verspillingsvrije week

Geheimen van de verspil-me-niet stickers in de supermarkt

Een groot deel van wat ik bespaar op de boodschappen is dankzij de verspil-me-niet stickers van de verschillende supermarkten. En hoewel ik er al een goede tien jaar geleden gebruik van maakte bij de Albert Heijn, wordt er nu bij bijna alle supermarkten korting gegeven op producten die anders weggegooid zouden worden. Als een franchisenemer van een winkel het niet eens is met het verspil-me-niet systeem van winkelketen of als een winkel haast niets weggooit kan het zo zijn dat een winkel dit niet aanbiedt. Gelukkig zijn de meeste supermarkten wel overstag en kunnen we samen zorgen voor minder voedselverspilling.

Je kunt acties en verspil-me-niet combineren

In elk geval bij Albert Heijn kun je de stickers voor verspil-me-niet korting combineren met acties uit de folder of je bonus box. Dat is natuurlijk geweldig! Het kan zorgen voor echt hoge kortingen op verse producten. En veel verse producten zijn ook prima in te vriezen of langer te gebruiken. Je zal verder per winkel even moeten kijken hoe het zit, want er zijn tegenwoordig zoveel supermarkten dat ik niet alle regels en voorwaarden kan bijhouden. En zelfs per vestiging kan het verschillen of een winkel mee doet met bepaalde acties en ook dus anti-verspillingsacties. Het is in elk geval wel iets om naar te kijken bij de supermarkt waar jij het liefste komt!

Niet alle producten met een sticker gaan snel over de datum

Het zijn niet alleen de verse producten die een sticker krijgen. Het zijn ook producten die een nieuwe verpakking krijgen, waarvan teveel is ingekocht of die uit het seizoen raken. Deze hebben vaak gewoon nog de houdbaarheid die je ook verwacht van het product als je deze zonder sticker uit het schap haalt. Als je zo’n product op voorraad koopt kan dat je heel veel besparen. Zo kocht ik een paar jaar geleden voor 400 euro aan koffie, voor 16 euro. Al moet ik eerlijk zijn; meestal vind ik er niet zoveel goede deals en bespaar ik met een keer boodschappen doen uit zo’n bak een paar euro. Maar al die bespaarde euro’s tellen uiteindelijk flink op, zodat ik niet veel uit hoef te geven aan boodschappen.

Een ‘ronde prijs’-sticker kan misleidend zijn

Als je in een supermarkt een ‘ronde prijs’-sticker vindt, is het altijd slim om even na te kijken wat de normale prijs van dat product is. Ik doe dit altijd door even in de webwinkel van de supermarkt waar ik ben te kijken.  Soms wil het namelijk best misleidend zijn. Zo zag ik deze week azijn, die met sticker een cent duurder was dan zonder sticker. Nu is dat wel echt een uitzondering, maar de deal is lang niet altijd zo goed als je verwacht. Het is dan de vraag of je het product voor die prijs op voorraad wil hebben of niet. Als je het toch al op je lijstje had staan is elke korting beter dan de normale prijs!

Winkels stickeren op verschillende momenten

Het is niet zo dat alle winkels tussen 16.00 en 18.00 de stickers plakken of koelings vullen. Per keten, per dag, per vestiging en zelfs per product kan het verschillen wanneer en wat er wordt afgeprijsd. Het is dus best wel een puzzel om uit te vinden wanneer je het beste kan gaan. Maar het klinkt ook ingewikkelder dan het is, want omdat het dus ook per product kan schelen kan het zo zijn dat er altijd wel een leuke deal te vinden is.  Ik plan zelf niet wanneer ik naar de supermarkt ga en alsnog ligt er meer in mijn vriezer dan ik in een week op krijg.

Zoveel winkels als er zijn, op zoveel verschillende manieren wordt er met voedselverspilling om gegaan. Kan je bij de Lidl en Jumbo terecht met een paar cent. Bij andere winkels krijg je ‘slechts’ 30% korting en is het de vraag of je beter een aanbieding af kunt wachten. Er zijn ook winkels waar de producten die met een sticker niet worden verkocht vervolgens in een Too Good To Go box belanden. Dus als je geen tijd hebt om op tijd naar de winkel te gaan kun je altijd nog kijken of je misschien zo’n leuke box kunt bemachtigen!