bodemprijzen

Het verschil tussen bodemprijzen en goede prijzen

Als ik reacties over bodemprijzen op social media lees, wordt me vlug duidelijk; niet alle volgers weten wat een bodemprijs is. Tijd dus om aan te geven wat nu eigenlijk het verschil is tussen een bodemprijs en een ‘gewone’ goede prijs/ aanbieding. En hoe bodemprijzen je kunnen helpen om naast geld ook tijd te besparen. 

Een goede prijs/ aanbieding

Het is natuurlijk altijd belangrijk om altijd de beste prijs te betalen, maar de beste prijs is niet (altijd) hetzelfde als een bodemprijs. Zo is de bodemprijs voor Knorr Burrito’s voor mij 58 cent per ‘gewone’ verpakking, hoe ik daar toe ben gekomen zal ik zo uitleggen, maar ik koop ze meestal voor de béste prijs (van dat moment) en dat is op dit moment 1,34 euro per verpakking. De deal waarmee ik op die 58 cent kwam, is er gewoonweg niet meer, al blijft het doel natuurlijk deze te evenaren. Maar als ik dan bij een winkel ben waarbij ik met 1+1 gratis 1,78 euro per verpakking betaal, dan sla ik over óf neem ik echt alleen mee wat ik nodig heb. Al zijn Wereldgerechten zó vaak in de aanbieding dat ik eigenlijk toch nooit meer dan twee verpakkingen meeneem. 

Bodemprijzen

Oké die bodemprijs. Dat is de allerbeste prijs die je ooit voor iets betaald hebt. Dit gebruik je in principe alleen voor de producten waarvan je voorraad kan aanleggen. Zodat je dat kan doen als ze jouw bodemprijs (of misschien wel daaronder) hebben bereikt. Je koopt dan niet voor één of twee weken aan producten, maar voor een langere tijd. Voor houdbare producten zonder datum kun je misschien meer voorraad aanschaffen dan van producten zonder datum. Vaak zijn bodemprijzen niet ‘de gewone aanbiedingen’, maar momenten dat je acties kunt combineren. Zo kocht ik de Burrito’s in een week ná de 1+1 gratis actie bij Albert Heijn, maar dan met 35 procent kortingssticker omdat ze teveel hadden ingekocht. Daarbij had ik ook een Persoonlijke Bonus actie (zo heette dat toen nog) met 1+1 gratis. Zo kwam ik dus op deze prijs en ik sloeg alle verpakkingen die er nog waren in, dat waren er geen tientallen hoor. Ik denk vier of hooguit zes, want Burrito’s zijn ook weer niet zolang houdbaar.  

Slimme voorraad 

Je gebruikt die bodemprijzen dus ook om jouw slimme voorraad te vullen. Het heeft geen nut om deze vol te zetten met blikjes erwtjes met worteltjes als je deze niet eet. Maar het is wel nuttig om hier voor de bodemprijs gekochte dure artikelen in te zetten, zodat je telkens als je iets nodig hebt je het uit je voorraad kan halen en zo 50, 60 of wel 70 procent bespaard. Stel dat je elke keer als ik wasmiddel nodig hebt je voor een fles 10 euro kwijt bent en dankzij je slimme voorraad je er steeds een kan pakken die je maar 5 euro heeft gekocht, dan bespaar je op jaarbasis echt enorm. Doordat ik mijn voorraad op heb gebouwd en op peil hou met bodemprijzen bespaar ik op mijn houdbare producten zo’n 75 tot 80 procent. En op bijvoorbeeld tandenborstels bespaar ik de komende jaren zelfs nog makkelijk 100 procent! 

Minder omkijken en meer besparen

Nou zorgt deze slimme voorraad natuurlijk niet alleen dat je nooit teveel betaalt. Doordat je één keer (of een paar keer) per jaar groots inslaat hoef je de rest van de tijd niet om te kijken naar de aanbiedingen voor deze producten. Vaak wordt gedacht dat je elke week alle folders uit moest spitten om deals te scoren, maar op deze manier gaat boodschappen doen je zelfs minder tijd kosten. Wel moet ik zeggen dat mijn boodschappen mandje er soms wat raar uitziet doordat ik veel voorraad heb. Het kan goed zijn dat ik voor een halve week alleen maar twee porties groenten en een fles wijn koop, omdat ik de rest op voorraad heb. En helaas is die wijn een van de weinige dingen waar ik niet genoeg ruimte voor heb om een jaarvoorraad van aan te leggen. 

Bodemprijs voor verse producten 

Groenten en fruit zijn natuurlijk niet zo lang houdbaar, tenminste niet als je er niets mee doet om ze langer houdbaar te maken. Maar dat betekent niet dat je hier geen beste prijs voor hoeft te betalen. Door met de seizoenen mee te eten kun je van de meeste groenten en fruit je dagelijkse portie binnenkrijgen voor minder dan 50 cent. Er zijn wel groenten en fruit die (ook in het seizoen) wat duurder zijn, denk bijvoorbeeld aan asperges en aardbeien die op dit moment in het seizoen zijn, maar ook daar zijn prijzen voor te bepalen die je maximaal wil betalen*. 

Dit is een systeem wat niet uitgaat van elke week dezelfde boodschappen doen uit gewoonte. Juist door die gewoonte te doorbreken en verder vooruit te plannen dan die zeven dagen kun je namelijk veel plannen. Kijk dus ook uit met voorraad van producten die ineens populair zijn in je gezin, dit kunnen soms korte ‘hypes’ zijn en dan blijf je met een voorraad zitten die niet opgaat. En koop nooit iets omdat het goedkoop is, koop iets als het goedkoop is omdat je het gebruikt. 

*Voor wie het wil weten; Hollandse aardbeien zijn dit jaar goed geprijsd onder de 5 euro per kilo, voor asperges spreek je van een goede prijs als je onder de 7 euro per kilo zit. Voor de andere seizoensgroenten geldt 2 euro per kilo als een goede basis om vanuit te gaan.