verhuizen persoonlijke update klussen
Persoonlijk

Budgetproof badkamerverbouwing: zo blijft jouw droombadkamer betaalbaar

Helaas woon ik er door omstandigheden nu niet meer, maar in 2020 vond ik mijn droomhuisje. De keuken, zolder en badkamer waren alleen wel flink aan een verbouwing toe. Die zolder en keuken konden wel even wachten, maar de badkamer renovatie kon echt niet wachten. En een verhuizing is in principe duur genoeg, dus was het budget voor deze verbouwing beperkt. Daarom heb ik even op een rijtje gezet wat ik allemaal heb gedaan om binnen budget te blijven.

Begin bij alles wat je zou willen in je droombadkamer

Ik heb geen seconde spijt gehad dat ik eerst een offerte heb laten maken voor de badkamer van mijn dromen. Prachtige tegels had ik uitgekozen, mooie zwarte hardware en een luxe badkamerkast. Dit bleek alleen allemaal wel wat duur te worden, zelfs voor een badkamertje van nog geen drie vierkante meter. Dus ben ik concessies gaan doen en heb ik uiteindelijk een prachtige, maar veel minder trendy badkamer gekregen dan ik in eerste instantie wilde. Maar tijdloos betekent ook dat je ermee kan doen tot het niet meer voldoet, in plaats van tot het niet meer in de mode is. Dus neem ook dat mee in je beslissingen.

Maak een goede planning en budget

Toen ik wist wat alles kostte als ik het deed zoals mijn badkamer er in mijn wildste dromen uit zou zien, besloot ik wat ik er maximaal aan uit wilde en kon geven. Daarin ging ik alles passen en meten: hoeveel voor vloertegels? Hoeveel voor de wandtegels? Moet er een douchecabine komen of is een wandje met een douchegordijn ook goed? Kan de regendouche misschien nog wat goedkoper, zonder op kwaliteit in te leveren? Het was een hele puzzel, maar wel een heel erg leuke puzzel, die zorgde dat ik precies wist wat ik belangrijk vond.

Recycling en hergebruik

Bedenk ook goed wat je allemaal uit je oude badkamer zou kunnen hergebruiken en wat daadwerkelijk vervangen moet worden. Het hoeft niet altijd alleen maar om daadwerkelijke bouwmaterialen te gaan, maar het scheelt ook al heel veel geld als je niks aan de structuur van een badkamer doet. De douche, toilet en wastafel op dezelfde plek laten staan. Niet kiezen voor een fancy hangtoilet, maar ‘gewoon’ kiezen voor eentje die op de grond staat. Maar ook de bouwmaterialen die je kunt hergebruiken kunnen besparen. Of wellicht kun je voor sommige producten kiezen voor oude showmodellen in plaats van compleet nieuwe producten. Op die manier kun je recyclen en besparen.

Doe lekker veel zelf

Het is natuurlijk altijd goedkoper om zelf dingen aan te pakken in plaats van iemand ervoor in te huren. Slopen kan iedereen sowieso zelf en dat scheelt alweer een paar euro. Maar ook voor het weer opbouwen kun je kijken of je in je omgeving mensen hebt die je kunnen helpen of dat je het misschien zelf wil doen. Ik heb de eerste weken nog bij mijn ouders gedoucht omdat mijn douche nog niet klaar was. Moet ook zeggen dat er een pandemie in de weg zat waardoor het allemaal niet volgens plan ging. Uiteindelijk heb ik wel een elektricien, een loodgieter en een tegelzetter ingehuurd, omdat je in de badkamer gewoon geen fouten wil maken daarmee. Maar als ik mensen had gehad in mijn omgeving die dat voor me hadden kunnen doen, had me dat nog veel meer kunnen besparen.

Uiteindelijk was ik heel tevreden met mijn badkamer en vooral met hoe eenvoudig het was om hem schoon te houden. Dus dat is bij het ontwerpen wel echt iets om over na te denken: blijft alles mooi of ben ik dan elke dag aan het poetsen? Ik zou zeker een volgende keer ook weinig andere keuzes maken dan ik nu heb gedaan. Ik was heel blij met het eindresultaat. Hopelijk genieten de nieuwe bewoners ook enorm van mijn keuzes destijds.