaliteit hoeft in te leveren. Sterker nog in sommige gevallen wint het daar misschien wel aan, maar dat is natuurlijk ook helemaal persoonlijk. Het blijft (ook met feestdagen) belangrijk om te kopen waar jij blij van wordt en keuzes te maken om dingen waar je minder blij van wordt te laten zodat je het ook kán betalen!
In dit artikel staan vriendenlinks.