Bespaartips

Vandaag geen pizza – 5 simpele en snelle recepten voor als je geen zin hebt om te koken

We hebben allemaal wel eens zo’n dag dat we helemaal geen zin hebben om te koken. En op die dagen wordt er in veel huishoudens pizza besteld, maar als je dit regelmatig doet en alleen omdat je geen zin hebt om te koken (en niet omdat je pizza zo lekker vindt), dan is dat best wel zonde. Zeker als het regelmatig gebeurt, kan er op die manier veel geld verspild worden. Geld dat uitgegeven had kunnen worden aan iets waar je wél blij van wordt. Daarom hierbij een aantal opties voor gerechten die je kunt maken als je geen zin hebt om te koken. Vandaag géén pizza!

Vandaag geen pizza? Maak makkelijke pannenkoeken!

Het is net zo rond als pizza, maar makkelijk zelf te maken; daarom als eerste optie als je een dag geen pizza wilt eten: pannenkoeken. Eet jij ze het liefst met spek, appel, poedersuiker of stroop? Ik heb ze het liefst met verse aardbeien! Zelf pannenkoeken bakken is echt enorm simpel en zo gedaan. Vul een pan met warm water, zet daar een bord op om de pannenkoeken warm te houden tijdens het bakken en bak alles in één keer. Maar je kunt ook even het gourmetstel uit de kast halen en iedereen zijn eigen pannenkoekjes, met vulling, laten maken. Supergezellig! Minder moeite doen? Bak dan een ei.

Geen pizza vandaag, maar probeer nacho’s

Ik ben dol op de Mexicaanse keuken, dus als alternatief voor pizza kom ik vaak uit bij iets zoals burrito’s. Dat vraagt alleen nog wel wat tijd om klaar te maken, dus als je daar geen zin in hebt, zijn nacho’s ook heel simpel. Het simpelste is om een zak tortillachips leeg te schudden in een ovenschaal en er kaas overheen te doen. Beetje yoghurt of kwark voor dip en je hebt nacho’s. Afhankelijk van waar je wel zin in hebt, kun je er natuurlijk ook nog vulling op doen met gehakt, bonen, paprika en maïs. Maar dat hóéft niet. Je kunt er ook nog rauwkost bij serveren voor de vitaminen, want het is eigenlijk gewoon een snack. En dat mag gewoon soms ook als avondeten.

Liever geen pizza? Snel spaghetti met saus uit de vriezer

Deze vraagt een klein beetje vooruitdenken, maar altijd als ik tomatensaus maak voor over de pasta, zorg ik dat ik een grote pan maak. Als ik dan een keertje geen zin heb om te koken, hoef ik alleen maar het bakje saus op te warmen en pasta te koken en we kunnen aan tafel. Ik maak het liefst pastasaus door gehakt rul te bakken, tomatensaus erbij te doen, een bouillonblokje en allerlei kruiden. Afgemaakt met champignons. Meestal maak ik dit als ik gehakt én champignons met datumkorting kan scoren en is het dus niet alleen supersnel, maar ook nóg meer budgetproof dan het al was. Een prima alternatief als je een keer geen zin hebt in pizza, al eet je wel lekker Italiaans.

Geen zin in pizza? Ga voor een simpele traybake

Bijna makkelijker dan pizza bestellen is de traybake. Alle groenten die je nog in je groentela hebt liggen, op een grote bakplaat. Peper, zout en kruiden eroverheen. Stukje vlees ertussen. In de oven en 25 minuten later kun je aan tafel. Weinig moeite, maar wel heel erg lekker. Daarnaast is het ook een heel goede manier om van de restjes uit je groentela af te komen, want alles kan erop. Ook stukjes die eigenlijk net te klein zijn voor een maaltijd.

Vandaag geen pizza, maar een gemakkelijke maaltijdbox

Oké, heel eerlijk? Met een maaltijdbox moet je wel nog zelf koken, maar ik vind het al de helft minder vervelend omdat ik niet hoef na te denken over de vraag ‘wat eten we vandaag?’. Want om eerlijk te zijn, vind ik dat echt het ergste. Zeker als je ook nog te maken hebt met allemaal mensen met eigen smaken en meningen. Zelf bestel ik regelmatig de Marley Spoon-maaltijdbox, want met de juiste korting ben je daarmee ook nog eens goedkoper uit dan met zelf boodschappen doen. Win-win dus in mijn ogen. Ik heb hier eerder blogs over geschreven, lees ze hier.

Natuurlijk is het helemaal niet erg om een keer pizza te eten. Maar zorg dan gewoon dat je voor dit soort dagen diepvriespizza op voorraad hebt of, in het ergste geval, ze toch even bij de supermarkt haalt. Het is in veel gevallen minstens de helft goedkoper dan bestellen. En in veel gevallen is het zelfs stukken sneller dan bestellen, omdat je niet hoeft te wachten tot je bestelling wordt geleverd. Voor een beetje afwisseling kun je ook kiezen voor frietjes. Besparen zit ‘m in waar je het koopt, niet hoe gezond het is…