black friday

Deze dingen moet je zeker NIET kopen met Black Friday en dit juist wel

Er wordt soms gedaan of op Black Friday echt alles bijna gratis wordt weggegeven. En in Amerika is dat soms ook wel waar, maar in Nederland valt het eigenlijk allemaal reuze mee. Je hoeft dus niet je hele dag te blokkeren om deals te shoppen, maar het betekent niet dat je helemaal geen deals kunt scoren. De eerste stap is om te weten wat je wel en wat je niet moet kopen. 

Juist niet – Kleding 

Black Friday valt in de laatste week van november. Vroeger, oma vertelt, begon de sale pas in januari. Tegenwoordig begint veel van de sale al voor kerst. Dus leuk dat je nu iets kan kopen met 20 procent korting vanwege Black Friday, maar over twee weken kun je 50 procent korting krijgen. Dus alleen als er echt een item is waar je al heel lang op aast en waarbij je écht de sale niet wil afwachten kun je gaan voor de Black Friday deal. Maar verder kun je beter even afwachten.  

Juist wel – Houdbare niet eetbare boodschappen 

De drogisterijen en ook steeds meer supermarkten doen vaak mee met Black Friday en hebben in de Black Friday week echt lekkere deals. Voorgaande jaren heb ik gebruikgemaakt van deals die ik de rest van de tijd niet meer ben tegengekomen. Maar net zoals met elektronica geldt voor deze deals dat je vooral goed kunt scoren als je niet te merkvast bent. 

Juist niet – Producten waarvan je de ‘normale’ prijs niet weet 

Er wordt vaak gezegd dat prijzen vlak voor Black Friday omhoog gaan. Maar of dit nou eigenlijk zo is maakt ook eigenlijk helemaal niks uit.  Want of het nou Black Friday is of een maandag in mei. Of het nou gaat over tomatenpuree of een televisie; je kijkt niet naar de hoge korting, maar naar wat je uiteindelijk betaalt. Daarom koop je geen producten waarvan je niet weet wat de normale prijs is of wat überhaupt een goede prijs is. Wil je onderzoek doen? Dan kunnen websites als Tweakers of Kieskeurig je helpen om te zien wat de prijzen van het product dat jij wil kopen de afgelopen maanden hebben gedaan. 

Juist wel – Apparatuur die aan vervanging is 

Heb je een nieuwe koelkast, oven of televisie nodig? Dan kan het helpen om even af te wachten wat er gaat gebeuren met Black Friday. Het gaat je helpen om vooral wensen te hebben betreft specificaties en niet een specifiek model en een idee van wat een prijs is die je wil betalen. Maar het kan altijd zo zijn dat je net voor Black Friday al een goede deal tegenkomt, sla deze dan niet over in de hoop dat het nog veel beter gaat worden. Ja, deals op elektronica met Black Friday kunnen heel goed zijn, maar ervaring leert mij dat de echte ‘prijsstunts’ gebeuren met producten die toch makkelijker vervangbaar zijn. Wil je een nieuw koffiezetapparaat, een blender of een keukenmachine dan zou je eventueel wel écht goede  deals kunnen scoren. 

Juist niet – Dingen die je nog niet eerder wilde hebben 

Als je nog geen wensenlijstje hebt (voor Black Friday) zou ik zeggen; dan heb je ook gewoon niks nodig en zou ik wegblijven van de acties. Wellicht kun je nog je favoriete voorraad producten even opduiken en bekijken wat je bodemprijzen zijn, maar je hoeft geen Nintendo Switch of Ninja creami te gaan kopen omdat het zo goedkoop is. Impulsaankopen kosten je altijd meer geld dan ze je besparen en het enige geld dat je echt hebt bespaard is dat wat je niet uitgeeft. Mocht het nou zo zijn dat je door een Black Friday deal wel echt ontdekt dat je een bepaald item echt wilt? Dan zijn er vast mogelijkheden om later alsnog lekker te besparen op deze aankoop. 

Speelgoed

Als laatste wil ik ook nog even een beetje aandacht geven aan speelgoed. In de basis is dit namelijk iets wat je al in huis zou moeten hebben voor eind september. Prijzen gaan daarna namelijk twee, drie keer over de kop omdat er meer vraag naar komt. Met Black Friday kan hier dus nog wel een beetje korting op komen, maar de beste prijs had je waarschijnlijk in augustus betaald. Ik snap dat dat niet altijd kan, maar het is wel goed om in je achterhoofd te houden. En als je dan al speelgoed wil shoppen is de speelgoedwinkel of warenhuis misschien niet de beste plek. Kijk eens hoeveel je kunt besparen door naar de drogist te gaan! 

Black Friday voelt als een hype en dat is het zeker ook. Maar als je zorgt dat je alleen de beste prijs betaalt, geen dingen koopt die niet op je lijstje staan en je niet gek laat maken kun je juist van deze hype goed gebruikmaken!