aanbiedingen

Dit zijn de beste én de slechtste maanden om deals te scoren

Ik krijg de laatste tijd regelmatig de opmerking dat de aanbiedingen de laatste tijd om te janken zijn. En hoewel mensen vlug denken dat dat de schuld van de inflatie is, haal ik mijn schouders op. In de zomermaanden is het namelijk al jarenlang de trend dat aan de gang dat de aanbiedingen bijna niet aanwezig zijn. Natuurlijk zijn er wel gewoon elke week de folders en kun je versproducten zoals groenten en fruit altijd wel met aanbiedingen vinden. Echte goede stuntdeals zijn ver te zoeken. Daarom hier een lijstje met de maanden dat je je voorraadbudget op scherp moet hebben staan en de maanden dat je je die spaarpot best met rust kan laten. Dit is gebaseerd op mijn bevindingen sinds ik bezig ben met Gierige Gerda en op wanneer ik zelf de beste deals weet te scoren.

Januari – goed

Na de feestdagen is iedereen blut en dik. Tenminste dat is het gevoel dat ik krijg van de marketing in de maand januari. Er wordt veel gestunt met producten die gezien worden als gezond én dieetvoeding. Nou is dat laatste ook goed nieuws voor mensen met voedselallergieën. Want ja, niet iedereen volgt een dieet om af te vallen. Verder beginnen in deze maand vaak al de aanbiedingen op houdbare voeding en huishoudelijke producten.

Februari – geweldig

In februari is mijn maandbudget altijd het allerhoogst. Dit is namelijk de maand dat de (voor mij) meest interessante aanbiedingen te vinden zijn. Dingen als wasmiddel en wc papier, maar ook shampoo en wijn. Al deze producten heb ik in deze maand voor hun absoluut laagste prijs gekocht. Om deze deals te vinden lees ik in februari ook net wat meer folders dan ik in een maand waarbij weinig deals te vinden zijn doe. Ook hou ik dealsites zoals pepper.com in de gaten zodat ik bovenop de allerbeste deals zit. Februari is de maand dat ik het meest met besparen bezig ben.

Maart – mwah

In maart kan het zijn dat er nog wat van die deals zoals uit februari te vinden zijn, maar over het algemeen wordt het in deze maand al weer wat minder. Dit is wel de maand dat je de meestal de beste deals kunt vinden op zonnebrandcrème. Je koopt dan al wel de verpakkingen van het nieuwe jaar, maar omdat nog niemand bezig is met de zomer lopen de kortingen nog regelmatig op tot (meer dan) 50%, terwijl in de zomer de kortingen meestal wat minder zijn. Al moet ik zeggen dat me dat dit jaar meevalt, al lijkt de ‘normale’ prijs van zonnebrand door het dak te zijn gegaan dus ik denk dat ze wel moeten want anders kan niemand zonnebrandcrème betalen.

April – mwah

Of Pasen nu in april of eind maart valt, in april zijn meestal de allerbeste deals te vinden op het paasassortiment. Maar verder zijn de aanbiedingen in april niet zo denderend. Het is ook voor groente en fruit een beetje een periode dat er eigenlijk niks echt vers te verkrijgen is,  je wintergroenten zijn een beetje op zijn einde en de zomergroenten moeten nog gaan groeien. Dus ook daarvan kunnen in april (en mei) de aanbiedingen nog wel wat tegenvallen. Dit vang ik dan graag op met diepvriesgroenten en de uitverkoopbak of verspil-me-nietjes waar altijd wel goede deals te scoren is.

Mei en juni – nope

Het is maar zelden dat er echt goede deals voorbij komen in de late lente- en zomermaanden. Mensen zijn bezig met vakantie, dus dingen voor op vakantie willen nog wel eens een beetje in de aanbieding zijn. Zo zijn in deze maanden vaak wel aanbiedingen te vinden op magazines, maar deze zijn alsnog heel erg duur. Als je wat te lezen wil hebben op vakantie, ga dan eens langs de kringloop. Want meestal zijn er maar een paar onderwerpen die echt actueel en later irrelevant zijn en je bespaart tientallen euro’s in plaats van een paar.

Juli – nah

Uiteraard is juli dé maand bij uitstek voor uitverkoop. Dat betekent ook dat supermarkten en drogisterijen kans zien om hun overbodige producten voor weinig te slijten. Als daar producten bij zitten die je zelf graag gebruikt, dan kan het zijn dat je een goede deal vind. Dat zijn echter wel echt van die pareltjes die je op die specifieke items soms veel kan laten besparen (ik bespaarde eens meer dan €100,00 op 400 koffiecups) maar uiteindelijk moest je gewoon echt geluk hebben om net die vondst te doen die jou veel bespaard. Laat je vooral niet verleiden tot aankopen van het randassortiment van de supermarkten die je voor de volle prijs ook niet had gedaan.

Augustus – nope

Niet echt het onderwerp waar ik op doel, maar in augustus willen nog wel eens back to school acties zijn, maar deze zijn meestal niet zo denderend. Wil je besparen op back to school items? Kom dan liever laat in september of zelfs oktober terug om daar flink op te besparen. De lijsten voor wat scholieren en studenten nodig hebben zijn ook altijd gebaseerd op het hele jaar, terwijl je pas in de loop van een jaar je tweede of derde schrift gaat gebruiken. Waarom zou je ze dan duur betalen als het later in de aanbieding is?

September – goed

Net als na de feestdagen hebben de marketeers een nogal stereotype beeld van de consument die terugkomt van vakantie.  Al moet ik zeggen dat de nadruk in deze tijd vaak toch wat minder op gezond eten en afvallen ligt dan in de zomer. Wel zijn er in deze maand vaak (veel) meer goede aanbiedingen op producten voor je voorraadkast. Dit is voor mij vaak het moment dat ik hoge kortingen en superdeals bij de drogist weet te vinden.

Oktober – mwah

Ondanks dat oktober geen maand is waarin ontzettend wordt gestunt met voorraad producten zou ik wel aanraden om vast bepaalde aanbiedingen in de gaten te houden voor de feestdagen. Dingen als drank (met of zonder alcohol) kan je in deze tijd bijvoorbeeld wel nog voor een goede prijs vinden. Zorg wel dat je plannen voor december duidelijk zijn voordat je begint in te slaan, want het is zonde als je heel veel voorraad hebt voor kerst en het blijkt toch op een ander adres plaats te vinden.

November – geweldig

Natuurlijk is november de maand van Black friday en ondanks dat ik van het evenement voor de meeste winkels helemaal geen fan ben, omdat mensen dingen gaan kopen die ze helemaal niet nodig hebben. Ben ik wel fan van Black friday bij de winkels die essentiële spullen verkopen! Elk jaar bespaar ik zo’n 60 tot 70% op de aankoop die ik doe door deze met Black friday te doen. Het zijn meestal de meest random dingen. Je moet zeker niet gaan zitten wachten met een wishlist, maar wel alles goed in de gaten houden en dan kopen wat je inderdaad veel gebruikt en de andere deals laten gaan. En ook als je wel een dure aankoop wil gaan doen, kijk of deze tot november kan wachten want wie weet vind je wel een goede deal. Wel geldt dan ook weer dat je grootste kans hebt om te besparen als je een beetje flexibel bent met wat je koopt.

December – nay

Dat je in december niet zoveel deals kan vinden is waarschijnlijk geen verrassing. Uiteraard is na Sinterklaas alle themagoed in de aanbieding en ik zou je ook echt willen adviseren om met dingen als inpakpapier en servetten en zo allemaal een jaartje vooruit te denken en dit te kopen als het spotgoedkoop in de uitverkoop is. Maar op je grote kosten is deze maand niet goed te besparen. Wel geef ik altijd als tip om te besparen om je buiten de feestdagen te gedragen zoals je normaal zou doen. En dus de speciale feestdag artikelen niet op niet-feestdag-momenten te eten, Oh, de enige deal waar ik in december naar uitkijk? Dat is de 1+1 gratis op ijstaart van Vienetta. Maar verder zijn de goede deals ver te zoeken.

En dan heb ik nog leuk nieuws, want vanaf nu heb je de mogelijkheid om je in te schrijven voor de Gierige Gerda Nieuwsbrief! Komende week komt de eerste editie uit en als je deze niet wil missen moet je je vooral even inschrijven. In de nieuwsbrief zal ik elke maand de leukste nieuwtjes delen, deals die je niet mag missen en ik denk er zelfs aan om (exclusief) lekkere budgetrecepten te gaan delen. Nieuwsgierig? Hier kun je je inschrijven!