Minke met een huishoudpotje
Voorraadkast

Deze producten moet je in je voorraad hebben (en deze juist niet)

Een goede voorraadkast is belangrijk als je wil besparen, maar het gaat er daarbij niet (alleen) om dat je veel op voorraad hebt. Het gaat er vooral om dat je de belangrijkste dingen op voorraad hebt, zodat jij het meeste kan besparen. Dit zijn de dingen die vooral voor mij belangrijk zijn om op voorraad te hebben. Sommige meer dan van andere, maar voorraad is voorraad.

Wel: Je favoriete koek, snoep en chips

Lekkernijen zijn vaak A-merken en dus ook vaak in de aanbieding. Het is dan stom om deze te kopen buiten aanbiedingen om. Zorg dat je de tijd tussen twee aanbiedingen kan overbruggen met je voorraad. En dat je erachter komt wat de beste aanbiedingsprijs is voor jouw favoriet natuurlijk. Dit geldt overigens ook voor frisdrank, want zelfs huismerk frisdrank is regelmatig in de aanbieding bij winkels als Lidl en Aldi. Ik bespaar heel veel extra door dat soort dingen dus nooit voor de normale prijs te kopen. Tenzij ik iets nieuws wil proberen, dan koop ik heel soms iets voor de volle prijs.

Niet: Producten die je normaal ook niet zou kopen

Zoals ik al zei zijn het meestal de A-merken waar korting op zit, maar ga jezelf eens na of al die producten uit de aanbieding wel nodig zijn. Zou je ze ook willen kopen als er geen aanbieding op was? Dan kun je het prima in je mandje gooien en bespaar je echt. Maar satésaus kopen in de aanbieding terwijl je dat eigenlijk niet eet, puur omdat het een aanbieding is. Of frisdrank, terwijl je eigenlijk prima content bent met water, dat zorgt ervoor dat je eigenlijk niet bespaart, maar juist meer uitgeeft.

Wel: Huishoudelijke producten voor de beste prijs

Bij huishoudelijke producten kijk je niet naar de hoogte van de korting, want daar stunten ze maar wat graag mee. Maar hoge kortingen betekenen niet altijd de allerbeste prijs, dus zorg dat je goed weet wat je beste prijs is en zorg dat je huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsartikelen op voorraad hebt voor de allerbeste prijs. Op deze manier kan je per maand echt tientallen euro’s besparen en het bespaart je ook nog eens tijd, omdat je die spullen uit je voorraad trekt in plaats dat je er speciaal voor naar de winkel moet.

Niet: Producten met een (relatief) korte houdbaarheid

Zoals ik net al zei moet je geen producten kopen die je normaal niet zou gebruiken. Maar pas ook op de houdbaarheidsdatum. Sommige producten kunnen makkelijk (veel) langer bewaard worden dan de datum op de verpakking. Maar andere dingen worden wel vlug oneetbaar na de verstreken houdbaarheidsdatum. Als je iets moet weggooien is het altijd weggegooid geld, dus zorg dat je nooit meer in je voorraad hebt dan je eet voor de houdbaarheid verstrijkt. Tenzij je zeker weet dat iets langer houdbaar is en dat je een problemen hebt met het eten van iets wat over de datum is.

Wel: Producten die je makkelijk in kan vriezen

We kennen denk ik allemaal vlees en vleesvervangers als producten die makkelijk in te vriezen zijn. Maar er zijn heel veel dingen die makkelijk in te vriezen zijn. Een lege vriezer kost veel meer energie dan een volle, dus maak daar gebruik van! Over wat ik allemaal in de vriezer steek kan ik eigenlijk wel een apart artikel maken, dus die komt vrijdag, maar ik stop echt alles er in. Mijn vriezer bespaart mij in een jaar echt honderden euro’s en dan hou ik nog niet eens rekening met wat ik anders allemaal weg had moeten gooien.

Niet:  Dingen die altijd een goede prijs hebben

Ik wil niet zeggen dat ik nooit huismerken op voorraad heb, ik heb van de meest gebruikte producten namelijk meestal wel iets op voorraad. Vooral omdat ik het kwijt kan en omdat ik daardoor niet altijd naar de winkel moet als ik iets nodig heb. Maar meer dan ik in een week nodig kan hebben heb ik daarvan eigenlijk nooit op voorraad. Waarom zou ik? Het bespaart niks en is dus eigenlijk onnodig. Alleen enkele zware dingen heb ik vaak wat meer op voorraad, zodat ik daar minder mee hoef te sjouwen. Dit zijn dus dingen waarvan een voorraad onzin is en die je je ruimte echt niet waard zijn. Zeker als je beperkte ruimte hebt voor een voorraad. Dan is mijn tip om te kijken wat de drie tot vijf duurste en meest gebruikte producten zijn in je huishouden en te kijken wat je daarvan op voorraad kan houden voor een goede prijs. Dat kan je honderden euro’s per jaar schelen en is het dus echt wel waard. Ik snap best dat niet iedereen een voorraadkast kan hebben zoals de mijne. Dat betekent alleen niet dat je helemaal niet kan besparen.

Het enige geld dat je bespaard is het geld dat je niet uitgeeft. En ik denk dat dat belangrijk is om altijd te onthouden als je deals gaat zoeken. Helaas is het soms best lastig om  goed in te schatten of je iets echt blijft gebruiken, koop die dingen niet te veel in. Zorg dat het oudste product uit je (houdbare) voorraad er nooit langer ligt dan vijf jaar en werk dus met een first in, first out systeem. En verder; pas de tips toe op de manier waarop ze bij jouw leven en huishouden passen. Ik probeer alles zo breed mogelijk te vertellen, maar in sommige situaties zullen bepaalde tips altijd beter passen dan anderen. Neem degene die je kan gebruiken mee en laat de rest links liggen, die gebruikt een ander wel weer.