Duitse supermarkt
Actualiteiten

Hebben de grenscontroles invloed als je boodschappen wil doen in Duitsland?

Het is je vast niet ontgaan: sinds afgelopen maandag worden er op de Duitse grens (paspoort)controles uitgevoerd. Dat zorgde ervoor dat ik veel vragen kreeg over of dit het boodschappen doen in Duitsland zou kunnen beïnvloeden, aangezien de grenscontroles namelijk voor ten minste zes maanden gehouden zullen worden. Het zou natuurlijk balen zijn als dat niet meer zou kunnen, daarom ben ik erin gedoken om te kijken of er meer aan de hand is dan alleen je paspoort laten zien.

Sinds 16 september 2024 heeft Duitsland grenscontroles ingevoerd. Dit besluit kwam als reactie op toenemende zorgen over illegale immigratie en terrorisme. Voor veel Nederlanders die regelmatig de grens oversteken voor boodschappen of tanken, roept dit de vraag op: “Zal dit mijn routine beïnvloeden?”

Hoe zien de controles eruit?

Het kan per regio verschillen hoe de controles eruit komen te zien. Er kunnen controleposten of douanefuiken worden opgezet door de Duitse politie. De controles zullen daarmee incidenteel zijn wanneer je de grens passeert, en niet iedereen zal van de weg worden gehaald. Alleen als je een ‘verdacht transport’ bent, zal dit gebeuren. Word je wel van de weg gehaald, dan moet je uiteraard een geldig paspoort of identiteitsbewijs laten zien, en er kan eventueel worden overgegaan tot een uitgebreidere doorzoeking. Het is trouwens goed om te weten dat een Nederlands rijbewijs niet voldoende is voor de controle, zorg dus dat je altijd ook je paspoort of identiteitsbewijs meeneemt.

Wat betekent dit voor het boodschappen doen?

Los van een beetje extra vertraging door filevorming of de daadwerkelijke controle, zullen de meeste mensen weinig merken van de grenscontroles. Je kunt gewoon je boodschappen blijven doen in Duitsland en er ook even je tank volgooien. Wel is het handig, mocht je controle krijgen, om in de gaten te houden dat er regels zijn over het importeren en exporteren van bepaalde goederen zoals alcohol en tabak.

  • Voor sigaretten geldt een limiet van 800 stuks, wat neerkomt op vier sloffen.
  • Wat alcohol betreft, mag je maximaal 110 liter bier, 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn)
  • 20 liter likeurwijn (met maximaal 22 procent alcohol) en
  • 10 liter sterke drank mee terugnemen.

Maar goed, ik heb afgelopen week 13 pakken wijn meegenomen uit Duitsland en zat daarmee nog niet op de helft van wat mag. Dus ik denk dat dit voor de meeste mensen wel zal meevallen. En dus ook de rest van de controles zal wel meevallen, op een beetje langere reistijd na misschien.

Hoewel de nieuwe grenscontroles enige invloed kunnen hebben op de reistijd, zou het doen van boodschappen in Duitsland voor de meeste mensen nog steeds zonder grote problemen moeten verlopen. Zorg dat je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt en houd rekening met mogelijke files. Zo kun je ondanks de controles toch profiteren van de voordelen van boodschappen doen bij onze oosterburen.