Geen categorie

Deze groenten wil ik in 2022 voor het eerst in mijn moestuin

In 2021 liep mijn moestuin helemaal uit de hand, waardoor ik eigenlijk al best veel verschillende groenten heb geprobeerd. Ik ben nogal eigenwijs en probeer het liefst zoveel mogelijk opties uit. Dit zijn de opties die ik dit jaar graag wil proberen.

Tuinbonen

Ik ben dol op tuinbonen, eigenlijk ben ik dol op zo’n beetje alle (groene) bonen. Dus er worden wel meer bonen gezaaid dan alleen tuinbonen, maar tuinbonen moesten er sowieso in komen. Het allerleukste is nog wel dat deze nu al in mijn vensterbank staan. Ronde één tenminste, want ik wil er in maart ook nog zaaien. Ik zei al dat ik eigenwijs ben en ik wil dus ook zoveel mogelijk uitproberen wat werkt, ondanks dat ik maar een kleine ruimte heb om groenten te verbouwen.

Radicchio

Ik zou graag witlof kweken, maar het is ook wel een hoop gedoe. Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere opties, want veel groenten waar ik op uit kwam waren toch (weer) kruisbloemachtigen. Oftewel van de koolfamilie. Daar kom je zo vlug op uit, maar om een beetje wisselteelt te kunnen toepassen heb ik ook andere soorten nodig. En radicchio is lekker en weer eens wat anders. Ik ken het vooral uit salades, maar er is vast nog heel veel meer mee te doen. En ik hoef er niet meteen 20 te zaaien, het is uitproberen.

Aubergine

Uit de supermarkt vind ik aubergine niet zo heel spannend. Maar zoveel groenten uit eigen tuin zijn zoveel lekkerder dat ik toch ook eens wil proberen of aubergine uit eigen tuin ook zoveel lekkerder is. Ik heb gekozen voor een variant die goed in pot kan worden gegroeid zodat ik geen plekje in de tuin kwijt ben. Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat zijn want aubergine is wel familie van de tomaat en de aardappel!

Boerenkoolspruitjes

Dankzij Joris van Moestuin Advies de podcast kwamen boerenkoolspruitjes, of kallettes, op mijn pad. Ik had in 2021 gewone spruitjes in mijn tuin staan, maar deze hebben het niet zo goed gedaan. En eigenlijk ben ik ook de enige die echt fan is van spruitjes. Mijn vriend is meer van de boerenkool. Dus toen ik zag dat er ook gewoon zaadjes zijn van boerenkoolspruitjes besloot ik de gewone even een jaartje over te slaan (haha, as if) en voor boerenkoolspruitjes te gaan. Ik denk dat ik al weet wat wij met kerst 2022 eten. Mits het allemaal gaat zoals gepland natuurlijk…

Mini-mais

Zoals ik al zei wil ik veel bonen gaan verbouwen, ook een aantal stokbonen. Door deze op dezelfde plek te zaaien als maïs kan ik mijn ruimte goed benutten, normaal zou er ook nog pompoen bij gezaaid worden, maar daarvoor heb ik een ander plekje. Dit heet dan ‘de drie zusters’ en het idee heb ik ook van Moestuin Advies. Met mijn beperkte tuintje moet je creatief zijn met de ruimte die je hebt en dit lijkt me leuk om te proberen. Wordt het niks? Dan weet ik in elk geval dat ik het volgend jaar niet nog eens hoef te proberen. Dat is het voordeel van eigenwijs moestuinieren.

Meer over mijn moestuinplannen voor het komende jaar en waar ik nu al mee bezig ben vertelde ik in de derde aflevering van de Gierige Gerda Doet Het Zelf podcast. In deze podcast neem ik jullie mee in mijn avontuur om te ontdekken in hoeverre ik zelfvoorzienend kan worden in een gewoon rijtjeshuis.