Als het over koopzegels gaat en het rendement daarop blijkt vaak weer dat mensen niet zo goed snappen hoe rente werkt. Niet zo gek want de laatste keer dat de spaarrente boven de procent kwam is bijna 10 jaar geleden en wie een stukje jonger is dan ik was toen dus waarschijnlijk nog helemaal niet bezig met geld laten groeien.
Dit bericht op Instagram bekijken
Wat is rente?
Wikipedia omschrijft rente alsvolgt: “[…] de vergoeding die wordt ontvangen voor het uitlenen van geld en die betaald wordt door degene die het geld leent.” Dit klinkt misschien als een omschrijving van de rente die je moet betalen als jij geld leent. Maar als jij je geld op een spaarrekening zet of koopzegels koopt bij de supermarkt, leen jij jouw geld eigenlijk uit aan hen. Daarom krijg je vaak ook meer rente als je je geld voor langere tijd vastzet. Dan weten ze zeker dat jij binnen die periode niet terugkomt om je geld te halen en kunnen ze er dus investeringen mee doen voor langere tijd.
Rente bij koopzegels
Bij de meeste koopzegelspaarprogramma´s krijg je een extra bedrag op het moment dat je een kaart vol hebt. Dit wordt door sommige supermarkten ook met de term ´rente´ aangeduid, maar niet overal. Je krijgt deze rente dus eenmalig of je het nu meteen eraf haalt of nog 10 jaar laat staan, je geld zal niet meer waard worden.
Rente op je bank
Zo gauw jij je geld op een spaarrekening stort waarop je rente krijgt, begint jouw geld meer waard te worden. Elke dag dat een bedrag op jouw rekening staat, krijg je een 365ste deel van het rentepercentage. Dus als je 1000 euro hebt gestort op een rekening met 2% rente, krijg je voor elke dag dat dit op je rekening staat 5,4 cent. Wanneer de bank dit uitbetaalt kan verschillen, ik heb een bank die dit elk kwartaal doet. Maar er zijn ook banken die dit elke week of jaarlijks doen. Op het moment dat rente is uitbetaald, krijg je ook rente over dat bedrag. Dat heet rente-op-rente effect en kan je geld een stukje sneller laten groeien.
Wat is dan beter?
Het belangrijkste punt wat ik steeds probeer te maken is dat je niet ‘het een óf het ander’ moet doen, maar beide! Dus zeker koopzegels sparen bij de supermarkt, maar zo gauw je een boekje vol hebt, laten uitbetalen en op een (gratis) spaarrekening zetten met een hogere rente. Of in elk geval eens per maand ofzo. Want zo gauw jij je koopzegelopbrengst op je spaarrekening hebt gezet, krijg je rente over dat bedrag. Ook over de koopzegelrente dus en dat is ook rente-op-rente.
Maar mijn rente opkoopzegels blijft toch oplopen
Nu kreeg ik laatst dus de opmerking van iemand dat de rente op haar koopzegels op bleef lopen, dus ik had ongelijk. Wat ze even vergeten was mee te berekenen is dat ze ook steeds meer koopzegels kocht. Dus ja, jouw koopzegel rente loopt op van 10 cent, naar 20 cent, naar 30 cent, et cetera. Maar jouw inleg loopt ook op van 2,50 euro, naar 5 euro, naar 7,50, etcetera. Met rente op de bank gaat het misschien een stuk minder snel, maar daar loopt je rente dus op van 2 cent, naar 4 cent, naar 6 cent, ook als er geen geld bij wordt gestort, stort je wel bij dan loopt je rente extra op. Stop je met inleggen van geld in je koopzegels nadat je 2,50 euro hebt ingelegd? Dan blijft je rente op 10 cent staan, ook als je 10 jaar wacht. Laat je 2,50 euro 10 jaar op een spaarrekening staan met 2% rente, dan is het al 3 euro.
Met koopzegels gaat het om kleine bedragen, maar alsnog is het in mijn ogen zonde om de rente mis te lopen die je zou krijgen als je het weg zou zetten. Ook als je spaart voor een bepaalde gelegenheid, want ook al haal je op een gegeven moment je geld van je rekening. Over de tijd dat je geld erop stond, krijg je alsnog je rente. En dat kan alsnog best betekenen dat je een extra ijsje kan kopen op vakantie, een extra zak pepernoten met Sinterklaas of wat het dan ook is waar je voor gespaard hebt.