buitenland

 Dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat dealshoppen in het buitenland

Dealshoppen in Duitsland blijft onder Nederlanders ongekend populair, ondanks dat de prijzen daar eigenlijk niet meer zo (veel) lager liggen dan ooit het geval was. En ondertussen blijft België een onontdekt pareltje. Maar dealshoppen in het buitenland kan natuurlijk altijd slim zijn, zolang je er maar niet van uitgaat dat alles zomaar goedkoper is. Dit zijn de dingen waar je op moet letten om niet toch duurder uit te komen dan in Nederland. 

Reiskosten 

Als je gaat dealshoppen is het vaak het handigst om met de auto te gaan. En laten we eerlijk zijn; we hebben nog geen auto’s die op water rijden. En of ze nou op benzine, diesel of elektriciteit rijden; het is allemaal niet zo goedkoop. Je moet dus wel rekening houden dat je ook betaalt om ergens te komen. Daardoor is een shoptrip naar het buitenland misschien niet iets wat je wekelijks doet, maar eerder jaarlijks of misschien twee keer per jaar, als je al wat verder van de grens woont. En als je echt in het noordwesten van Nederland woont is het misschien helemaal niet voordelig.

Statiegeld 

Ook een leuke om te onthouden als je op vakantie bent; sommige landen (zoals Nederland) hebben statiegeldregels. Anderen hebben dat niet. Let op de verschillende statiegeld logo’s om te zien in welke landen je ze kan in leveren. Soms kan het zo zijn dat je in het buitenland geen statiegeld betaald, maar er wel een Nederlands statiegeldlogo op de verpakking staat. Dan krijg je het hier terug. Maar statiegeldflessen uit Duitsland kun je bijvoorbeeld weer niet in Nederland inleveren. Dat betekent dus eigenlijk dat als je niet regelmatig terug gaat, dat je óf met allemaal lege flessen zit of dat je frisdrank alsnog 25 cent duurder is. 

Nederlandse aanbiedingen

Je moet bij het vergelijken van prijzen vooral ook goed rekening houden met Nederlandse aanbiedingen en budgetwinkels. Mijn favoriete haarverf is misschien heel goedkoop in Duitsland, maar ook bij Nederlandse budgetwinkels bijna net zo goedkoop. Er is een risico dat heel veel producten goedkoper lijken, maar dat eigenlijk niet zijn omdat je met de normale prijs rekent. 

Inhoud van de verpakkingen

Verpakkingen tussen verschillende landen kunnen verschillen. Zo kan het ineens zo zijn dat in jouw Belgische shampoo ineens 50 ml meer of minder zit. Door altijd om te rekenen naar liter, kilo of stukprijs voorkom je dat je dus alsnog méér betaald dan dat je in Nederland had gedaan. Soms kan het ook zo zijn, maar daar zijn de meningen over verdeeld, dat de smaak enigszins afwijkt van de Nederlandse variant. Dit heb ik vooral gehoord over Coca Cola, maar misschien is het ook wel het geval voor andere dingen. 

Leuke dingen budget 

Ik vind het heerlijk om een dagje met Iris naar België of Duitsland te gaan om lekker te dealshoppen. Maar het risico van zo’n dagje uit is ook dat je ‘dagjes uit uitgaven’ doet. Hou daar ook rekening mee als je een budget stelt voor een dag dealshoppen. Ga je uitgebreid lunchen met dit dagje uit? Neem je een ijsje? En eindig je aan het einde van de dag in de keuken of bij een fastfood keten? Allemaal dingen om rekening mee te houden. En nog belangrijker; vind je dit het geld waard of zou je die extra uitgaven liever doen bij een pretpark? 

Ik durf trouwens best toe te geven dat buitenlandse supermarkten voor mij net zo leuk zijn als pretparken. Dus wat dat betreft vind ik het de extra uitgaven wel waard, maar het is wel belangrijk om voor jezelf af te wegen en alle kosten en baten langs elkaar te leggen. Als je vlakbij de grens woont is het een heel andere afweging dan als je verder weg woont. En ga je met de auto op vakantie? Dan is het altijd slim om even na te gaan of je op de terugweg nog even een tussenstop moet maken.