Bespaartips

De gouden regel van geld besparen

Ik deel graag deals en bespaar graag op de dingen die ik nodig heb, aankopen die ik niet kan vermijden of aankopen die ik niet wil vermijden. Want, hey, ik ben ook maar gewoon een mens dat soms iets koopt omdat ze het leuk vind. Toch is mijn belangrijkste regel om geld te besparen die dat je pas echt geld bespaart als je geld dat je echt in je zak hebt, maar niet uitgeeft.

Extreme couponing

Bij het TLC programma Extreme couponing wordt vaak iets beloofd als de deelnemers x bedrag besparen. De ene keer beloofd een echtgenoot een speciale opslagschuur voor de voorraad. De andere keer zijn het ouders die dochter van vijftien een auto beloven. Allemaal leuk en aardig en hoe geweldig ik besparen ook vind; het betekent niet dat je het bespaarde geld ineens handje contantje hebt. Nog even los van de vraag of mensen uit dit programma de gratis vergaarde producten wel nodig hebben, want dat maakt een heel nieuwe discussie los.

Gouden regel van besparen

Ik vind het zelf erg belangrijk om alleen te kopen wat ik ook echt nodig heb of ga gebruiken. Dat houdt trouwens ook in dat ik altijd vooruit denk. Dat ik in juli geen schaatsen nodig heb betekent niet dat er in december geen ijs zal liggen. Zo koop ik dus best wel eens wat vooruit. Maar alleen die dingen waarvan ik zeker ben dat ik ze ga gebruiken. Ook als ik een product in de aanbieding of met een weggooien-is-zonde-sticker zie liggen in de supermarkt vraag ik mezelf eerst af wanneer ik het zal eten.

Iets wat voor mij vooral heel verleidelijk is zijn alle schattige printjes die nu zo populair zijn, vooral als het op stationairy staat. Stuk voor stuk kost het allemaal niks, maar eenmaal thuis leg ik het bij al mijn andere notitieboekjes. Ook de eerder genoemde kortingssticker is heel verleidelijk, want nu is het zo goedkoop en volgende week niet. Toch laat ik het met regelmaat ook liggen, de andijvie zou me anders onderhand al wel de neus uit komen.

Onnodige uitgaven

Soms is het verleidelijk om iets te kopen ‘gewoon omdat het leuk is’. Op zich is daar ook helemaal niks mis mee. Je aankoop heeft in ieder geval dát doel bereikt; je bent er blij mee. Als je dan toch wil gaan besparen is het daarom verstandig om een budget aan te maken voor onzinnige aankopen. Gaat dit niet op? Dan gaat het naar mijn spaarrekening. Of je kunt het opsparen voor een grotere ‘onnodige’ uitgave, zoals een nieuw computerspel of nieuwe schoenen die je eigenlijk niet nodig hebt. Je kunt jezelf ook uitdagen om geld te verdienen voor je onnodige uitgaven. Bijvoorbeeld door enquêtes in te vullen of door je spullen die je niet gebruikt te verkopen op Vinted. Maar ook bij deze lekker nutteloze uitgaven blijft het verstandig om kritisch te blijven; ga je het gebruiken?

Elk dubbeltje omdraaien, het heeft zo’n negatieve klank. Maar of je nu arm bent of rijk; je kunt je geld maar één keer uitgeven. Goed bedenken waar aan is dus eigenlijk heel belangrijk. Of je nu Kees of Kanye heet. Of het nu om € 10,00 gaat of om € 1000,00. Hoe laag het bedrag ook is; het is altijd weggegooid geld als je iets koopt wat niet gebruikt gaat worden.