Haal Alles Uit Je Geld

Haal alles uit je geld met Gierige Gerda

Daar issie dan! Mijn boek, mijn baby, is eindelijk uit. Maar wat nou eigenlijk ‘eindelijk’? Tussen het eerste contact met mijn uitgever en het moment van uitkomen zat maar een half jaar. Dat maakte van het laatste half jaar echt een super drukke rollercoaster. Het is dan ook daarom dat er niet altijd netjes op tijd blogs online stonden of videos op Instagram werden geplaatst. Maar nu kan de rust terugkeren. Ik heb net zelf al even geluisterd naar het audioboek, dat op Storytel te vinden is, en ik moet zeggen dat het wel heel goed klinkt als ik het voorgelezen hoor worden. Al een maand geleden vroeg ik jullie om mij vragen te stellen over het boek en één volger stuurde echt een flink aantal heel erg leuke vragen in. Ik besloot dat ik die zou beantwoorden voor de dag dat mijn boek uit zou komen en dat is vandaag dus!

Wat was je motivatie om dit boek te schrijven?

Ik ben benaderd door mijn uitgever of ik een boek wil schrijven. En hoewel ik dat eigenlijk al wel langer wilde had ik eigenlijk nog helemaal nooit nagedacht wat ik dan graag op zou willen schrijven. Daar moest ik dus wel even over nadenken, maar terwijl ik aan het schrijven was werd mijn motivatie duidelijker. Ik wil namelijk ie-de-reen helpen om meer uit zijn geld te halen, ook mensen die niet op social media zitten en/of blogs lezen. Ik denk dat daar nog heel veel mensen zitten die nog veel kunnen leren.

Ben je nu een vloggende schrijver of een schrijvende finfluencer?

Dit vind ik echt een heel leuke vraag! Er stond ook de vraag ‘Voel je je nu ook schrijver?’ bij en die vond ik eigenlijk hier wel bijpassen. Laat ik beginnen met de vraag te beantwoorden of ik mezelf nu schrijver voel, dat vind ik een lastige vraag. Toen ik in groep 8 zat wilde ik schrijver worden en was ik zelfs bezig met een boek. Maar ik ben natuurlijk wel vooral bespaarexpert die nu een boek heeft geschreven. Zelfs het woord ‘finfluencer’ vind ik lastig omdat dat ook vaak negatief wordt ervaren. Ik ben gewoon Minke, die tips geeft als Gierige Gerda en een boek heeft geschreven. En ja soms krijg ik betaald om reclame te maken, want hoewel ik veel weet over besparen heb ik nog niet geleerd hoe ik van de lucht alleen kan leven.

Wat hoop je te bereiken met dit boek?

Met het boek heb ik eigenlijk hetzelfde doel als met mijn blog en social media. Het is vooral mijn doel om mensen te laten inzien dat besparen niet (alleen) is voor mensen die het financiëel zwaar hebben. Dat er in heel veel huishoudens geld wordt verspild en dat dit voorkomen je heel veel meer ruimte geeft voor de uitgaven die je graag zou willen doen. Een van mijn grootste pet peeves is als mensen zeggen dat ze ‘ergens niet op besparen’. In mijn ogen zeg je dan namelijk dat je voor die uitgave niet de beste prijs wil betalen en dus geld verspild. Voor de meeste uitgaven zijn er best wel kansen om geen geld te verspillen, ook als mensen dat zeggen over aankopen die ‘nooit in de aanbieding zijn’. Die beste prijs staat alleen niet in je wekelijkse reclamefolder.

Spreekt Iris het audioboek in?

Je kan vast raden wie deze vraag heeft ingestuurd. Zelf ben ik niet zo’n held in (mooi) voorlezen en nadat ik het boek van Lodewijk Hoekstra (je weet wel, de vroegere tuinman van ‘Eigen huis en tuin’) heb geluisterd durf ik dat helemaal niet meer aan. Hij ging gewoon ‘off script’, om het maar zo te zeggen, als hij meer wilde vertellen dan in zijn boek staat. Maar goed, niet zelf dus en in samenspraak met mijn uitgever heb ik besloten om gewoon een stemactrice in te huren. En dat is niet zomaar iemand geworden, maar Donna Vrijhof! Een heel bekende stem, én winnares van de Storytel award voor beste voorlezer. Dus, nouja dat kan alleen maar een succes worden.

Op welk hoofdstuk ben je het meest trots en waarom?

Er is niet per se een hoofdstuk waar ik trots op ben, maar ik vind het wel heel cool dat ik nu eindelijk een manier heb om mijn bodemprijzenlijst met jullie te delen. Want ik heb er toch wel vaak over nagedacht hoe ik dat zou kunnen doen dat het ook echt meerwaarde zou bieden en in het boek is het van meerwaarde. Natuurlijk is het slechts inspiratie en zul jij zelf je bodemprijzen moeten bepalen voor de producten die jij graag gebruikt, maar juist omdat ik ook vertel hoe je zelf je bodemprijzen bepaald heeft het dus echt meerwaarde.

Is er iets wat je uitgever geschrapt heeft, wat je er zelf graag in wilde hebben?

Het hele proces is in geweldige samenspraak gegaan en dat vond ik heel erg fijn. Er is één ding dat we in samenspraak hebben geschrapt, waar ik misschien een beetje spijt van heb. Het gaat om een tabel die onduidelijk over kon komen, maar misschien deel ik die nog wel een keer in een blog zodat het werk niet voor niks was. Verder was het enige waar ik het echt niet mee eens was een correctie op de bedankpagina. Daar veranderde de tekstcorrector ‘spap en mam’ naar ‘mijn vader en moeder’ maar als echte Brabander doen we daar niet aan.

Hoe is jouw schrijfproces gegaan?

Het grappige is; het schrijfproces van mijn boek was eigenlijk niet heel anders dan van mijn blogs. Ik ben nogal een hak-op-tak schrijver en zo heb ik ook het boek geschreven. Dat gebeurt omdat tijdens het schrijven vaak nieuwe ideeën bij me opborrelen. Dus als ik bezig ben met een blog over onderwerp x krijg ik ineens inspiratie over onderwerp y en ga ik daarmee verder voor ik weer terugga naar blog. En zo gaat dat dus heel vaak bij mij.

Vind je het erg dat je boek niet onder je eigen naam wordt uitgebracht?

Mijn echte naam staat er ook gewoon in, maar als ik het alleen zou hebben uitgebracht als ‘Minke van Kuijen’ zou niemand weten waarom ik er zoveel over te vertellen heb. Ik merk ook dat heel veel mensen die me volgen niet doorhebben dat ik niet Gerda heet. Dat vind ik trouwens helemaal niet erg, ik draad mijn pseudoniem met trots.

Wie moet volgens jou dit boek echt lezen/ wie zou je dit boek cadeau doen?

Ik heb mijn boek zelf cadeau gedaan aan de kinderen van mijn broers en zus. Dat zijn allemaal wat oudere tieners of zelfs al twintigers (ik was 16 toen ik voor het eerst tante werd) en ik heb mij door hen laten inspireren voor de namen die ik in het boek heb gebruik. Maar ik denk dat het boek voor iedereen heel leerzaam kan zijn, ik grap vaak dat mijn tips ook te gebruiken zijn als je miljonair bent en dat vind ik belangrijk om nog eens te benadrukken, want zoals ik eerder al zei heeft besparen in mijn systeem niet te maken met kiezen voor minder (kwaliteit of genot) maar juist met meer doen met je euro.

Hoe lees je het boek? Echt van voor naar achter of meer per onderwerp?

Als je het boek net in handen hebt is het slim om gewoon helemaal van voor naar achter door te lezen. Je wordt namelijk echt aan de hand meegenomen over hoe je het meeste uit je geld kunt halen. Maar daarna is het boek echt een naslagwerk voor momenten dat je niet meer weet hoe iets zat of als je echt in een van de tabellen of lijstjes wat na wil kijken.

Zie je al je content als één geheel of als aparte aanbiedingen?

Al mijn content zijn allemaal losse puzzelstukjes, samen maken ze een geheel. Ik denk dat als je alleen mijn blog volgt of alleen mijn Instagram dat je best wel veel informatie mist. Maar van de andere kant vind ik het ook heel erg lastig want in de 90 seconden die ik op Instagram heb kan ik niet altijd vertellen wat ik in een blog wel kan vertellen. En dankzij de visuele ondersteuning of intonatie kan ik soms weer juist dingen vertellen op Instagram die ik niet in een blog kan uitleggen. Vluchtige informatie (zoals weekaanbiedingen) deel ik ook liever op Instagram dan op mijn blog, omdat door het algoritme van Instagram meer mensen die informatie vlug krijgen dan via mijn blog. Ik gebruik dus de kracht van het medium dat past bij de boodschap die ik wil vertellen.

Wanneer komt het volgende boek? En met welk(e) onderwerp/ titel?

Pfoe, mag ik even bijkomen? Ik heb echt heel erg genoten van het schrijven en het proces nadat het schrijven klaar was, maar ik vond het ook heel erg intensief. En ik denk ook dat er een goed vervolg onderwerp bij me zou moeten opkomen voor ik weer in de pen kruip. Dit boek is het complete verslag van hoe de Gierige Gerda-manier-van-besparen werkt, dus het vervolg komt pas als ik ook nieuwe manieren van besparen heb ontwikkeld. Maar met de wereld veranderd besparen ook, dus wie weet!

Wat is het volgende doel waar je naar uit kijkt?

Er zijn doelen en er zijn dromen, een volgend doel heb ik op dit moment niet. Ja, ik wil mijn site heel graag een revamp geven in de stijl van het boek, maar dat is niet zo heel spannend. Mijn nieuwe droom, nu dat de dromen om op de Huishoudbeurs te staan en een boek te schrijven uit zijn gekomen, is om een speciale influencer collectie te krijgen bij Kruidvat. Je kent die collecties vast wel; D for Dazzle had een paar jaar geleden een stationairy collectie, Laviesanne kreeg een babykleertjes collectie en Huizedop had een interieuraccesoires collectie. Nou, ik zie het wel voor me; een collectie met boodschappentassen,  mandjes om je koelkast verspillingsvrij in te richten en natuurlijk een geavanceerd ongeëvenaard boodschappenlijstjessysteem. Tot nu toe heeft het altijd gewerkt om mijn dromen hardop uit te spreken, dus wie weet wat het nu doet. Al ben ik natuurlijk nog lang niet zo groot als die andere influencers…

Dankjewel Joyce voor al deze leuke vragen, later vandaag komt er nog een video op Instagram en Tiktok waarin ik de andere vragen van volgers beantwoord!

Haal Alles Uit Je Geld van Gierige Gerda uitgegeven door Luitingh-Sijthoff, ISBN: 9789021039497

Koop bij Bol.com: Paperback €16,99 | E-book €9,99
Koop bij Boekenwereld: Paperback €16,99 | E-book €9,99
Luister op Spotify

Dit artikel bevat affiliatelinks.