zorgverzekering

Het eigen risico van je zorgverzekering verhogen, is dat slim of niet?

Ik vind het erg belangrijk om niet te besparen op je zorgverzekering. Tenminste: niet door keuzes te maken die invloed hebben op de kwaliteit of kwantiteit van je zorg. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen, zeker als je niet verwacht zorg nodig te hebben. Een van die dingen is het aanpassen van je eigen risico.

Zo verdien je het terug als je gezond bent

Als je jong en gezond bent, is de kans kleiner dat je gebruik moet maken van zorg. Dan kan het dus best lonen om je eigen risico te verhogen. In veel gevallen krijg je rond de helft van het extra eigen risico als korting op je premie. Dus verhoog je je eigen risico met 100 euro, dan krijg je 50 euro korting op je jaarpremie. Dat betekent ook dat je dit extra eigen risico in twee ‘zorgvrije jaren’ eigenlijk hebt terugverdiend, en dat vind ik best snel. Zelfs als de plannen doorgaan om in 2027 het eigen risico flink te verlagen, verdien je het dus nog terug. Daarnaast mag je elk jaar de keuze opnieuw maken, dus als je verwacht wél gebruik te maken van het eigen risico, kun je het altijd omlaag schuiven.

Kun je het financieel dragen?

Het is belangrijk om je eigen risico alleen te verhogen op het moment dat je dit financieel aan kunt. Heb je de 385 euro voor het minimale eigen risico op je rekening staan? Dan kun je erover nadenken om komend jaar je eigen risico te verhogen. Dat kan in veel gevallen met stappen van 100 euro en een maximum van 500 euro. Zet dit geld aan de kant en kom er niet aan, tenzij je toch eigen risico moet betalen. Zoals ik zei, krijg je ongeveer 50 procent van je extra eigen risico als korting op je premie. Mocht je dus gebruikmaken van je eigen risico, dan ga je pas na 385 euro + 50 procent van je extra eigen risico meer betalen dan als je dit niet had verhoogd, omdat je dat anders aan je premie had betaald. Een verhoogd eigen risico kan dus juist ook heel gunstig zijn als je wel iets opgebruikt, maar niet het volledige bedrag van 385 euro.

Laat je niet tegenhouden om zorg te zoeken

Het grootste risico van het eigen risico, of het nu verhoogd is of niet, is dat mensen geen zorg gaan zoeken als ze die wel nodig hebben. Voor sommige mensen is het eigen risico namelijk niet te betalen. Gelukkig kun je bij veel zorgverzekeraars kiezen om (uit voorzorg) je eigen risico maandelijks met je premie mee te betalen. Let wel op dat dit dus niet overal hetzelfde geregeld is, en ook niet altijd bij een verhoogd eigen risico. Dat laatste komt waarschijnlijk doordat je bij een verhoogd eigen risico niet verwacht daar gebruik van te maken. Een goed punt om naar te kijken dus.

Of het dus verstandig is om je eigen risico te verhogen, hangt echt enorm af van je persoonlijke situatie. Als je jong en gezond bent, weinig medische zorg nodig hebt en financieel stabiel bent, kan een hoger eigen risico een goede manier zijn om geld te besparen. Maar als je veel zorgkosten hebt, kun je deze keuze beter niet maken. Bedenk dus goed wat bij jou past, en bedenk ook dat niet voor alle gezinsleden dezelfde regels hoeven te gelden!