Besparen

Hoeveel tijd ben ik kwijt met besparen?

Ik ben in de week full time bezig met besparen, maar dat is natuurlijk helemaal niet eerlijk; het is mijn werk. Op zich hoef ik om te besparen geen 40 uur in de week te investeren. Andersom werkt het ook, omdat ik er zoveel mee bezig ben bespaar ik ook meer. Vraag is dus of het heel veel tijd kost om te besparen. Gelukkig heb ik ook ervaring van voor dat Gierige Gerda mijn baan werd. Daarom wil ik graag met je delen hoe je kunt besparen, terwijl je niet méér tijd kwijt bent aan boodschappen doen. Misschien zelfs wel stukken minder.

Wat is je uitgangspunt

Voor ik begon met besparen stond ik elke dag, na mijn werk in loondienst, in de supermarkt. Dit kostte veel tijd en door slechte planning ook vooral veel geld. Zelden bleven de boodschappen onder de 20 euro en regelmatig gingen ze de 50 euro over. En het kostte mij elke dag 30 tot 60 minuten, wat in een week flink optelt. Maar als jij nu al elke week netjes weekboodschappen doet, dan kan het zijn dat je net wat meer tijd kwijt zult zijn als je wil besparen.

Folders en dealsites bekijken

Iets wat mensen nogal een tijdsinbreuk lijken te vinden is het bekijken van folders. Het hoeft tegenwoordig natuurlijk niet meer fysiek, maar we hebben een fantastische app. Kies ervoor om alleen die folders te bekijken die relevant zijn voor je. Voor mij betekent dat inmiddels dat ik me beperk tot de folders van Dirk, Lidl en Aldi. Andere folders bekijk ik alleen als ik weet dat ik daar heen kan gaan en Kruidvat alleen als ik iets nodig heb van die winkel. Verder kijk ik ongeveer drie keer per dag op pepper.com. Maar dat is een gevalletje van site openen, en twee seconden scannen. Pas als ik een deal tegenkom die interessant is duurt het langer. Maar ik geloof dat ik in een week niet langer bezig ben dan twintig minuten. En dat zijn over het algemeen twintig minuten

Weekmenu en boodschappen lijstje maken

Ik denk dat dit de grootste verandering is in tijd, maar die je wel ook juist veel tijd kan besparen. Doordat je voorbereid de winkel in gaat, ben je daar veel minder tijd kwijt. En doordat je vast een weekmenu hebt gemaakt ben je vast voorbereid op de week, wat ook veel tijd kan schelen. Nou moet ik zeggen dat mijn boodschappenlijstjes momenteel heel kort zijn en dat ik geen weekmenu meer maak, verder dan twee dagen van tevoren. Maar als je dat wel fijn vind kan het je veel tijd schelen. Het is voor mij ook vaak een ding wat in hectische weken juist rust geeft, terwijl ik in rustige weken heel goed gedij met last minute bedenken wat ik ga maken met wat er nog in de koelkast ligt. Dus ja, net als met anders; vul het zo in als dat het bij jou past maar verander wel iets om je meer geld- én tijdsbewust te maken.

Naar de supermarkt

Inmiddels heb ik geloof ik al vaak genoeg verteld dat naar de supermarkt wandelen inmiddels mijn manier van sporten is. Ik doe dat dus (bijna) dagelijks, maar mijn tijd in de supermarkt is vrij kort. Voor ik begon met besparen, deed ik ook bijna dagelijks boodschappen. Doordat ik toen zonder plan, en met honger, de winkel in ging gaf ik alleen veel meer geld uit. Want als je door de winkel loopt terwijl je bedenkt wat je in je mandje kan gooien is alles verleidelijk. Zo kwam ik vaker (ver) boven de 25 euro uit, met alleen de boodschappen voor die dag en duurde het vaak een half uur tot drie kwartier om te winkelen. Nu ben ik in een uur/ anderhalf uur wel klaar met mijn hele wandelrondje. Afhankelijk van welke route ik neem. Maar ik ga zeker niet heel de stad door om alle aanbiedingen te scoren en dat heb ik nooit gedaan. Alleen heel in het begin van Gierige Gerda deed ik wat extra moeite om wat meer cashbacks te vinden, maar dat had weer niet te maken met mijn portemonnee, maar mijn lieve volgers!

Uiteindelijke tijd die besparen kost

Ik denk dat als ik alles bij elkaar op tel dat ik niet speciaal doe voor mijn blog, maar voor mijzelf. En natuurlijk het wandelen zelf niet meereken, want meeste mensen zijn die tijd kwijt met fitnessen, tennissen of uh ja wandelen (maar dan niet naar de supermarkt). Dan denk ik dat mijn boodschappen me niet heel veel meer dan twee uur, misschien drie per week kost. En dat is een heel erg nette tijd. Als je dan weet dat ik in 2021 meer dan 1500 euro korting heb behaald, zou ik ongeveer minimumloon (9,60 euro op basis van drie uur per week) per uur bespaart hebben. Boodschappen doen is onvermijdelijk dus dat vind ik een heel erg nette besparing voor de tijd die ik eraan besteed. Ik denk dat je dat dan weer niet bespaart door voorgesneden groenten te kopen. In 2024 moet je voor minimumloon wel iets meer besparen, maar ik weet nog niet hoeveel ik heb bespaart dit jaar.

Dat besparen mijn full time baan is, betekent niet dat besparen an sich een full time baan is. Het is niet het deals zoeken waar mijn tijd aan op gaat. Die tijd gaat op aan blogs schrijven, podcasts opnemen en kletsen met jullie op social media. En zo af en toe een interviewtje geven voor de tv of een krant of zo. Heel eerlijk gezegd ben ik in mijn dagelijks leven niet bezig met besparen, ik sta niet met een rekenmachine te kijken of ik iets wel kan betalen. Ik koop wat ik wil, maar als ik iets wil kopen kijk ik wel altijd welke verpakking de beste prijs heeft én natuurlijk of ik de waarde (voor mij) en de kosten in balans vind.