houdbaarheidsdatum
houdbaarheidsdatum

Het verschil tussen T.G.T. en T.H.T. data op productverpakkingen

We weten allemaal denk ik wel dat op etenswaren een houdbaarheidsdatum staat, maar wist je ook dat niet elke houdbaarheidsdatum hetzelfde is? Je hebt een t.h.t.-datum en een t.g.t.-datum en het grootste verschil tussen die twee zit in de voedselveiligheid. En goed weten wat het verschil is kan ook voedselverspilling voorkomen, dus laten we er vlug eens induiken!

T.H.T. – Ten minste houdbaar tot

Op verreweg de meeste producten staat een een t.h.t.-datum, vaak staat er dan ergens op de verpakking ook ’tenminste houdbaar tot:’ en dan een datum of een hint waar je die datum kunt vinden. Op houdbare producten, uit de middelste ongekoelde rijen van de supermarkt, heeft deze datum niets te maken met voedselveiligheid, vooral met een kwaliteitswaarborg. Minimaal tot de datum op de verpakking kun je de allerbeste kwaliteit verwachten, daarna kan die afnemen. In de meeste gevallen kun je de producten nog weken of zelfs maanden eten zonder dat het minder lekker is. Staat er een t.h.t.-datum op een versproduct, uit de koeling van de supermarkt, dan kan het eten van iets wat over de datum is wel risico hebben voor de voedselveiligheid, maar aan deze producten kun je zien, ruiken of proeven dat het niet helemaal meer goed is. Het is dan ook slim om je zintuigen gebruiken in plaats van het meteen weg te gooien.

T.G.T. – Te gebruiken tot

Niet altijd helpen je zintuigen je beslissen of voedsel dat over de datum is nog eetbaar is. In dat geval staat er in plaats van ’tenminste houdbaar tot’ op de verpakking ’te gebruiken tot’. En dat betekent ook dat je het product na de datum die op deze verpakkingen staat niet meer moet eten. De bacteriën die zorgen dat deze producten gevaarlijk worden om te eten zijn niet te zien, ruiken of proeven. Daarom wordt deze houdbaarheidsdatum anders aangegeven. Supermarkten willen natuurlijk geen enkel risico lopen en daarom zijn deze data veilig genoeg om nog op die dag zelf te eten, verwerken of in te vriezen om zou de houdbaarheid te verlengen.

Houdbaarheiddatum-angst

Zelf heb ik echt helemaal geen houdbaarheidsdatum-angst, toch zijn er genoeg mensen die het doodeng vinden om iets te eten wat ook slechts een dag over de datum is. Wat kan ik daarover zeggen? Behalve dat het totaal niet nodig als het om een t.h.t.-datum gaat. Natuurlijk zijn er producten waar ik voorzichtiger mee ben dan anderen. De waarom zal ik jullie besparen, want laat ik eerlijk zijn dat het gewoon vervelende ervaringen zijn. Uiteindelijk weet ik me overal wel overheen te zetten en nu eet ik ook gewoon mayonaise die een jaar over de datum is. En nee, met verse mayo moet je dat écht niet doen, voor de mayo die in de supermarkt gewoon in het ongekoelde schap staat is zo bewerkt dat dat dat helemaal geen kwaad kan. Doe gewoon lekker wat goed voelt, uiteraard.

Nietsvermoedend bezoek zal ik nooit (zomaar) producten voorschotelen die over de datum zijn. Dus je hoeft echt niet bang te zijn om bij mij op bezoek te komen. Voor mijzelf vind ik het alleen helemaal geen probleem. Zoals ik net al zei; volg naast je zintuigen ook vooral je gevoel. Het is alleen wel goed om dat gevoel met juiste informatie te volgen, want niet alles is dus meteen giftig als het een dag over de datum is.