aanbiedingen

Hoe bepaal je of 1+1 een goede deal is?

Vorige week deelde ik op Instagram en Tiktok een video waarin ik vertelde waar de Knorr Wereldgerechten Burrito’s het goedkoopst waren. En ik moet zeggen dat ik echt verrast was door de uitkomst. Want hoewel ik echt wel had verwacht dat de prijzen over verschillende winkels zou verschillen, had ik niet verwacht dat het verschil tussen de goedkoopste en de duurste winkel bijna 30% duurder zou zijn dan de goedkoopste en dat het gewoon meer dan een euro scheelt. Maar hoe weet je dan of je wel moet kiezen voor een bepaalde 1+1 gratis actie?

Bodemprijzen en rekenen

Zei ik nou in mijn inleiding dat ik een verwachting had? Eigenlijk is mijn belangrijkste tip altijd om die niet te hebben of in elk geval daar niet aan toe te geven. Het is altijd belangrijk om uit te gaan van de feiten die je voor je hebt en daarmee te rekenen. Maar goed als je gaat vergelijken of uit gaat rekenen of iets een goede deal is begin je altijd bij je bodemprijs. Dat is de laagste/ beste prijs die jij ooit hebt betaald voor een product. Omdat het gaat over jouw situatie kan jouw bodemprijs voor bepaalde producten veel hoger liggen dan mijn bodemprijs. En andersom. Daarom ben ik er nooit zo’n fan van om bodemprijzen te delen, maar in mijn boek dat eind deze maand uitkomt deel ik wel een lijstje van mijn belangrijkste bodemprijzen! Maar het is dus belangrijk dat als je een 1+1 gratis actie bekijkt dat je dan ook vergelijkt met je bodemprijs. Neem bijvoorbeeld toiletblokken van een willekeurig A-merk, die zijn regelmatig te vinden met 1+1 gratis. Dan betaal je bijna 4 euro voor twee stuks. Een andere actie waarmee ze vaak te vinden zijn is 2+3 gratis. Dan betaal je 8 euro voor vijf stuks. Maar van alle merken is ook vaak een vijf voor 5 euro of een 1 euro per stuk actie te vinden en in dat soort gevallen is 1+1 gratis dus he-le-maal geen goede deal.

Hier zijn de burrito’s het goedkoopst

Omdat ik voor de rest van dit artikel graag de prijs van de burrito’s als voorbeeld wil gebruiken hoe je moet beslissen of die 1+1 gratis een goede deal is deel ik nu vast mijn eigen onderzoek. Ik kon helaas niet bij alle winkels die ik normaal meeneem de prijzen van Burrito’s herleiden, dus ik heb alleen de winkels meegenomen waar ik de prijs wel kon vinden. Hou ook in je achterhoofd dat soms prijzen sneller veranderen dan ik mijn content kan plaatsen, dus ik hou een slag om de arm dat prijzen inmiddels veranderd kunnen zijn.

2-3 porties per wrap
Lidl € 2,69 € 0,45
Jumbo € 2,69 € 0,45
Hoogvliet € 2,69 € 0,45
Dirk € 2,69 € 0,45
Vomar € 2,69 € 0,45
DekaMarkt € 2,89 € 0,48
Plus € 3,07 € 0,51
AH € 3,55 € 0,59
Poiesz € 3,55 € 0,59
Jan Linders € 3,55 € 0,59
Coop € 3,73 € 0,62

Naast de ‘gewone’ verpakking met 2-3 porties zijn er ook voordeelverpakkingen.

4-5 porties per wrap
Dirk € 3,65 € 0,41
Hoogvliet € 3,65 € 0,41
DekaMarkt € 3,85 € 0,43
Picnic € 4,54 € 0,50
Jumbo € 4,54 € 0,50
AH € 4,59 € 0,51
Plus € 4,59 € 0,51
Poiesz € 4,59 € 0,51

Beschikbaarheid van winkels en acties

Het is heel leuk om te weten dat de burrito’smix het goedkoopst is bij Lidl, Jumbo, Hoogvliet, Dirk en Vomar. Maar als Plus en Albert Heijn (beide middensegment) de winkels zijn waar jij het meest en het liefste komt is dat misschien niet zo interessant, maar je kunt wel beslissen dat je voortaan liever voor deze actie naar de Plus gaat in plaats van Albert Heijn. Heb je een Coop (de winkel waar de burrito’s het duurst zijn) en een Dirk om de hoek zitten, dan lijkt het me duidelijk welke winkel je gaat shoppen. Wil je nou zelf andere prijzen vergelijken vergelijk dan ook alleen de winkels die direct in je buurt zitten en ga niet de prijs van Dirk opzoeken als je net als ik op een uur rijden van de dichtstbijzijnde woont want dat is natuurlijk gewoon geen optie.

Prijzen en verschillen veranderen

Prijzen stijgen/ veranderen en daardoor kan het veranderen waar en wat de goedkoopste optie is. Ik kocht altijd de voordeelverpakking van de burrito’s om daar vervolgens vier keer van te eten met twee personen. De eerste keer gebruikte ik de helft van de zakjes marinade- en sausmix en zes van de wraps. De overige drie gingen in de vriezer. De tweede maaltijd gebruikte ik de andere helft van de marinade- en sausmix, maar wel zes van de wraps uit de nieuwe verpakking, de andere drie gingen weer in de vriezer. De derde keer gebruikte ik dan weer alle wraps uit de vriezer met de helft van de marinade- en sausmix uit het tweede pak. De vieder keer kocht ik gewoon losse wraps en gebruikte ik deze met de laatste helft marinade- en sausmix. Omdat ik grote wraps gebruikte, kon ik met drie wraps net zoveel burrito’s maken als met zes uit het pakje. Maar er was een moment ergens vorig jaar, dat dit niet meer uitkwam als voordeliger, terwijl deze tactiek nu wel weer voordeliger is/ kan zijn. Blijf dus alert als prijzen veranderen en reken dan even uit of jouw oude tactiek nog werkt en vergelijk of een andere winkel nu niet voordeliger is. Je kunt er namelijk niet van uitgaan dat als bij de ene winkel de prijs verhoogt, dat de andere winkel dat ook doet. Gelukkig.

Aanbieding is altijd beter dan volle prijs

Ik wil ook even meegeven dat bij welke winkel je ook shopt; een aanbieding altijd beter is dan de volle prijs betalen. Ook, of misschien juist, als het bij een van de duurdere winkels het geval is. Grappige is dat Coop, die in deze prijsvergelijking als duurste uit de bus kwam, wel altijd de beste aanbieding had, namelijk de vier voor 5 euro oftewel 1,25 euro per stuk. Maar goed aanbiedingen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, afgelopen week kreeg je er maar twee voor 5,49 euro, maar hopelijk komt die andere deal nog eens terug!

Blijf dus vooral altijd alert of acties wel goede deals zijn en wat je nu eigenlijk betaalt per product, of nog beter; liter, kilo of portie. Want alleen door op te letten en te rekenen betaal je altijd de allerbeste prijs en dat gebeurt echt nog veel te weinig!

Dit is een vriendenlink.