Recept

Recept: Pizza met Champignon-Schedels voor halloween

Wat eet jij met Halloween? Hier moet het altijd makkelijk zijn want de kinderen komen al vroeg aan de deur voor Trick or Treat en ik maak daar altijd graag een beetje een makkelijke maaltijd. Nou kún je gewoon kant-en-klaar pizza in de oven gooien. Maar dit jaar kies ik voor een thematisch betere keuze en voor €1,60 per stuk kan ik eigenlijk amper een ovenpizza halen.

Ingrediënten:

  • 250 g zelfrijzend bakmeel

  • 150 g Griekse yoghurt

  • Snufje zout

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 el olijfolie

  • 2 el tomatenpuree

  • 1 tl balsamicoazijn

  • Italiaanse kruiden naar smaak

  • 150 g geraspte kaas (bijv. mozzarella of jong belegen)

  • 6–8 champignons

Zo maak je het

Zo maak je het:

Stap 1 – Maak het pizzadeeg. Dit deeg is echt foolproof en heeft niet eens rijstijd nodig. Meng het zelfrijzend bakmeel met de Griekse yoghurt en een snufje zout. Roer dit alles eerst een beetje door elkaar met een vork en kneed het dan tot een soepel deeg.

Tip: Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis? Eigenlijk is dat hetzelfde als bloem met bakpoeder

Stap 2 – Rol het deeg uit tot een mooie pizzabodem. Geen deegroller? Duwen met je handen werkt ook prima (en past helemaal bij de spooky DIY-vibe). Het mooie aan dit deeg is dat het niet plakt dus je hebt ook niet allemaal extra bloem nodig op je aanrecht. Dat vind ik altijd zo’n knoeiboel.

Stap 3 – Pers de knoflook en meng dit met de olijfolie. Dit wordt de basis voor je saus én geeft straks extra smaak aan de bodem.

Stap 4  – Halveer de champignons. In het stammetje kerf je kleine sneetjes: dit lijken straks tandjes. In het bolletje maak je met een puntig mesje twee gaatjes als oogkassen. Ik dacht dat dat lastiger zou zijn dan het uiteindelijk was.

Stap 5 –  Meng de tomatenpuree met een beetje balsamico crema, een scheutje van de knoflookolie en Italiaanse kruiden naar smaak. Ik heb gewoon de gedroogde kruiden gebruikt die toch al in de kast stonden, verse basilicum is natuurlijk extra lekker als je dat nog in de tuin hebt.

Stap 6 – Smeer eerst de pizzabodem in met wat knoflookolie (extra handig: dit houdt de vampiers vanavond op afstand) en verdeel daarna de tomatensaus erover.

Stap 7 – Bestrooi de pizza met kaas. Leg daarna de champignon-schedeltjes erop. Lekkerste op pizza is mozzarella of goudse jong belegen, maar je kunt ook gewoon restjes (geraspte) kaas gebruiken die je nog hebt liggen. Hou je nou niet van champignons maar wil je wel spooky pizza? Dan kun je ook van olijven spinnen maken, plakjes salami gezichtjes geven of gebruik in plaats van geraspte kaas plakken om je pizza een mummie gezicht te geven. Gebruik dan wederom olijven als oogjes.

Tip: De champignons op mijn pizza zijn een beetje uitgedroogd, smeer ze in met een beetje van de knoflookolie om te zorgen dat ze mooier bakken.

Stap 8 – Schuif de pizza in de oven, die je op 200 graden hebt voorverwarmt, en bak hem ongeveer 10 tot 12 minuten, tot de kaas gesmolten en licht goudbruin is. Ik vond hem heel snel gaan.

Budgettip

Heb je een keer Griekse yoghurt restjes, maar geen zin in pizza? Dit deeg is ook makkelijk te maken om vervolgens in te vriezen. Omdat er geen gist in zit veranderd de structuur nauwelijks. Als je pizza wil gaan eten laat je het rustig ontdooien en kneed je het nog even door. Het deeg blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer.

Deze zelfgemaakte pizza is niet goedkoper dan de goedkoopste diepvriespizza, maar wel een heel stuk lekkerder. En met €1,60 zeker niet duur te noemen. Door te kijken naar aanbiedingen en datumvoordeel, kun je zelfs misschien nog wel een beetje goedkoper uit zijn dan dat. En als Halloween voorbij is snijdt je je champignons gewoon weer in plakjes voor erop.