blogmas 2020

Recept: Een breekbroodkrans voor kerst

Sinds wij in ons nieuwe huis wonen ben ik los gegaan met bakken. Ik heb al verschillende leuke bakrecepten ontdekt, maar stokbrood was toch wel hét recept waar ik het meest mee heb geëxperimenteerd. De basis van dit recept vond ik op internet en het is zo doodsimpel en super goedkoop.

<h4>Ingrediënten:</h4>

  • 250 gram bloem
  • 125 ml handwarm water
  • 30 ml olijfolie
  • 7 gram gist
  • zout
  • melk

Prijs van brood €0,15 p.p. bij 4 personen

Stap 1 – Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje, zodat het een soort van vulkaan wordt. Strooi het zout aan de ene kant van de kuil en het gist aan de andere kant. Op dit moment mag je zout en gist elkaar niet raken want dan kan het gist minder goed werken. Bij het kneden is dat straks geen probleem.

Stap 2 – Giet zowel de olijfolie als het water in de kuil en meng alle ingrediënten met elkaar en kneed alles tot het een gladde bal is. Dan kneed je nog eens 10 minuten door.

Stap 3 – Dek de kom af met een folie en een schone theedoek en zet op een warme plek om te rijzen voor ongeveer 40 minuten. Iets langer maakt niet zoveel uit, korter zou ik zeker niet doen.

Stap 4 – Na het rijzen kneed je nog een keer heel voorzichtig door het deeg. Haal je bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 220 graden. Vervolgens neem je een kommetje met een diameter van ongeveer 10/15 cm en zet deze ondersteboven op je bakplaat met bakpapier.

Stap 5 – Rol balletjes van verschillende grootte van het brooddeeg en leg deze rond de kom zodat het een krans van deegballetjes vormt. Met een bak kwastje smeer je een beetje melk over de bovenkant van de krans en tussen de balletjes zodat ze wat beter aan elkaar plakken.

Stap 6 – Terwijl de oven opwarmt naar 220 graden laat je de krans nog 20 minuten rijzen met folie eroverheen. Dan gaat het voor 15 minuten de oven in tot je brood goudbruin is.

Dit brood is lekker met een kruiden- of truffelboter, maar ook met olijfolie en balsamico azijn. Prima voor bij een maaltijd. Het is ook een lekker broodje voor bij het kerstontbijt, maar maak er dan geen krans van maar 6 tot 8 kleine broodjes.