koopzegels

Levert het sparen van koopzegels je echt zoveel op?

Koopzegels worden door veel finance bloggers aangeraden. Ik geloof ook dat veel van mijn lezers koopzegels sparen. Dat blijkt telkens weer als ik het over koopzegels heb, want bij alle grote supermarkten kun je sparen. Bij Albert Heijn maar ook bij Jumbo, Plus en enkele andere winkels kun je koopzegels sparen. Maar is het nu echt zo’n geweldige deal of valt het eigenlijk allemaal best wel mee?

Hoge rente

Afhankelijk van de supermarkt waar je koopzegels spaart, is de rente die je krijgt op je spaarzegels zo’n 4 procent tot 50 procent. Dat terwijl je bij de meeste banken tegenwoordig geen rente meer krijgt op je spaargeld, of anders is dat bedrag nihil. Bij de meeste plekken moet je een volle kaart hebben om rente te ontvangen. Over wat zegels bij elke winkel kosten, hoeveel rente je dan krijgt en meer informatie schreef ik al in een eerder artikel.

Voordeel van digitaal sparen

Bij winkels waar je digitale koopzegels kunt sparen is het grootste nadeel van koopzegels verleden tijd. Dat is namelijk dat losse zegeltjes of zelfs hele zegelboekjes eigenlijk vrij makkelijk kwijt raken. Het plezier van zegeltjes plakken moet je daarbij dan weer wel inleveren, maar wat mij betreft is het dat zeker waard. Heb je bij Albert Heijn een premium abonnement? Dan spaar je, mits je dit activeert, twee keer zo snel. Je spaart dan voor elke uitgegeven euro 20 cent in plaats van 10 cent. Vanaf november kun je bij Albert Heijn ook alleen nog alleen maar ’terugpinnen’, waarmee je het dus niet meer contant krijgt maar op je bankrekening. Ik vind dat heel erg fijn, want dan kun je het ook direct overzetten naar een spaarrekening met hoge rente zodat je rente-op-rente kunt krijgen!

Sparen met een doel

Je kunt koopzegels natuurlijk ‘gewoon’ kopen om een spaarpotje aan te leggen. Maar je kunt het natuurlijk ook altijd voor een speciaal moment sparen. Denk aan verjaardagen, de decembermaanden of de vakantie. Of een nieuwe mobiele telefoon of spelcomputer. Dat kan natuurlijk ook. Het maakt wel dat sparen veel meer ongemerkt gaat dan als je echt elke week of maand geld in je spaarpot (zowel fysiek als op de bank) te stoppen.

Word je er dan rijk van?

In percentages leveren koopzegels je best veel op, meer dan bij de meeste banken. Het zijn alleen wel kleine bedragen, bij Plus eindig je na 200 euro uit te hebben gegeven met een spaarkaart die 6 euro waard is. Dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, overigens ook niet als je spaart met een bepaald doel. Maar goed, alsnog is het een leuk zakcentje en nog steeds de makkelijkste manier om je geld te vermeerderen. Dus als je de extra uitgave kan missen zou ik sowieso zeggen; doen!

En uiteraard zijn er ook nog andere supermarkten waar je koopzegels kunt sparen. Volgens mij is Vomar er daar eentje van, maar dit zijn winkels die heel erg lokaal zijn. Daarom richt ik me vooral op deze landelijke winkels, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen koopzegels moet kopen als jij vaak bij deze landelijke winkels shopt. Want het levert nog steeds heel veel op!