Besparen

Hoe SodaStream me bespaart, ondanks dat het niet goedkoper is per liter

Mensen hebben verschillende redenen om een SodaStream te kopen. De één doet het voor het milieu, de ander voor de gezondheid en weer een ander om te besparen. Ik kan je alvast zeggen, dat als je het op de ‘officiële manier’ doet, je niet goedkoper uit zal zijn. Toch heb ik van de keus om een SodaStream te kopen, nu ongeveer een jaar geleden nog geen seconde spijt gehad.

Altijd koel water klaar staan

Je zou misschien denken dat de aankoop van een SodaStream zou resulteren in het drinken van meer frisdrank. Maar niets is minder waar. Wij zijn juist meer plat water gaan drinken. In de 10 jaar dat ik op mezelf woon heb ik al veel kannen, flessen en karaffen geprobeerd om in de zomer koud water klaar te hebben. Meestal duurde dat zo lang als een hittegolf en bleek de gekozen fles uiteindelijk toch niet zo geschikt. Nu hebben we al een jaar koel water en wordt dat ook veel meer gedronken, in plaats van frisdrank of bruiswater. En omdat er standaard drie flessen koel liggen kan er naast gewoon water ook altijd nog fris of bruiswater gemaakt worden. Helaas mogen de flessen niet in de vaatwasser, dat is mijn enige minpunt.

Zelf koolzuurcilinder bijvullen

YouTube staat vol met uitleg over hoe je zelf je koolzuurfles kunt bijvullen. Het vraagt om een investering, maar die verdien je zo terug omdat het bijvullen van een cilinder nog maar een paar centen in plaats van €13,00 kost. Wij hebben ervoor gekozen om deze investering te doen en dit scheelt echt heel veel. Ik vond het zelf wel een beetje eng, maar dat valt echt reuze mee. Het belangrijkste is dat je foodgrade koolzuur gebruikt, het koolzuur dat bedoeld is om te gebruiken bij voedselbereiding. Op internet is ook gewoon te vinden waar je dit bij jou in de buurt kan halen.

Siropen uit Duitsland

Om frisdrank te maken van je bruiswater gebruik je siropen, deze siropen zijn wel heel sterk en mijn eerste bespaartip hierop is dus al om de helft van de door de verpakking aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Mijn tweede tip is om ‘gewone’ aanmaaklimonade te gebruiken, bijvoorbeeld voor sinas en cassis kan dat prima. Supertip daarmee is het vossenbessensiroop (linconberry) van Ikea! Dat is sowieso al een aanrader, maar met bruiswater extra lekker. Helaas is bijvoorbeeld cola wel echt alleen van SodaStream zelf te koop, maar ik bestel dit graag als het via Amazon.de in de aanbieding is. En dan kiezen we voor A-merk siropen zoals Pepsi en Mountain dew. Met een flesje siroop doen wij wel echt een aantal maanden en omdat het in de koelkast staat en bijna puur suiker is gaat dat prima.

Niet meer slepen met flessen

Omdat ik sinds de herfst weer aan het fietsen ben is het ook heel fijn dat ik niet meer met flessen frisdrank (en lege statiegeldflessen) hoef te slepen. En ik zal je voor zijn; wijn bestel ik gewoon online, dus daarmee hoef ik ook niet te slepen, haha. Uiteindelijk scheelt dat dus best wel wat, want ik dronk dus gerust één of twee flessen bruiswater per dag. Dan zou ik dus alsnog met de auto (moeten) gaan of vaker boodschappen moeten gaan doen. Wat beide uiteindelijk best veel extra geld zou kosten. Natuurlijk zou ik ook (eens in de zoveel tijd) online kunnen bestellen, zoals mijn wijn, maar de reden dat ik dat online bestel is ook omdat ik op die manier tot wel 75% kan besparen op wijn. En voor fris geldt dat helaas niet en nu we zelf de koolzuurcilinders bijvullen besparen we dus wél meer dan 70% op bruiswater!

Ik bespaar dus wel degelijk dankzij de SodaStream. Niet alleen per liter frisdrank, maar ook op benzinekosten, minder vaak boodschappen doen en weet ik wat nog meer.