Vakantie

Hier moet je op letten als je wilt besparen op zonnebrandcrème

De zomer komt er aan. We hebben de eerste mooie dagen alweer gehad en dat betekent; goed insmeren. Je huid beschermen tegen de zon is super belangrijk, ook als je van jezelf misschien niet vlug verbrand. UV-stralen brengen altijd schade aan op de huid en dat kan leiden tot rimpels. Of nog erger; huidkanker. Dat willen je natuurlijk voorkomen. Maar zonnebrandcrème is ook stervensduur. Daarom wat tips over het kopen en bewaren van zonnebrandcrème. En laat ik voorop stellen dat het belangrijk is om dat in elk geval niet te doen door in te leveren op kwaliteit, maar je wil ook geen dief zijn van je eigen portemonnee!

Koop je zonneproducten vroeg in het seizoen

Misschien is het nu wat laat, maar vroeg in het seizoen zijn de kortingen op zonneproducten vaak hoger dan als het hoogzomer is. Daarom kun je beter zorgen dat je een voorraadje aanlegt voor de zomer zich echt aandient. Zeker als je bepaalde merken graag gebruikt. Ben je te laat, dan zijn ook bepaalde huismerken (zoals van de Lidl) ook een prima oplossing. Ik zou niet adviseren om A-merk zonnebrand te kopen bij outlet of budgetwinkels, sommige winkels hebben wel goede huismerk budgetvarianten, zo komt Zenova van Action als beste uit de test bij de Consumentenbond. Dit zijn vaak restantpartijen en je weet niet hoe oud deze zijn en hoe ze zijn vervoerd. Daarom kun je ook niet vertrouwen op de werkzaamheid.

Koop online óf in folie

Toen ik nog in de winkel werkte stonden producten net zo lang in de winkel tot ze verkocht werden. En hoewel wij maar een kleine winkel hadden kon ik niet altijd zeker zijn dat mensen potjes en flesjes niet open maakte om eraan te ruiken. Dit heeft bij mij de gewoonte achtergelaten om producten die ik lang wil bewaren of waar ik op moet kunnen vertrouwen niet meer in een fysieke winkel te kopen. En het liefst zelfs alleen met een folie of andere verzegeling erop. Overigens geldt dit voor mij niet alleen voor zonnebrand, alle producten die ik graag op voorraad heb, koop ik geseald of via internet.

Kies voor de kindervarianten

Ik smeer graag met een lekker hoge factor. Ik verbrand namelijk echt heel vlug en dat is nog minder charmant dan mijn witte huid. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe hoger de prijs die je betaalt . Gelukkig zijn er vaak ook opties voor kinderen, die meestal net een paar euro goedkoper zijn. Ik kies daar dan voor. Bespaart me weer wat en ik kan me niet voorstellen dat er veel verschil in zit. Soms geven zonnebrandcrèmes een witte waas, dat zijn dan crèmes met titaniumdioxide en zinkoxide. Let dus op deze ingrediënten als je dat niet wil. Ook bij zonnebrandcrème die niet bedoeld is voor kinderen.

Gooi open producten na het seizoen weg

Ongeopende verpakkingen zonnebrand producten kunnen tot 30 maanden worden bewaard. Op voorwaarde dat ze koel, droog en uit de zon hebben gestaan. Een fles zonnebrandcrème die mee op vakantie is geweest kun je dus beter niet bewaren voor de volgende zomer, een fles die in een koele berging zonder zonlicht heeft gestaan wel. Geopende verpakkingen zijn sowieso nog maar beperkt houdbaar. Normaal is het niet zo erg om bij cosmetica op je zintuigen te vertrouwen. Voelt het nog goed, ruikt het nog goed en ziet het er nog goed uit? Dan kun je het prima gebruiken. Er is alleen geen manier om te testen of je SPF nog (genoeg) werkzaam is in je zonnebrandcrème. Daarom dat je deze beter niet meer kan gebruiken in het volgende jaar. En ook als je niet weet of een ongeopende verpakking helemaal goed is bewaard zou ik geen risico meer nemen. De meningen of je bescherming tegen UV-straling nu echt terug zakt na een jaar zijn wel verdeeld. Maar wat mij betreft is mijn huid en gezondheid, iets waar ik geen onnodig risico mee wil nemen.

Kijk uit met ‘zomer zonnebrand’ en wintersport

Dan denk je natuurlijk; mooi dan gebruik ik mijn zonnebrandcrème wel op met de wintersport. Maar helaas kun je dat ook beter niet doen. Zomerse zonnebrand werkt erg hydraterend en dat vocht kan in de ijzige kou op de piste bevriezen en dat is niet goed voor je huid. Zonnebrandcrème voor de wintersport is meer gebaseerd op vetten, die niet bevriezen. Je kunt deze dus nog wel voor de zomer kunnen gebruiken, maar dan moet je wel goed hydrateren erbij.

Een goede hydraterende bodylotion werkt ook als aftersun

Als je na een dagje zonnen onder de douche bent geweest en je wil je insmeren kan dat prima met de bodylotion die je altijd gebruikt. Als het een goed hydraterende bodylotion is, uiteraard. Dat kan je geld besparen of gemak geven als je heel kieskeurig bent in wat je gebruikt. Dit geldt wel alleen als je niet verbrand bent, dan heeft je huid namelijk net wat meer zorg en verkoeling nodig. Aftersun producten bevatten in veel gevallen aloë vera, die daarvoor zorgen en andere ingrediënten die helpen je huid te herstellen. Maar laat duidelijk zijn dat voorkomen echt beter is dan genezen. Dus goed smeren en uit de zon blijven als hij op zijn sterkst is is altijd aan te raden! 

Mijn persoonlijke favoriete zonneproducten zijn van Nivea, Kruidvat eigen merk en Lidl. Deze zijn te koop voor prima prijzen of regelmatig in de actie. Ze smeren fijn, hebben een goede geur en bovenal; ze beschermen super tegen verbranden. En ik heb een heel erg zongevoelige huid! Al moet ik zeggen dat ik niet zo’n persoon ben die gaat liggen bakken, maar ik ben dit jaar al veel buiten geweest en nog niet een keer verbrand!

Wil je nou weten wat de lopende acties zijn voor zonnebeschermingsproducten? Die heb ik op deze pagina verzameld.