rijk worden

Door deze 5 slechte gewoontes blijf jij arm

Rijk worden is vast niet voor iedereen hun grootste wens, maar genoeg geld hebben om leuk te leven en geen geldzorgen te hoeven hebben is wel fijn. Toch zijn maar weinig mensen actief bezig om hier naartoe te werken en doen we met zijn allen heel veel dingen die ons arm houden. 

Sparen aan het einde van de maand 

Iets wat ik zelf ook heel lang heb gedaan. Of in elk geval, van plan was; het geld dat ik aan het einde van de maand over zou houden sparen. En er is niks mis mee, maar je zou nooit alleen het overgebleven geld moeten sparen. Eigenlijk zou je altijd moeten sparen van het geld wat over is na de betaling van je vaste lasten en het overgebleven geld moeten budgetteren over je variabele potjes. En niet meer terugboeken natuurlijk, dus zorg ervoor dat je je spaargeld op een spaarrekening zet waar je een drempel over moet om het terug te boeken. Dat helpt in elk geval om het niet in een impuls te doen als je een mooi paar laarzen ziet staan. 

Dingen kopen waar je het geld niet voor hebt

Om dan bij dat paar laarzen te blijven; het is tegenwoordig wel heel erg makkelijk om te shoppen met geld wat we eigenlijk niet hebben. Klarna, Afterpay en andere manieren van achteraf betalen maken het heel erg makkelijk om vast bestellingen te doen voor je salaris is gestort. Maar het maakt het ook heel makkelijk om geld uit te geven wat je eigenlijk niet hebt om deze aankopen überhaupt te doen. Dan worden betalingen uitgesteld en krijg je uiteindelijk flinke schulden. In het gunstigste geval moet je daarom een weekje op droog brood en water leven, in het ergste geval kan dit zelfs op je toekomst invloed hebben. Bijvoorbeeld als je een huis wil gaan kopen. Denk daar dus goed over na!

Geen idee hebben van wat er in komt of eruit gaat

Als je geen idee hebt hoeveel geld er binnenkomt of weer uitgegeven wordt, dan kun je ook geen aanpassingen doen zodat je toekomst anders is. Je kunt niet inschatten of je nog naar Domino’s kunt gaan of beter een diepvriespizza in de oven kunt schuiven. Je weet niet hoeveel je kunt sparen om te zorgen dat je auto gemaakt kan worden als deze stuk gaat en je weet ook niet of je misschien even moet kijken of je telefoonabonnement wat goedkoper kan. Daarom is beginnen met zorgen dat je alles op een rijtje hebt super belangrijk. En als er betalingsachterstanden of schulden zijn; zorg ook dat je goed weet hoeveel dat is want het is makkelijk om je kop in het zand te steken, maar uiteindelijk is het toch veel lekkerder als dat allemaal is weggewerkt? 

Geen goede buffer om op terug te kunnen vallen

Het is echt best wel lastig om een goede buffer op te bouwen, daar weet ik alles van. Toch is het heel erg belangrijk dat je het wel doet. Hoeveel buffer je moet hebben kan afhangen van heel wat verschillende dingen. Zoals je gezinssituatie; de buffer van een alleenstaande is heel anders dan van een gezin met een paar kinderen. Ook maakt het uit of je belangrijkste vervoermiddel een fiets of een auto is. En is je huis koop of huur? Op de site van Nibud kun je je ideale buffer laten berekenen. 

Je alleen maar focussen op sparen en niet op beleggen

Sparen is heel erg veilig, ik snap daarom wel dat mensen hiervoor kiezen. Als je het dan doet, doe het dan in elk geval op een plek met hoge rente. Maar eigenlijk kun je beter kijken naar andere manieren om je geld voor je te laten werken. Dat doen de écht rijke mensen natuurlijk ook allemaal. En ja, beleggen klinkt heel eng. Zeker met alle disclaimers die er altijd bij worden gegeven, zoals ook bij dit artikel het geval is. Daarom is het verstandig om niet zomaar te gaan beleggen, maar eerst te leren over hoe beleggen werkt. Dat kan via een cursus, zorg dan wel dat je een cursus volgt bij een kundig persoon, of gewoon door mensen te volgen op social media en blogs. Ik heb de laatste tijd veel geleerd van Veronique van Youngtrader.nl, zij geeft echt duidelijke uitleg en maakt ook nog eens interessante content. 

Als je meer grip wil krijgen op je geld en misschien wel streeft naar financiële vrijheid is het echt slim om goed te kijken naar je slechte gewoontes. Deze aanpakken en omdraaien naar positieve stappen die je helpen dichter bij je doel te komen is alleen maar goed. Uiteindelijk zijn het juist de kleinste dingen die met elkaar het grootste verschil maken. 

Disclaimer: Dit artikel is puur bedoeld om te entertainen en informeren. Beleggen kent risico’s: je kunt altijd (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring en keuzes en in geen enkele manier bedoeld als voorbeeld of advies voor hoe een ander het zou moeten doen.