smaaktest

Ik probeerde 6 alcohol vrije wijnen onder €6,00

Ondanks dat er in december geen samenkomsten waren, heb ik er wel een feestje van gemaakt. Dat resulteerde o.a. in elke dag een glaasje wijn of 2 drinken. Iets wat ik normaal alleen voor de weekenden wil houden. Om de gewoonte te doorbreken en mijzelf een soort reset te geven besloot ik om in januari niet te drinken. Ik begon daarmee op maandag 4 januari, want ik wilde mezelf niet kwellen en in een weekend stoppen. Komende donderdag 4 januari heb ik een bel-en-wijn-afspraak staan met Iris van OneBrokeGirl.nl. Ik heb er geen moeite mee om niet te drinken, ik mis alleen die smaak van wijn. Daarom kies ik graag voor een alcoholvrije witte wijn. Ik heb er al heel wat geprobeerd, maar het is toch moeilijk om een goede en lekkere wijn zonder alcohol te maken. Ik besloot me op te offeren en er een aantal te testen die makkelijk verkrijgbaar én goed betaalbaar zijn.

Zera bio – Picnic – €4,99

Land van herkomst: Frankrijk
Druif: Chardonnay

Mijn ervaring: De geur en smaak van de witte perzik zijn inderdaad direct duidelijk. De drank geeft daardoor de indruk van een soort chique dubbelfris. Dan wel duizend keer minder zoet en met een prettige nasmaak. Als alcoholvrije wijn vind ik het niet zo geslaagd, daarvoor is hij te perzikkig. Als feestelijke alcoholvrije drank krijgt hij wel een dikke voldoende.

Just 0,0 – Picnic – €3,59

Omschrijving op website: “Verrassende alcoholvrije witte wijn. Elegant en fris van smaak. Te drinken als aperitief, maar ook heerlijk bij lichte pasta gerechten en lichte kazen.“

Land van herkomst: Duitsland
Druif: Onbekend

Mijn ervaring: Dit is wel echt een wijn, toen ik er aan rook voor ik de eerste slok nam besloot ik ook nog even te kijken of ik echt wel een 0,0% te pakken had. Het is een droge wijn, maar hij is wel heel fruitig en hij prikt een beetje op de tong. Daardoor heb je die echte wijnbeleving en dat is wat ik zoek in een alcoholvrije wijn.

Enjoy it – Jumbo – €3,59

Land van herkomst: Onbekend
Druif: Chardonnay

Mijn ervaring: Het viel me meteen op dat deze wijn veel zuurder is dan de Just 0,0. Eigenlijk had ik stiekem verwacht dat het precies dezelfde wijnen zouden zijn, dus daardoor was ik wel verrast. Ik moet zeggen dat dit heel erg smaakt als ‘wijn zonder alcohol’. Dat maakt het niet vies, maar ik denk dat er lekkerdere dranken te vinden zijn die je kan drinken in plaats van wijn.

Viverty – Albert Heijn – €4,99

Land van herkomst: Duitsland
Druif: Chardonnay

Omschrijving op website: “Zachte Chardonnay met typerende aromas van appel en blanke noten, maar zonder alcohol. Doordat hij echt als wijn smaakt, kun je hem ook goed aan tafel drinken.”

Mijn ervaring: Was de Enjoy it wijn veel zuurder, deze is weer veel zoeter, maar wel met een zure afdronk. Van deze wijn wordt ik echt helemaal niet blij. Er staat dat hij ‘echt als wijn smaakt’, maar met een slok van deze drank heb ik niet dat lekkere gevoel van beloning. Wat ik met de andere alcoholvrije wijnen tot nu toe wel had, dus dat ligt niet aan het missen van alcohol. Nee, laat deze maar staan!

Eisberg – Gall & gall – €5,98

Land van herkomst: Nederland
Druif: Sauvignon blanc

Omschrijving op website: “Deze frisse en aromatische alcoholvrije Sauvignon Blanc is vol van smaak met herkenbare tonen van kruisbes en tropisch fruit.”

Mijn ervaring: Wijn, maar dan zonder alcohol. Ik moet zeggen dat ik met deze alcoholvrije wijnen wel merk hoeveel smaak alcohol eigenlijk heeft. Deze wijn is fruitig, maar ook met een zuurtje. Niet zo zoet als andere geproefde wijnen en echt een stuk lekkerder dan de meesten.

Faber – Gall & gall – €5,98

Land van herkomst: Duitsland
Druif: Sauvignon blanc

Omschrijving van website: “De nieuwe Sauvignon Blanc van hetzelfde merk, een ‘wijn’ met inderdaad wat buxus in zijn aroma, en een frisse smaak met milde, drupsachtige fruittonen.”

Mijn ervaring: Van alle alcoholvrije wijnen die ik heb geproefd is dit de meest droge wijn. Deze zit qua smaak het dichtst bij de wijn die ik normaal het liefste drink. Het heeft een lekker, fris zuurtje in de afdronk. Maar is ook heel fris, ik kan me echt voorstellen dat je deze drinkt bij een barbecue als je daarna nog naar huis moet rijden.

Top 6

Als ik de geproefde wijnen in een top 6 zou moeten zetten ziet dat er als volgt uit:

  1. Faber
  2. Zera
  3. Eisberg
  4. Just 0
  5. Enjoy it
  6. Viverty

De Viverty zou ik echt heel erg afraden, dat is ook de enige fles wijn die niet op is gegaan voor de volgende open ging. Verder zijn alle andere flessen in principe een goede keus, met als echte uitschieters de Faber en Zera alcoholvrije wijnen. Al moet je die Zera niet drinken als ‘wijn’ maar als alcoholvrij-wijn-alternatief. Deze is overigens niet alleen bij Picnic te koop maar bijvoorbeeld ook bij Plus supermarkt.

Beperkt aantal wijnen getest

Ik zou normaal veel meer wijnen hebben willen meenemen in deze smaaktest. Door alle beperkingen wil ik echter niet speciaal tig supermarkten af gaan op zoek naar alcoholvrije wijnen. Daarom heb ik gekocht wat ik kon vinden bij de winkels waar ik tussen half december en nu sowieso kwam.
Als we in januari 2022 weer wel vrij mogen winkelen kan ik deze smaaktest wellicht nog eens dunnetjes over doen, met winkels/ wijnen die ik nu niet mee heb kunnen nemen.

Ik heb al deze wijnen zelf gekocht. #nospon Wil je de alcohol vrije wijnen van Picnic proberen? Gebruik dan de code MINKE363 voor €5,00 korting op je eerste bestelling. Dit is een affiliatecode.