belasting

Moet je inkomsten uit enquêtes opgeven bij je belastingaangifte?

Ik ben dol op enquêtes invullen als side hustle. Het is makkelijk, laagdrempelig en werkelijk iedereen met een telefoon kan het doen. Een veelgestelde vraag is echter: moet ik dit opgeven bij de Belastingdienst? Het korte antwoord is ja. Bij je aangifte inkomstenbelasting, die er binnenkort weer aankomt, moet je namelijk alle inkomsten opgeven. Dit geldt ook voor inkomsten uit nevenactiviteiten, zoals het invullen van enquêtes.

Dit artikel bevat affliatelinks. Meer weten hierover? Klik dan hier.

Hoe geef je dit op?

Het invullen van enquêtes valt in de meeste gevallen onder inkomsten uit overig werk en moet worden aangegeven in box 1. Over deze inkomsten betaal je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Gelukkig mag je gemaakte kosten, zoals je internetabonnement dat je nodig hebt voor het invullen van de enquêtes, aftrekken. Er geldt bovendien een drempelwaarde: als je verdiende bedrag lager is dan de aanslaggrens, hoef je het niet aan te geven. Het is wel verstandig om dit altijd even te controleren!

Invloed op toeslagen en uitkeringen

Omdat het invullen van enquêtes zorgt voor extra inkomsten, kan dit invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt. Veel toeslagen zijn inkomensafhankelijk. Extra inkomsten kunnen betekenen dat je recht hebt op minder toeslag of dat je een deel moet terugbetalen.

Ook als je een uitkering hebt, kan het invullen van enquêtes gevolgen hebben. Je bent verplicht om (deze) bijverdiensten door te geven aan de instantie die jouw uitkering verstrekt. Bespreek daarom vooraf met je contactpersoon wat de invloed van extra inkomsten kan zijn.

Mijn favoriete enquêteplatformen

Ben je nieuwsgierig naar mijn favoriete platformen voor het invullen van enquêtes? Ik gebruik het liefst Attapoll #aff, maar daarnaast werk ik ook graag met Panelclix #aff en Panelwizard #aff.

Belangrijk om te onthouden

Als je geld verdient met het invullen van enquêtes, vergeet dan niet om dit op te geven bij je belastingaangifte. Dit voorkomt problemen en eventuele boetes. Controleer daarnaast zorgvuldig wat de gevolgen zijn voor je toeslagen en/of uitkering, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je meer weten over belastingregels voor neveninkomsten? Bezoek dan de website van de Belastingdienst voor gedetailleerde informatie.