nederland duitsland picnic
buitenland

Deze Nederlandse online supermarkt laat je super makkelijk in het buitenland shoppen

Het is best wel opvallend hoeveel goedkoper sommige producten in het buitenland, vooral aangrenzende landen zoals Duitsland en België, kunnen zijn. Maar hoewel Nederland niet groot is, is het voor de meeste Nederlanders niet rendabel om speciaal naar het buitenland te gaan om voordelig te shoppen. Maar daar heeft online supermarkt Picnic de oplossing voor; zij bieden naast het gewone Nederlandse assortiment ook de Duitse varianten aan voor een Duitse prijs. Dat betekent dat je ervoor kunt kiezen om Nutella voor 8,73 euro per kilo te kopen of voor 6,64 euro per kilo. Nou, ik zou het wel weten. 

Mijn ervaring met shoppen in Duitsland 

Wat mij tijdens het dealshoppen in Duitsland opviel is dat er producten zijn die goedkoper zijn (en dan ook echt heel veel goedkoper) maar er zijn ook veel producten die goedkoper lijken, maar dan ook in een kleinere verpakking zitten. Waar je precies op moet letten schreef ik al in een aparte blog, maar het is lang niet zo goedkoop als veel mensen denken. Zeker niet als je benzine en zo meerekent, wat dat betreft zou deze actie van Picnic je in theorie kunnen helpen besparen. Maar wat me ook opvalt is dat veel fervente Duitsland shoppers ook gewoon hun favoriete producten hebben daar. Denk aan het huismerk van DM, en die zijn dan weer niet bij Picnic te koop. Het gaat daarbij alleen om A-merken.  

Duitse prijzen naast Nederlandse aanbiedingen

Als ik naar het buitenland ga om boodschappen te vergelijken gebruik ik altijd de (beste) aanbiedingsprijs uit Nederland voor deze vergelijking. Want als de normale prijs in Nederland 5 euro is, dan is de normale Duitse prijs van 3,50 euro inderdaad goedkoper. Maar als dit product regelmatig in Nederland in de 1+1 gratis actie is, dan kun je alsnog beter de Nederlandse aanbieding shoppen. Ook nu heb ik even een vergelijking gemaakt tussen de aanbiedingen in Nederland en de Duitse prijzen volgens Picnic.  

Product Prijs Picnic NL Prijs Picnic DE Aanbieding
Nutella €7,37/kg €5,71/kg €5,09/kg
Heinz ketchup €4,72/kg €4,18/kg €4,30/kg
Bonduelle kidneybonen €5,74/kg €4,23/kg €2,87/kg
Nivea roller deodorant €71,00/l €49,00/l €48,90/l
Elvive shampoo €  19,96/l €8,30/l €11,20/l

Er viel mij wel één ding op. Picnic vergelijkt een blikje Bonduelle van 160 gram in Nederland met een Duits blikje van 400 gram. Dat is natuurlijk eigenlijk géén eerlijke vergelijking, want over het algemeen zijn (véél) kleinere verpakkingen altijd goedkoper. Daarbij kopen de meeste mensen kleinere blikjes met een reden, dus als je dan maar 160 gram nodig hebt is het blikje met 160 gram voor 1,15 euro alsnog goedkoper dan dat blik van 400 gram voor 1,69 euro als je dan de rest weggooit. Al moet ik daarbij zeggen dat je restjes uit blik prima kan invriezen voor een volgende keer, maar dat moet je dan wél echt doen. 

Duitse prijzen versus Nederlandse huismerken

Ik kan me zo voorstellen dat mensen merkvast zijn voor dingen als Nutella of Heinz, maar er staan ook een aantal dingen in de app waarvan de vraag is of hierbij een A-merk bijdraagd. Zo kosten kidneybonen van het huismerk (in de 400 gram verpakking van Albert Heijn) 2,64 euro per kilo. Kijk dan dus naar wat de goedkoopste optie is in plaats van je blind te staren op het huismerk. 

Als je ervoor kiest om boodschappen te bestellen, zeker bij Picnic, bespaar je waarschijnlijk op een heel andere manier dan ‘de beste deals scoren’. Dat is echter helemaal niet verkeerd, besparen kan voor iedereen wat anders betekenen. En Duitse varianten bestellen in plaats van Nederlandse kan daarbij een prima tactiek zijn. Wil je nou ook eens vanaf de bank in Duitsland shoppen? Met de code MINKE482* krijg je ook nog eens 10 euro korting als je nieuwe klant bent bij Picnic. Je bestelt al vanaf 35 euro en het wordt gratis thuisbezorgd, door zo’n superschattig klein karretje.

*Dit is een vriendencode, we krijgen allebei korting!