Het belangrijkste onderdeel van de Gierige Gerda bespaartactiek is toch misschien wel de bodemprijs en die tactiek is aangeslagen. Ik krijg regelmatig de vraag of ik mijn bodemprijzenlijst wil delen, die komt wel weer een keer, en de vraag ‘wat is de bodemprijs van x’ en regelmatig is ‘x’ dan een groente of fruit product. Maar altijd moet ik dan zeggen; ik hou voor groente en fruit geen bodemprijs aan. En ik zal in dit artikel uitleggen waarom niet.
Wat is een bodemprijs en waar geldt het voor
Bodemprijzen zijn vooral van toepassing op producten die je voor lange tijd kunt bewaren én goed in de aanbieding kunnen zijn. Denk aan wasmiddel, vaatwastabletten, shampoo, maar ook bijvoorbeeld koffie of ingeblikte soep. (Al zit die laatste tegenwoordig vaker in een zak, maar je snapt wat ik bedoel.) Door deze producten flink op voorraad te hebben voor de allerlaagste prijs, kun je heel veel besparen, want je gebruikt het product niet alleen in de week dat de aanbieding liep voor de laagste prijs, maar ook de weken of zelfs maanden erna terwijl er geen nieuwe aanbieding is gekomen. En daar zit het hem in; want groente en fruit kun je niet maandenlang op voorraad hebben.
Voorraad van groente en fruit
Toen ik een paar maanden geleden een presentatie gaf in een bibliotheek werd ik wel even op de vingers getikt door een bezoekster. Ik gaf in die presentatie namelijk aardappelen als voorbeeld en deze mevrouw vond dat je aardappelen wel degelijk lang op voorraad kunt hebben door ze in te kuilen. Heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in. En je kunt veel groenten ook invriezen of zelfs wecken als je dat zou willen doen. Maar invriezen kost op zich best veel ruimte en uiteindelijk ook energie, net als wecken want dat is ook niet gratis om te doen, en de vraag is of het je die besparing wel waard is. Zo ja, dan is het voor jou wel verstandig om te beslissen wanneer je dat met elke groente wil doen. Want een goede prijs voor prei is dan misschien heel anders dan een goede prijs voor bloemkool. Toch denk ik dat het gross van mijn volgers hun groenten en fruit gewoon wekelijks vers kopen en hooguit een extra portie invriezen voor later.
Wij kijken naar de prijs per portie
In dat geval is het vooral slim om te kijken naar twee dingen. Als eerste; welke groenten en fruit zijn nu in het seizoen. We leven in een wereld waarin dankzij kassen en transportmiddelen bijna het hele jaar toegang hebben tot alle groenten. En dat heeft heel erg veel voordelen. Het nadeel is dat veel mensen gek opkijken als ze in de winter dik betalen voor hun aardbeien of komkommers en de schuld aan inflatie geven. Terwijl de schuld vooral ligt bij het buiten het seizoen zijn. En als je dan groenten en fruit neemt in het seizoen dan houden we in elk geval voor groenten aan dat €0,50 per portie, dat is 250 gram, een goede prijs is. Want een bloemkool kan in het seizoen zijn en de ene week €0,99 kosten en de andere week €1,39, het zou belachelijk zijn als je dan geen bloemkool zou eten als hij €0,40 duurder is. Als je voor een bloemkool meer dan €2,00 betaalt, dan kun je je gaan afvragen of het nu wel het moment is om bloemkool te eten. Voor fruit ligt het wat moeilijker, omdat die prijzen nogal uiteen kunnen lopen, maar voor appels en peren vind ik alles rond de €1,00 per kilo een mooie prijs. Aardbeien €0,65 per 100 gram, kiwi’s zo’n €0,50 per stuk. Maar daar moet ik misschien eens wat meer onderzoek naar doen…
Tip: Ik weeg mijn stukgroenten altijd even voor ik het in mijn mandje gooi want de ene groente is de andere niet en je wil toch het meeste groente voor je geld.
Zelf snijden
Voelde je ‘m al aankomen? Zelf groenten snijden scheelt echt heel erg veel. Even een snelle greep uit de AH app (niet eens de goedkoopste dus):
- Flespompoen €3,18 per kilo ongesneden vs €8,48 per kilo voorgesneden
- Sperziebonen €3,50 per kilo ongesneden vs €5,73 per kilo voorgesneden
- Spruitjes €3,18 per kilo ongeschoond vs €7,40 per kilo geschoond
- Bloemkool €1,75 per kilo ongesneden vs €5,48 per kilo voorgesneden
- Uien €0,88 per kilo ongesneden vs €7,63 per kilo voorgesneden
Bij de uien kost dit gemak dus bijna 10 keer zoveel! En ik snap dat uien snijden echt een rotkarwijtje is, maar pak je keukenmachine erbij en je bespaard in 10 minuten 15 euro.
Bodemprijzen zijn dus vooral geschikt voor producten die je in voorraad kan nemen voor maanden of zelfs jaren, terwijl de meeste mensen groenten en fruit kopen voor dagen en met uitzonderingen een paar weken. Daarom kun je beter kijken of je het betaalbaar vind, dan of het nu echt de allerlaagste prijs heeft. Oh en wil je voorgesneden of buiten het seizoen, maar niet de hoofdprijs betalen? Kijk dan eens in de vriezer!