Recept

Recept: Hutspot

Veel mensen zijn gewend om (al dan niet in de aanbieding) een zak voorgesneden hutspotgroenten te kopen. Maar wist je dat je enorm veel kunt besparen door eenvoudig zelf je hutspotgroenten te snijden? Zelf gebruik ik hiervoor altijd heel makkelijk mijn keukenmachine met een grove rasp. Want uien snijden gaat, op het ‘jankfestijn’ dat ermee gepaard gaat, nog wel makkelijk. Maar wortel snijden vind ik vreselijk. Om het mezelf makkelijker te maken, rasp ik daarom graag in één keer een heleboel wortels en vries ik deze daarna in. Zo kan ik ze gebruiken in hutspot of in andere recepten, zonder dat ik opnieuw moeite hoef te doen.

Om een lekkere hutspot te maken, gebruik je 60% wortel en 40% ui. Gele ui is het lekkerst, en je gebruikt evenveel aardappelen als wortel en ui samen.

Ingrediënten (4 personen – 0,69 euro per portie)

  • 600 gram wortel
  • 400 gram ui
  • 1 kilo (kruimige) aardappelen
  • Scheut melk
  • Klompje boter
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper

Stap 1 – Schil de aardappelen en de wortel, en maak de ui schoon. Snijd de aardappelen in stukken, de ui in ringen en de wortel in plakjes. Die laatste twee kun je eventueel ook in de keukenmachine doen!

Stap 2 – Doe de aardappelen, ui en wortel samen in een pan met water. Sommigen fruiten de ui eerst aan voordat ze de wortel, aardappel en het water toevoegen, maar dat heb ik nooit gedaan. Voeg een snufje zout toe en laat koken tot alles zacht is. Giet dan af.

Stap 3 – Voeg een klontje boter en een scheut melk toe en stamp met een stamper tot de hutspot de substantie heeft die jij lekker vindt. De een houdt meer van een grove stamppot, de ander vindt het juist lekker als het helemaal puree is.

Je kunt er eventueel nog uitgebakken spekblokjes doorheen doen of het serveren met een (rook)worst, hachee of gehaktbal. Een vegetarische variant kan uiteraard ook, genoeg keuze. Ik houd zelf wel van een goede jus over mijn hutspot.